Skal du reise i sommer? Husk dette kortet.

680.000 nordmenn må fornye helsetrygdkortet sitt i år. Er du en av dem?

FORNYES: 680.000 må sjekke datoen på helsetrygdkortet i sommer.

For tre år siden var det 680.000 nordmenn som bestilte nytt helsetrygdkort. Med tre års virketid må disse bestilles på nytt før sommerferien, opplyser Helfo i en pressemelding.

Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise, men det er mulig å bestille til alle i familien når du fornyer det.

Får dekket nødvendig helsehjelp

Helsetrygdkortet gir deg de samme vilkårene som vanlige borgere i EØS-landet du ferier i. Viser du frem kortet betaler du samme egenandel som innbyggerne der, hvis du har behov for legehjelp.

Reiser du uten kortet eller det er gått ut på dato, kan du risikere at utgiftene til nødvendig legehjelp ikke blir dekket.

Kortet kan benyttes i alle EØS-land og Sveits. Kortet gjelder ikke i Tyrkia eller i den tyrkiske delen av Kypros.

– For å få helsetrygdkort, må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land. Kortet er gratis og gjelder i tre år. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester i pressemeldingen.

Les også

Forsikringsselskap advarer mot overbehandling på ferie

Husk reiseforsikring

Selv om kortet er viktig, så understreker Helfo at alle i tillegg må ha en reiseforsikring før utenlandsturen.

– Vi anbefaler at alle også har en privat reiseforsikring, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport, sier Djupvik.

Europeisk helsetrygdkortet kan bestilles på nett på helsenorge.no eller pr. telefon.

Les også

Stor test av reiseforsikringer: Disse kommer best og dårligst ut

– Kan oppleve dårlig standard på offentlige sykehus

Forsikringsbransjen sier det viktig å med seg helsetrygdekort på ferie i EØS-land, men de opplever også at en del offentlige sykehus ikke har kunnet hjelpe i alle tilfeller.

– Flere land har dårligere standard på en del offentlige sykehus. I Spania har vi opplevd at pasienter og kunder har slitt med å få plass på offentlig sykehus, så der anbefaler vi sterkt privat reiseforsikring. Med egen reiseforsikring kan disse da overføres til private sykehus, om de ønsker dette. I tillegg dekker en forsikring hjemreise, for eksempel ambulansefly, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Reiseforsikring.

  • Henrik (19) ble en del av storskadeforsikringen: Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner

Heller ikke skade på eller tap av eiendeler dekkes med en helsetrygdekort, opplyser Europeiske Reiseforsikring.

– Det er verdt å merke seg at noen offentlige sykehus i Europa krever at det du har med deg det europeiske helsetrygdekortet når du innlegges på sykehuset, selv om du fremlegger gyldig reiseforsikringsbevis. Det er også viktig å huske på at hvert familiemedlem trenger hvert sitt helsetrygdekort da dette er personlig, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

– Europeisk helsetrygdekort dekker kun nødvendig medisinsk behandling i EØS-land. Du vil havne i landets helsekø, om det er det, og du kan få betydelige egenandeler, sier hun.