Reise

I årevis har folk sust forbi Brumunddal. Vi tok et stopp på verdens høyeste trehus.

Nå har brumunddølene fått stoppeffekten som kan lokke folk til byen deres.

Med sine 85,4 meter er Mjøstårnet verdens høyeste trehus. Foto: Kaia Eriksen

 • Kaia Eriksen

Wood Hotel, eller Mjøstårnet, lyser opp langs E6. Akkurat hvor du skal svinge inn for å få sett tårnet på nært hold, er ikke opplagt foreløpig. GPSen foreslår at du kjører rett forbi, over en bro og en halvtime videre derfra.

Men med resepsjonist Maria Gudbergsdottirs hjelp, finner du avstikkeren du skal velge. En liten kjøretur langs en humpete grusvei, så er du der, på parkeringsplassen ved det som er blitt verdens høyeste trehus, tre år etter at byggingen startet.

Mjøstårnet endte på 85,4 meter og består av 18 etasjer med leiligheter, hotell med 72 rom og næringslokaler. 1. mars åpnet det med livesending fra Mjøstårnets Facebook-side, og flere brumunddøler møtte opp for å se byens skyskraper i tre. Det er to uker siden nå. Bygget er fortsatt så nyåpnet at det lukter trelakk flere steder.

«Halve Norge» har kjørt forbi. Nå er det mulig å ta turen innom Mjøstårnet, som åpnet 1. mars. Foto: Kaia Eriksen

Restaurant, bar og frokostsal i ett. Møblene er selvsagt av tre. Foto: Kaia Eriksen

Store vyer

I restauranten på hotellet sitter det en familie og spiser middag. Ved et annet bord sitter det tre kamerater og tar seg noen øl. I etasjen over restauranten er det fortsatt liv i bedriften som har leid et av konferanserommene, selv om klokken er godt over ni på kvelden. Servitøren er smørblid og oppmerksom, og serverer alt fra røkelakstartar med dillrømme og lodderogn til søtpotetvaffel med is og bringebærsyltetøy.

Fra restauranten ser man utover Mjøsa. Det kommer ikke nødvendigvis til å vare evig. Etter planen skal det bygges tre blokker foran Mjøstårnet.

Hotelldirektør Kari Liberg Lindstad er opptatt av at hotellets uteservering kommer til å ha kveldssol og utsikt fortsatt, og at alle hotellets rom befinner seg i 8. til 11. etasje, over takene på de nye byggene.

Man har god utsikt over Mjøsa eller Brumunddal sentrum fra hotellrommene, som ligger i 8.–11. etasje i Mjøstårnet. Foto: Kaia Eriksen

Hotelldirektør Kari Liberg Linstad. Foto: Kaia Eriksen

Lekre detaljer i trappen, som ligger midt i hotellet og stadig er å finne avbildet på sosiale medier. Foto: Kaia Eriksen

I restauranten er det hengt opp et raust antall designlamper i tre. Foto: Kaia Eriksen

Du har skogen like utenfor. Og både i og utenfor heisen er det skogstapet. Foto: Kaia Eriksen

Jeg ville sette opp dette bygget for å oppfordre alle politikere til å tenke miljø. Investor Arthur Buchardt

Buchardt: Vi må bygge grønnere

Lokalpressen har skrevet en del om både byggeplanene foran hotellet og takterrassen som ble mindre enn først antatt, grunnet en leilighet som spiste seg inn på taket. Bassenganleggets leiepriser for kommunen har også vært et tema. Men mannen bak bygget, investor, milliardær og brumunddøl Arthur Buchardt, er ikke opptatt av hva lokalpressen skriver. Han er opptatt av hva folket synes. Og reaksjonene fra folket har ifølge ham selv vært «110 prosent positive».

Buchardt har bodd i Brumunddal i 28 år og sier han ville gi byen sin noe tilbake fordi han er glad i både byen og brumunddølene.

