Verdens råeste togturer

– Fly er transport, tog er å reise.

SVEITS: The Glacier Express, en del av Rhätische Bahn, passerer over Landwasser Viadukt i Graubünden, Sveits.

Den britiske avisen The Telegraph og reisemagasinet Fodor’sTravel har laget lister over de heftigste og mest skremmende togturene i verden.

Flåmsbanen er en av dem, ifølge The Telegraph.

Noen av togreisene er attraksjoner alene. I Norge finnes det flere togturer som er mer enn bare enn reise mellom byer og steder, men er et reisemål.

– Flåmsbanen er et godt eksempel på det, og Raumabanen synes jeg absolutt burde være med i oversikten, mener togentusiast og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth.

NORGE: Flåmsbanen blir trukket frem som en av de råeste togturene i verden av den britiske avisen The Telegraph.

Baardseth mener tog gir en egen ro over reisen.

– Fly er transport, tog er å reise. Og du må se landskapet for å få den brede forståelse av land og folk.

Og legger til:

– Den største forskjellen mellom fly og tog er at mens fly vanligvis transporterer deg mellom store byer, kan du besøke mindre byer og steder med tog. Det er bare å skifte mellom de hurtige Intercitytogene og et lokaltog.

FLÅMSBANEN: Den 20,2 kilometer lange og delvis bratte togturen går mellom Flåm (2 moh) og Myrdal (866 moh) i Sogn og Fjordane. I alt toger en gjennom 20 tunneler.

Sigrid Elsrud står bak Togbloggen.no og har valgt tog som transportmiddel og reisemål i årevis. Hun har flere norske favoritter:

– Et par kortreiste heftige turer er Dovrebanen fra Oslo S til Trondheim og videre med Nordlandsbanen til Bodø. Reisebyråer ute i verden har forstått det – de markedsfører norske togturer som eksotiske og vakre. Er du tidlig ute kan du kjøpe en av verdens vakreste togreiser for noen få hundrelapper – og synet av moskus på Hjerkinn kan fort vise seg å være inkludert i prisen.

Norsk Jernbaneklubb arrangerer reiseopplevelser flere steder i landet.

– «Nordmarka Rundt» en kulinarisk tur med gamle norske vogner. Blant annet dronning Mauds vogn, og spisevogn med hvite duker – selvfølgelig, sier Baardseth.

SVEITS: The Glacier Express svinger seg i vakkert landskap i Sveits. Her i Landwasser Viadukt.

De heftigste togturene

– Rovo Rail er kanskje verdens mest spektakulære (et ord jeg sjelden bruker, men det dekker) togreiser – og en av verdens dyreste, sier Baardseth som selv har Himalayan Express som sin favoritt.

– Den er riktignok ikke mye til ekspress. Mange nordmenn reiser nå til Sri Lanka – toget fra Colombo til Kandy er en opplevelse, sier han.

Sigrid Elsrud drømmer om å reise med tog i Australia.

– The Ghan mellom Adelaide og Darwin eller The Indian Pacific fra Perth til Sydney i Australia er store turer jeg drømmer om. På begge disse togturene går det an å reise med egen sovekupé, til og med i oppredd dobbeltseng! Kombinasjonen av togluksus og store, eksotiske Australia gjør at dette står for meg som noen av de mest heftige og annerledes reisene det går an å ønske seg, sier hun.

ECUADOR: Nazir del Diablo, eller Djevelens nese, snirkler seg oppover Andesfjellene i Ecuador. Den ble kalt verdens vanskelige jernbane på grunn av sin bratte beliggenhet. I dag er den turistattraksjon.

Til nå er det nattog mellom Mombasa og Nairobi i Kenya den heftigste togturen hun har vært på.

– Det hadde veldig lite med luksus å gjøre, men var en spennende og storslagen reise langs bakken i Afrika. Vi reiste fra Mombasa på ettermiddagen, fikk med oss en stemningsfull natt med fullmåne over landskapet der Karen Blixen (Meryl Streep) og Denys Finch Hatton (Robert Redford) møttes i filmen «Mitt Afrika». Men enda mer inntrykk gjorde soloppgangen neste morgen, og møtet med folk langs jernbanelinjene, sier Elsrud.

Flåmsbanen 75 år

I år er Flåmsbanen 75 år og i den anledning har søkemotorsiden Expedia laget en virituell togreise i 360 grader.

Se videoen her:

Skal du på Norgesferie snart? Her får du reisetips:

Norge rundt måned for måned

Norsk tettsted blant de fineste i Europa

Her er Norges nyeste landemerke

Se Vøringsfossen på en helt ny måte

Er dette ni av de fineste fjellturene i verden?

Han får betalt for å gå Norge på kryss og tvers i ett år

Følg oss på Twitter @reisecamillaog på Instagram @reiseredaksjonen