Reise

Denne byen opplever reiseboom i vinter

— Ikke vent med shoppingturen hit, råder økonom.

CHINATOWN: London opplever en kraftig økning i antall bestillinger i vinter. Chinatown i Soho er et av byens morsomme områder.
 • Camilla Flaatten

Storbritannia opplever en solid økning i antall reiselystne nordmenn i vinter. London øker med 64 prosent i vinter, ifølge ny reiseundersøkelse.

Den britiske hovedstaden, Edinburgh og Storbritannia generelt ligger høyt på reiselistene, ifølge undersøkelsen Ticket Collection.

Undersøkelsen omfatter faktiske bestillinger for vinteren, hentet fra de norske flyselskap og charterselskapene.

– London øker voldsomt i vinter. Storbritannia generelt øker med 33 prosent, mens Edinburgh går opp med hele 124 prosent, med dette er fra små marginer, sier markeds- og administrasjonsansvarlig Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket.

– Flypriser og kampanjepriser styrer hvor vi reiser. Det er større konkurranse på rutene nå fra blant annet Oslo Lufthavn hvor Ryanair har startet opp, sier hun.

Les også

Priser ned i 299 kroner :  Priskrigen på flybilletter til London er i gang

LISTETOPP: London topp listen over de mest populære storbyreisemålene i vinter, ifølge Ticket Collection. Rett bak kommer Amsterdam og København.

Rekordhøyt pund i fjor, hyggelig pund i år

Nordmenn kan glede seg over både lavere snittpris på ruteflybilletter, den har gått ned med fem prosent, og Brexit-effekten.

– Det britiske pundet svekket seg kraftig etter Brexit-avstemningen og ligger nå på rundt 10 kroner. Sett fra et reiseperspektiv ville jeg ikke ventet på et svakere pund, på sikt vil det nok styrke seg igjen. Men akkurat nå er det hyggelig, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Storbytur til London? Sjekk dette:

Les også

- Folk er gale etter dette kartet

IKKE VENT: Makroøkonom Erik Bruce i Nordea råder nordmenn til ikke å vente med London-turen, særlig hvis målet er shopping. - Pundet vil styrke seg etterhvert.

For ganske nøyaktig ett år siden var det britiske pundet rekordhøyt:

- Da lå det på rundt 13,20, så da var det dyrt å dra til London. Sammenlignet med fjoråret har pundet gått ned drøye 25 prosent. Men etter hvert vil nok prisene i Storbritannia vil stige med det svake pundet. Så shoppingturen dit lønner seg nå, sier han.

Hva er egentlig valutakursen nå? Sjekk vår valutakalkulator!

Han tror ikke svingningene i valutakursen har så mye å si for reiseglade nordmenn, men i høst med et såpass lavt pund, tror han folk tenker på det.

– På bakgrunn av bestillinger og rimelige flybilletter i tillegg til Brexit-effekten tyder alt på at nordmenn tenker på det. To til tre kroner på tieren er mye penger, sier Bruce.

Har du fått med deg dette?

Les også

Skal du til London i vinter? Vær obs på disse reglene.

JULESHOPPING: Handlegaten Regent Street julepyntet for noen år siden. Juleshopping står på mange nordmenns aktivitetsliste når de besøker byen på denne årstiden.

Ja, vi shopper på reisen

En av aktivitetene på storbyreisen er gjerne shopping, og i London er det mange nordmenn som gjerne gjør unna litt julehandel i ukene fremover.

For å sikre seg litt ekstra penger, har administrerende direktør for nettstedet Expedia i Norden, Charlotte Gogstad, følgende råd:

– Du kan blant annet spare en god slant på å forhåndsbestille billetter på nett, som for eksempel på flytogene i London. I tillegg kan det lønne seg å holde seg unna de mest populære turistområdene i byen, da de ofte skrur opp prisene. Du bør i hvert fall ta måltidet et annet sted i byen – det er først da du får oppleve London som de lokale gjør, sier Gogstad, som selv bor i London.

Hit vil reiseguidegiganten sende deg neste år:

Les også

Lonely Planet: Her er de ti beste landene i 2017

Toppliste storbyer vinter 2016/2017

 • London
 • Amsterdam
 • København
 • Tokyo
 • Singapore
 • Manchester
 • New York
 • München
 • Paris
 • Praha

Kilde: Ticket Collection

Ni prosent økning

På ett år har reisebestillingene gått opp med ni prosent til vinteren, ifølge Ticket. Både sol— og bad og storbyreiser øker, men det er ruteflytrafikken som driver veksten. Bestillinger med rutefly øker med 19 prosent, mens charter har en liten nedgang.

– 45 prosent sier de planlegger en reise i løpet av vinteren 2016/2017. Urolighetene i verden påvirker ikke våre reiselyst i særlig grad, men derimot valg av reisemål, sier Andersen.

Spania er klar vintervinner, bestillingene har gått tre prosent ned fra i fjor på samme tid, men 34 prosent velger Spania.

Les også

Kanariøyene er hovedreisemålet

På jakt etter rimelig sol og varme?

Les også

Her er prisnivået 70 prosent lavere enn i Norge

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Her får du innsidetips til London og Storbritannia:

 1. Les også

  Skal du til London i høst? Vær obs på disse reglene.

 2. Les også

  Hva er det med denne engelske kystbyen?

 3. Les også

  Her er Londons kuleste takterrasser

 4. Les også

  Ti grunner til å ta med barna til London

 5. Les også

  Verdens 10 mest besøkte land

Lyst på mer reiseinspirasjon? Sjekk disse sakene:

Det er sjeldent et reisemål lever opp til sitt rykte

Denne karibiske øya er blitt ganske enkel å nå for nordmenn

Dette var et av Europas mest utilgjengelige reisemål

Les også

De fem fineste strendene langs Algarvekysten

Noen få kilometer fra «harry-Spania» er den ekte og hippe storbyen

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. London
 3. Storby
 4. Valuta
 5. Reisetrend
 6. Reise