– Rent økonomisk er Brumunddal det dummeste stedet jeg kunne bygget dette. Hvis det hadde stått i Stockholm, Oslo eller Helsinki, ville leieprisene og boligprisene vært det dobbelte, mener han og fortsetter:

– Jeg ville sette opp dette bygget for å oppfordre alle politikere til å tenke miljø. Vi må slippe ut mindre CO₂, bygge grønnere og leve grønnere.

Bærekraft og kortreist er også ord Buchardt bruker for å beskrive prosjektet. Alt trematerialet som er brukt, kommer fra nærområdet, forteller han.

– Med dette bygget ville jeg signalisere at Brumunddal er et spennende sted midt i verden, avslutter han på telefon fra en miljøvennlig togreise.

Like ved hotellet bygges det en ny brygge for Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift. Foto: Kaia Eriksen

Andre attraksjoner i Brumunddal?

Er det andre grunner til å stoppe innom Brumunddal? Brumunddøl Marius Sandbu er fornøyd med lekeplassen, badeplassen og skateparken ved tårnet. Han synes Brumunddal sushi, issklien på torget og det kombinerte spisestedet og butikken Matfatet er de mest besøksverdige stedene i sentrum.

Matfatet trekkes frem av flere brumunddøler, og både hotelldirektøren og den islandske resepsjonisten har det på førsteplass over ting å besøke i sentrum. I tillegg nevner de begge to det som angivelig skal være verdens største kongle, en skulptur med høyde på i overkant av seks meter.

Rune Veslum og Hege Knatterud Nordtorp på Matfatet tilbyr både lokalprodusert mat og mat fra andre steder i Norge. Foto: Kaia Eriksen

På torget i Brumunddal er det både skøytebane og issklie, som settes opp hvert år. Foto: Kaia Eriksen

Stuttreist matglede i sentrum

Matfatet er lett å finne: Kryss Brumund bru fra 1937 og gå nedover Brugata til du ser issklien på torget. På vinduet står det «stuttrest matglede». Her er Rune Veslum sjef og kokk. Hege Knatterud Nordtorp jobber bak disken med mjøskjøtt og ost som er så lokal at den har navn som Jørns brie. Hun mener bestemt at Veslum er innlandets beste kokk.

Selv snakker han utelukkende om alle de flinke lokalprodusentene som har fått plass i butikkhyllene og på menyen. Geleer, eplejuice, sjokolade, flatbrød fra Østerdalen, øl fra Trysil, bringebærsaft og økologisk kylling er noe av det du kan få tak i her. Fra menyen kan du gå for en burger ved navn Tømmerhøggern, gulasjsuppen «ungarsk ungkar» eller «nævamat», som er påsmurte rundstykker.

– Nå ble jeg fristet! sier en fyr med hvit piggsveis ved kjøttdisken til kameraten sin.

– Umulig å overse Brumunddal nå

Ringsaker kommune er blitt en kommune som tør å satse og se fremover, synes Veslum.

– Holdningen til brumunddølene har endret seg. Nå er vi stolte av byen vår, sier han. Om Mjøstårnet sier han:

– For oss er det et veldig fint veiskilt. Det er mange som passerer Brumunddal, men nå har folk over en kilometer på seg til å bestemme seg for om de skal svinge inn hit eller ikke. Det er umulig å overse Brumunddal nå.

Les mer om

 1. Brumunddal
 2. Arthur Buchardt
 3. Hotell

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Hvorfor vekker høyhus så sterke reaksjoner?

 2. REISE

  24 timer i Murmansk

 3. REISE

  Byen kalles Asias svar på New York. Derfor bør du legge turen hit.

 4. VERDEN

  Venezia trygler turistene om å komme tilbake. Men ikke alle er like velkomne.

 5. REISE

  Fem ting du må gjøre i Beograd

 6. A-MAGASINET

  Bli med på en 8000 km roadtrip gjennom et stengt Europa