Reise

Söder er ikke bare thriller

Fredrik Skavlan ble omfavnet som talkshow-vert i Sveriges Television. I lang tid har han delvis bodd på Södermalm, der handlingen i den hyperaktuelle svenske filmen Menn som hater kvinner utspiller seg.

–Sikkert er det i alle fall at filmen og boken Menn som hater kvinner ikke er noen Stockholms-reklame. Den gir ikke noen lyst til å være i Stockholm. Men å være i Stockholm gir lyst til å være der, både i bydelen Söder og i alle andre bydeler, sier TV-fenomenet Fredrik Skavlan, som har fått suksess som talkshow-leder både i norsk og svensk fjernsyn, senest i Sveriges Television, SVT. I perioden med Skavlan-show i svensk fjernsyn bodde han delvis på Södermalm – eller Söder, som alle svensker kaller den kjente bydelen.

Bli inspirert til Stockholmsferien her

Fredrik Skavlan sier:

–Det er en myte at jeg har bodd i Stockholm, her kommer alle og ønsker meg velkommen hjem. Men jeg bodde der jo bare i perioder da jeg laget program for SVT. Så jeg er begynt med å bli kjent med byen. Söder kjenner jeg godt.

Menn som hater kvinner med Noomi Rapace og Michael Nyqvist i hovedrollene er basert på Stieg Larssons bestseller. Handlingen utspiller seg på Söder. Men trivelighet handler det ikke om. I virkeligheten står Söder i fokus for noe positivt. Med trivelige spisesteder, som hundre år gamle Kvarnen med adresse Tjärhovsgatan 4, som byr på svensk husmannskost fra morgen til natt og som ikke minst lokker unge mennesker til trivelige stunder ved bord.

–Söder er litt sånn for unge også. Jeg har aldri hatt en tid som student på Grünerløkka, men Söder er litt sånn i tonen, morsom for studenter, er litt glad i det. Nå er jeg ikke et veldig utelivsmenneske. Men er man glad i å gå ut, er Söder helt topp. Og så er det mange artige forretninger, second hand-shops for eksempel, sier Fredrik Skavlan.

Han er blant de mange nordmenn som liker seg stadig bedre i den svenske hovedstaden:

–Stockholm er en ordentlig by. Jeg vil si at første gang jeg kom dit, virket Stockholm nærmest utilnærmelig på meg. I dag er byen blitt et lykkelig bekjentskap. Hvis man er nordmann og tjener sine penger i Norge, er Stockholm ekstra attraktiv og fantastisk. Det er så mye å oppleve, mye bra mat også – i en vakker by. Söder er trivelig, men ellers går jeg mye rundt i hele byen. Jeg går alltid mye i byer. Da jeg jobbet i svensk TV, gikk jeg gjerne fra Söder til SVTs fjernsynssentrum på Gärdet. Da går du fra Söder over Slussen og langs sjøen ut til Gärdet. Av og til tok jeg buss 76, men gikk av bussen på et tidspunkt et godt stykke før fjernsynshuset for ikke å bli med den til et feil sted. Så viste det seg at buss 76 gikk helt til døren. Det er komisk, det er litt sånn nordmenn er...

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Fredrik Virtanen kan forstå at mediene omtalte #metoo-anklagene mot ham. Men han vil ikke tilgi eller akseptere det.

 2. REISE
  Publisert:

  Til Stockholm på første klasse til 300 kroner? Her er tipsene.

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: Det nye Lort-Sverige | Hilde Sandvik

 4. REISE
  Publisert:

  Har du besøkt USAs raskest voksende by? Det er her det skjer

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det er balsam for sjelen å lytte til Jimmie Åkesson

 6. VERDEN
  Publisert:

  Sjette person funnet omkommet etter bygningskollaps i Marseille