Reise

Overtro herjer fortsatt

Mange flyselskaper og hoteller unngår fremdeles tallet 13.

Det finnes mange myter rundt tallet 13, og gjennom årenes løp virker det ikke som skepsisen til tallet har endret seg nevneverdig.

Mange flyselskaper og hoteller er fremdeles overtroiske, selv om det ikke finnes noen god eller sikker forklaring på hvorfor tallet 13 har fått sitt dårlige rykte.

Gammel overtro

Tallet 13 blir ofte forbundet med ulykker og overtro, og mange hoteller «mangler» derfor 13. etasje og romnummer 13. Hos mange flyselskaper er det også slik at seterekke 13 i rett og slett ikke eksisterer.

Flere flyplasser har heller ingen adgang eller gate nummer 13, og fredag den 13 er regnet som en ulykkesdag.

Store selskaper som Ryanair, Emirates, Lufthansa og Singapore Airlines, velger alle å kutte seterad 13 fra sine fly.

Likevel finnes ingen sikre kilder som med sikkerhet kan forklare hvordan denne oppfatningen startet. I kristen tradisjon er det hevdet at fenomenet henger sammen med at Judas var nummer 13 ved bordet under Jesus siste påskemåltid.

Tallet 13 har også vært oppfattet som et uheldig tall i mange kulturer fordi det er et usymmetrisk oddetall.

SAS holder fast ved gamle tradisjoner

På Tripadvisors SeatGuru er det mulig å sjekke ut flyene, og på den måten kan man enkelt se hvilke flyselskaper som er mer overtroiske enn andre.

Her hjemme er SAS en av de som ikke gir slipp på gammel overtro.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, forteller at det er en rekke flyselskaper, inkludert dem selv, som har valgt å kutte denne seteraden.

— Dette har ganske enkelt med overtro å gjøre. Vi har lenge sett internasjonalt at passasjerer velger å sette seg andre steder enn på seterad 13, så av hensyn til passasjerer har vi kuttet ut nettopp denne seteraden, sier han.

Johansen forteller at noen av deres fly likevel har denne seteraden, og at det er forbundet med oppkjøpet av Braathens. Deres fly hadde nemlig valgt å ikke hoppe over seteraden. Men i sine egne fly har de konsekvent kuttet ut seterad 13. - Jeg tror at vi generelt er mindre overtroiske her i Skandinavia enn i andre deler av verden, men siden noen har flyskrekk og kan forbinde dette setet med noe negativt, har vi derfor valgt å kutte det helt ut, sier Johansen.

Selv om hans eget flyselskap tviholder på den gamle tradisjonen, tror Johansen at man vil se mer og mer bort fra dette fremover.

Har rad 13 på alle fly

Norwegian har valgt å ikke hoppe over seterad 13, og har ingen planer om å endre dette.

— Vi i Norwegian er ikke spesielt overtroiske, og vi tror heller ikke at våre passasjerer er så opptatt av denne seteraden, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

Hun sier at Norwegian så vidt hun vet, aldri har fått reaksjoner fra reisende på at de har valgt å ikke utelate seterad 13.

Hotellene tar sjansen

Det er også en kjent sak at flere store hoteller hverken har 13. etasje, eller tilbyr romnummer 13. En kjapp ringerunde blant hoteller i Oslo, viser likevel at overtroen ikke har tatt helt over her hjemme. Både Radisson Blu Plaza og Radisson Blu Scandinavia hotell, kan skryte av både etasje og romnummer med tallet 13.

— Vi har hørt om dette fenomenet, og flere av oss har lagt merke til dette ved besøk på utenlandske hoteller. Men her er vi ikke overtroiske, og regner med at tallet 13 ikke vil bringe oss ulykke, sier resepsjonisten på Plaza hotell.