«Alle» satser tungt på dette reisemålet i sommer

Norwegian har kuttet ruter innenlands, men lanserer flere nye direkteruter utenlands til sommeren.

KROATIA: Landet langs Adriaterhavet er populært blant reisearrangørene til sommeren. Her oversiktsbilde fra Split.

Både reiseselskaper og flyplasser satser på «nye» reisemål nå som Tyrkia og Egypt nærmest er borte. Norwegian satser på direkteruter fra Trondheim og Stavanger til Pula i Kroatia.

Fra Trondheim forlenges også tilbudet til Split.

– Kroatia øker i popularitet og det er viktig å tilby bredde i rutetilbudet. Vi har eksempelvis redusert noe på Tyrkia, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Kapasiteten er flyttet for flere reiseselskap også. Blant annet kommer Apollo med 13 direkteflyvninger til Kroatia fra ni ulike flyplasser i Norge.

– Stavanger får ekstrafly til Kroatia og Kreta. Molde og Evenes får direktefly til Kroatia, mens det nå går eget fly til Rhodos fra Bergen. Sistnevnte får også direkterute til Kos, uttalte kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo tidligere i år.

Les også

Skal du på ferie til Kroatia? Her får du fem gode tips

Norwegian øker reiser utenlands

– I høst annonserte dere at flere ruter i Norge og også noen utenlands ble lagt ned i år som følge av flypassasjeravgiften. Men nå satser dere igjen – hvorfor det?

– Rutene som nå lanseres er til svært populære reisemål og tilbys i den perioden hvor reiselysten blant nordmenn er aller høyest. Rutene som ble kuttet på grunn av flypassasjeravgiften var mindre ruter som ikke lenger kunne opprettholdes over tid på grunn av lav lønnsomhet, sier Sandaker-Nielsen.

I det nye programmet for sommeren er det hovedsakelig utenlandsturer som økes i frekvens. I høst skrev vi at flere flyselskap gikk hardt ut og reduserte sine tilbud innlands som følge av flypassasjeravgiften.

SATSER TIL SOMMEREN: Norwegian satser utenlands til sommeren og lanserer flere nye ruter fra de største flyplassene i Norge.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart forklarer økningen på sommerrutene med at det er betydelig mer trafikk utenlands i det kommende halvåret enn i vinterhalvåret.

– Flypassasjeravgiften slår også mindre ut på utenlandsreisemål fordi det er det bare er avgift en vei. Det er heller ikke moms på avgiften på 80 kroner, så det har liten effekt på utenlandsreisene. Norwegian har skalert ned i Finnmark, og har også uttalt at de vil fly mer på utland på grunn av høyere avgifter innenlands.

  • Flere ruter i Norge ble lagt ned eller redusert:
Les også

- Flypassasjeravgiften reduserer flytilbudet

Ofte justeres også rutene noe – som at det er mindre til Tyrkia og noe mindre til Kanariøyene på sommerstid.

– Da strømmer nordmenn til landene rundt Middelhavet og det økes på disse rutene, sier Lothe.

  • Lyst på flere Kroatia-tips? Sjekk disse: