Overstiger du denne summen når du handler i utlandet, bør du vite om disse tollreglene.
Å føre varer inn i landet i strid med tollreglene, kan få konsekvenser du kanskje ikke visste om.
Mye er billigere i utlandet, og mange steder kan man gjøre kupp. Er du blant dem som har benyttet muligheten til å spare tusenlapper på å kjøpe eksklusive varer på ferie, er det enkelte regler du bør vite om før du ankommer flyplassen i Norge:
Har du vært i utlandet mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer til Norge for inntil 6000 kroner. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarer som alkohol, tobakk og kjøtt.
Overstiges dette beløpet, skal du gå på rød sone gjennom tollen. Da er du nemlig pliktig å betale moms og eventuelle andre avgifter før du tar med deg varene hjem.
Kan bli straffet
Går du på grønn sone med varer for over 6000 kroner i bagasjen, kan det få konsekvenser.
– Når det gjelder mindre overtredelser, kan tollmyndighetene utstede forenklet forelegg (bot, red.anm.) dersom den som blir oppdaget samtykker til dette. Forenklet forelegg innebærer også at varene blir inndratt, sier avdelingsdirektør Dag Jørstad i avdeling for regelverk og prosedyre.
Overtredelser som overstiger mengde- og verdigrensene, eller når forenklet forelegg ikke godtas av vedkommende, anmeldes forholdet til påtalemyndigheten for alminnelig strafferettslig forfølgning.
I fjor gjorde Tolletaten totalt 37.800 beslag.
– På hvilken måte kontrollerer dere at personer som går på grønt ikke smugler varer inn i landet?
– Ved alle betjente grenseoverganger vil det være mulighet for å bli tatt ut til kontroll, uavhengig om du går på rød eller grønn sone. Den som stanses, skal gi de opplysninger som tollmyndighetene finner nødvendig for å gjennomføre kontrollen, sier Jørstad.
Slik svindler nordmenn på forsikringen: Denne kvitteringen har flere kvinner brukt for å få tusenlapper tilbake for «stjålet» luksusveske.
Dekkes ikke av forsikringen
Ifølge kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, avslår forsikringsbransjen flere hundre krav der varer er kjøpt i utlandet. I de fleste tilfellene er gjenstandene kjøpt uten at det er betalt toll og avgifter ved innføring i Norge.
Reiseforsikringen dekker med andre ord ikke tapet for deg dersom du skulle miste eller få frastjålet verdifulle ting du tidligere har «smuglet inn» i landet.
Voll sier forsikringsselskapet hver sommer får flere henvendelser fra fortvilte kunder som er blitt frastjålet kostbare klokker, smykker eller vesker.
– Normalt får kunden dekket slike tap raskt og enkelt. Men om det viser seg at det mangler dokumentasjon på hvor varen er kjøpt eller at eiendelene ikke er tollklarert, blir det blankt avslag, forklarer han.
Voll tror mange ikke er klar over at varer over en viss sum må gjennom tollen i Norge.
– Samtidig er det nok ingen tvil om at flere bevisst prøver å unngå kostnader dette medfører.
Fem dommer avslører: De ble svindlet av samboerne sine, men må selv punge ut.
Kunde fikk avslag på krav på 100.000 kroner
Voll nevner flere eksempler på saker der Gjensidige har gitt avslag på varer kjøpt i utlandet og som i ettertid er meldt savnet eller stjålet.
– En kunde var på ferie med familien i Sør-Amerika da han ble ranet og frastjålet en Rolex kjøpt i England til en verdi av 55.000 kroner. Han sendte inn krav, men siden det ikke var betalt toll og avgifter ved innførsel i Norge, som loven krever, ble kravet avslått.
I et annet tilfelle opplevde en kunde på ferie med egen bil i Sør-Europa å få tømt hele bilen ved et innbrudd under et restaurantbesøk. Kravet var på nærmere 100.000 kroner.
– Det ble gitt avslag på en Macbook, Iphone og et svært dyrt klesplagg fra en eksklusiv designer til en samlet verdi av 44.000 kroner. Varene var kjøpt i USA og i et annet land. Avslaget ble gitt på grunn av at varene ikke var innført på lovlig måte, forteller Voll.
Ifølge Voll avslås oftest krav på følgende varer:
- Smykker
- Klokker
- Fotoutstyr
- Vesker
- Merke- og design klær
- Kostbart datautstyr/PC, mac og mobiler
Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-side for Familie og oppvekst.