Du kan spare mye på å få tilbake momsen – men nesten ingen gjør det

– Ber du ikke om taxfree, betaler du full pris på en «salgsvare», sier ekspert.

FÅ TILBAKE MVA.: Handler du i land utenfor Norden, kan du få tilbake merverdiavgiften.

Kun fire prosent av oss sørger for alltid å få tilbake momsen når vi handler varer i utlandet, ifølge ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Siden Norge står utenfor EU betyr det at vi kan handle taxfree i nesten alle europeiske land utenom Norden. Det kan være mange penger å spare, om en bryr seg om å få tilbake momsen.

– Ber du ikke om taxfree, betaler du full pris på en «salgsvare», sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hun mener det er to ting en bør gjøre for å betale minst mulig for en vare i utlandet:

Det er ikke mange som velger å gjøre det, men får du tilbake momsen kan det være gode penger spart, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Ofte oppfordrer de i kassen til at du skal betale i norske kroner, og det er det en grunn til. For velger du norske kroner er det butikken som setter kursen og det er dyrere, sier Sandmæl.

– Ikke alle butikker er med i en taxfreeordning, så spør alltid betjeningen i kassen om de har taxfree, ta med passet i tilfelle de ønsker å se det. Fyll ut skjemaet og sørg for å pakke de tingene du har kjøpt øverst i kofferten da taxfreekontoret på flyplassen kan be om å se varene. Be om å få tilbake pengene på konto, da får du mer enn om du velger kontanter.

Du kan kreve tilbake momsen ved hjelp av et statlig skjema fra landets tollmyndigheter eller via private selskaper som Global Blue og Premiere Tax Free.

MOMS TILBAKE: Ber du om å få tilbake momsen? Du kan gå glipp av masse penger om du lar være.

– Liten tid eller vet ikke at det er mulig

Det er tre hovedårsaker til at nordmenn ikke velger å få tilbake momsen (eller MVA – merverdiavgift – som det egentlig heter), ifølge taxfree-selskapet Global Blue. Selskapet er et av de største i verden.

– Åtte av ti nordmenn vil ikke stå i kø for å få igjen pengene sine. Grunnen er liten tid, generelt ikke interessert eller de forsto ikke produkter. Mange tror at Norge er med i EU og dermed ikke tenker på at vi kan få tilbake momsen, forklarer administrerende direktør Geir Victor Svendsen i Global Blue Norge AS.

Geir Victor Svendsen i Global Blue Norge AS.

For fire år siden lanserte de et eget kort hvor man enklere kunne få tilbake momsen. Nå er kortet byttet ut med en digital app. En andel av beløpet du får igjen, går til selskapet om du benytter deg av den tjenesten.

– Det forenkler prosessen med å fylle ut et skjema, ved at du bare kan skanne det på mobiltelefonen. Så blir det ferdig utfylt automatisk. Jeg synes en alltid skal spørre om taxfree og si at man er fra Norge. Noen steder er det superenkelt å få igjen momsen, sier Svendsen.

Varierer fra land til land

Merverdiavgiften varierer fra tre til 25 prosent avhengig av hvilket land du er i. I Norge er merverdiavgiften 25 prosent.

Si du kjøper en kostbar veske eller et annet produkt til 3500 kroner, kan du spare fra 200 til 500 kroner avhengig av hvilket land du er i. En må også merke seg butikkene og refusjonsordningene tar et gebyr når du krever tilbake momsen.

– Minstebeløpet du må handle for varierer også. Et lurt tips er å handle på et kjøpesenter, for du betaler et gebyr for hver kvittering, mens på et kjøpesenter har de ofte et taxfree-kontor hvor de samler alle kvitteringene dine slik at gebyret blir mindre, sier Sandmæl.

Hun minner om at det er viktig ikke å overskride norsk tollgrense.

– Når du har vært i utlandet i over et døgn kan du ta med varer tilbake til Norge for inntil 6000 kroner. Har du vært ute av landet under 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 3000 kroner.

Og legger til:

– Tilbakebetaling av momsen gjelder ikke i Danmark, Sverige og Finland da vi har en avtale om at du alltid skal betale moms i et av landene.

Slik går du frem

  • Sørg for å gjøre dine innkjøp i butikker som tilbyr taxfree-service.
  • Du må ha med deg passet og vise det frem i butikken du handler i.
  • Du får et skjema og en konvolutt av butikken, enten i kassen eller i butikkens serviceskranke, som må fylles ut.
  • Varen bør forbli i originalemballasjen til tollstempel er påført.
  • Ta med skjemaet, kvitteringen og varen til tollskranken på flyplassen. Vis frem varen før du sjekker inn bagasjen. Beregn ekstra tid hvis du reiser fra en travel flyplass.
  • Husk å få stempel på skjemaene.
  • Du har deretter to muligheter: Legg det stemplede skjemaet i konvolutten og send dem i posten. Eller du kan levere skjemaene på flyplassen hos Global Blue eller Premium Tax Refund, og få pengene på konto eller i kontanter på de store utreiseflyplassene. Det trekkes fra et administrasjonsgebyr.
  • Momsen tilbakebetales i de aller fleste europeiske land utenom Norden.

Kilde: Global Blue/DNB