Reise

Island kan bli dyrt igjen

Regjeringen foreslår å øke momsen fra 7 prosent til 25,5 prosent.

  • Camilla Flaatten

Et forslag fra den islandske regjeringen om å øke momsen fra 7 prosent til 25,5 prosent sprer bekymring i reiselivet på øya.

— Det er veldig bekymringsverdig, spesielt for de som bor på Island, men også for oss som driver turisme til Island fra Norge, sier Baldvin Einarsson.

Einarsson er daglig leder i Ice Tour, et reiseselskap basert i Norge som har spesialisert seg i firma- og gruppereiser til Island.

Vil ramme suksess i turismen

Momsendringen vil ramme overnatting, restaurant— og turoperatører hardt og er foreslått å settes i kraft fra mai 2013. Ifølge European Tour Operators Association, ETOA, bor to tredjedeler av befolkningen på Island i hovedstaden Reykjavik.

Dermed står utlendinger for 90 prosent av alle hotellopphold.

Antall turister som har kommet til Island de siste årene har steget drastisk. Ifølge EOTA kom 210.000 turister dit i 1997, mens i 2011 kom 598.000. Den største økningen har vært i etterkant av finanskrisen i 2008.

– Island blomstrer med økningen i antall besøkende og antall overnattinger. Mye av drivkraften bak denne økningen er at Island har klart å fjerne stemplet på at der er dyr destinasjon. En slik plutselig og drastisk økning på 17 prosent skatt, punkterer effektivt det inntrykket, sier leder i EOTA, Tom Jenkins.

Regjeringsbytte på trappene

– Etter min mening er problemet først og fremst regjeringen, som er veldig venstreorientert. Islendinger er selvstendige mennesker som ønsker å stå på egne ben og gjennomføre ting selv. Øker man momsen på denne måten, går det dårlig, sier Baldvin Einarsson.

Han tror det vil komme et regjeringsskifte til våren som vil forhindre momsøkningen.

– Jeg tror det blir et skifte, og om det ikke blir det kan Island bli dyrere for turister. Fraværet av nordmenn er kanskje ikke det mest merkbare i så fall, men det spøker eksempelvis for tusenvis av skoleklasser som hvert år reiser til Island fra Storbritannia på lavbudsjettsturer, sier Einarsson.

Les mer om

  1. Island
  2. Turisme
  3. Reiseliv
  4. Reise