Reise

På denne svenske øya har de en spesiell påsketradisjon

TRADISJON: En gammel tradisjon holdes i hevd en snau times biltur sør for Svinesund. Hver påskeaften samles folk for å skremme heksene unna området.
GAMLE PALLER OG JULETRÆR: Familier fyrer sammen og henter frem blant annet gamle juletrær til det store bålet.
FRA 1700-TALLET: Påskbrasa som det kalles på svensk startet en gang på midten av 1700-tallet. Skuelystne samles på svabergene på ettermiddagen.
STEMNINGSFULLT: Bålfesten i påsken, som vi normenn forbinder med St. Hansaften, holdes i hevd på Bohuslän og en del andre steder i Sverige.
BÅL-SELFIE: Ingen tvil om at flammene gir godt «selfie-lys».
VARM TRADISJON: En snau times biltur sør for Svinesund ligger Bohuslän hvor seasen holdes i hevd. Lone Kira Wik tok turen til Kungshamn i fjor påske.
afp000846579.jpg
afp000846577.jpg
FINT FOR HELE FAMILIEN:
afp000846590.jpg

Gammel overtro, hekser og ild er stikkord.

  • Dan P. Neegaard

Ilden strekker seg mot himmelen og røyken farger horisonten svart.

I den lille byen Kungshamn har har tusenvis samlet seg rundt store lokale bål for å feire «påskefyr», en eldgammel vest-svensk tradisjon som etter sigende skal holde trollkvinnene på avstand.

Hver påskeaften tennes gigantiske bål i Sotenäs kommune og i Gøteborgs skjærgård. Flammene skal hindre heksene fra å mellomlande på vei hjem fra Bloksberg.

Helt lokal seanse

afp000846579.jpg

Den steinharde granitten fungerer utmerket som tribuner for de mange skuelystne som har samlet seg, og rett etter solnedgang er festen i gang.— Dette er en veldig lokal seanse, forteller ungdommene Hampus Karlsson og Kevin Hedlund like før det hele tar fyr.

— Den finnes stort sett bare her og ved Gøteborg, og den har preget lokalsamfunnet i generasjoner. Vi ønsker å opptrettholde tradisjonen til tross for at engasjementet er noe mindre nå enn tidligere, forteller de.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

GOD STEMNING: De store bålene fyres opp på påskeaften på Kungshamn.

500 paller og juletrær fyres oppProtester fra miljøbevegelsen, økt motstand fra lokale myndigheter og redningstjenesten ser allikevel ikke ut til å ha lagt noen stor demper på fremmøte.

I god tid for hovedbålene blir tent har mindre lokkebål trukket tilskuere i alle aldre opp til skjærgårdsfjellet der over 500 europaller stablet rundt en solid mengde gamle juletrær sørger for at julen bokstavlig talt ikke varer lenger enn til påske.

— Bålet i år er ikke det største, forklarer ungdommene.

— Vi har tidligere hatt opp mot 2000 paller stablet sammen, og vi vet at stablene i gamle dager var flere titalls meter høye bygd av gamle sildetønner fra fiskeindustrien, forteller de.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også

  1. 13 tips til Roma med barn

  2. I dette ferieparadiset ligger «Norskeplassen»

  3. Her spiser du godt i Berlin

  4. Skal du på retrocation i sommer?

Les mer om

  1. Sverige
  2. Reisetrend
  3. Reise