Dette er Bangkoks mest bisarre steder

Kondomrestaurant, verdens største vintagebutikk og «dødens museum».

OFRER: Ved Chao Mae Tuptim Shrine, bedre kjent som Bangkoks Penis Shrine, finner du hundrevis av peniser spredt over et område på størrelse med en liten kolonihage. Kvinner fra hele landet legger ned offergaver her i håp om lykke for familien og et problemfritt svangerskap.

Så du fått med deg det meste av det Bangkok har å by på: Måpt ved synet av Wat Arun, kjempet deg gjennom turgruppene i Grand Palace, spist deg hjulbeint i Chinatown og tatt elvecruise på Chao Phraya i måneskinnet?

Hva er så igjen, annet enn flere templer, piratkopierte T-skjorter og returbilletten hjem?

Fortvil ikke – «The Big Mango» har mange hemmeligheter på lur til de med sans for det litt uvanlige.

Papaya Vintage

Når man søker opp bruktbutikken Papaya Vintage på nett eller spør de få som har sett den med egne øyne, er det lett å avfeie begeistringen som overdrevet.

VINTAGE: Papaya Vintage, til tross for sin kronglete beliggenhet, er en av verdens største og absolutt råeste vintage-butikker. Finner du ikke noe fristende her, har du trolig levd under en stein de siste hundre årene.

For hvordan kan det ha seg at den kanskje største og beste av de mange tusen «retrobutikkene» i verden befinner seg i en obskur sidegate i utkanten av Bangkok sentrum.Tar du derimot steget inn i den enorme labyrinten av et lagerhus blir alle påstander om overdrivelser umiddelbart gjort til skamme. Dette er som en krysning mellom Ali Babas hule og Indiana Jones kjellerbod. Man kan bruke flere dager i de gigantiske lokalene og fortsatt finne nye, bortgjemte skatter. Men vær advart: Her finner du få røverkjøp. Prisene er på norsk nivå, om ikke høyere.

Finn veien: Papaya Vintage ligger kronglete til, men med litt tålmodighet bør det ikke by på store problemer. Skriv for sikkerhets skyld adressen ned på et stykke papir med store, tydelige bokstaver og ta en taxi.

Butikken ligger forbi en bom og inn en sidegate fra Lat Phrao Road. Går du deg vil, kan mange lokale butikkeiere peke deg i riktig retning. Gratis inngang.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

SURREALISME: En formiddag på Papaya Vintage er som en surrealistisk reise i både tid og fantasi.

Adresse: 306/1 Soi Lat Phrao 55/2, Lat Phrao Rd, Wang ThonglangPå nett: www.papaya55.com

Sirijaj Medical Museum

Skal man beskrive Sirijaj Medical Museum er det naturlig å begynne med en advarsel: Dette er absolutt ikke en opplevelse for alle. Det består av fem ulike avdelinger og har gjennom årene pådratt seg kallenavnet «dødens museum» – med god grunn.

MEDISINSK MUSEUM: Sirijaj Medical Museum er utvilsomt en av Bangkoks mest bisarre attraksjoner, men vær advart: Dette er ikke en opplevelse for alle. Få deler av den morbide utstillingen er "uekte".

Kroppsdeler, organer, skjeletter, dødfødte barn og mumifiserte seriemordere er bare noe av det som vises frem i den morbide utstillingen, som er ment mer for forskere og medisinstudenter enn turister. Likevel ønskes alle velkommen, gitt at man viser respekt for dem som har «bidratt» til museet.Finn veien: Sirijaj Medical Museum er del av Sirijaj-sykehuset, lokalisert rett over Chao Phraya-elven fra Grand Palace. Området er stort og skiltingen kan være forvirrende, men både vakter og personale kan vise vei. Gratis inngang.

Adresse: 2 Prannok Road

På nett: www.si.mahidol.ac.th/en/

Chao Mae Tuptim Shrine

Bortgjemt bak det eksklusive Swissôtel Bangkok ligger en av Thailands mest uvanlige helligdommer.

Ved første øyekast virker Chao MaeTuptim Shrine som lite annet enn et hyggelig og velholdt grøntareal langs en rolig kanal.

OFRER: Ved Chao Mae Tuptim Shrine, bedre kjent som Bangkoks Penis Shrine, finner du hundrevis av peniser spredt over et område på størrelse med en liten kolonihage. Kvinner fra hele landet legger ned offergaver her i håp om lykke for familien og et problemfritt svangerskap.

Ved nærmere undersøkelse vil du se hundrevis av peniser i tre, stein og keramikk, rikelig dekorert med inskripsjoner og fargerike silkebånd. Fallosene varierer i form og størrelse, fra miniatyrer og nøkkelringer til skulpturer tilsvarende en mellomstor kano. Hit kommer kvinner fra hele landet for å legge ned røkelse, penger og lotusblomster i håp om lykke for familien og gode svangerskap.Finn veien: For å nå Chao Mae Tuptim Shrine, ta en taxi til Swissôtel Bangkok og følg en trapp ned på høyre side av inngangspartiet. Gratis.

Adresse: 2 Wireless Rd, nord for den britiske ambassaden.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Erewan Museum

Den halvtimelange taxituren fra Bangkok sentrum til Erewan-museet går gjennom et paddeflatt landskap av deprimerende betongbygg, boligområder og motorveier.

ELEFANT: Erewan museet er mest berømt for den 40 meter høye, trehodede elefantskulpturen – synlig fra mange kilometer unna.

Så plutselig, ut av monotonien, dukker et av Thailands mest spektakulære monumenter frem foran deg. Og selv om den 44 meter høye trehodede elefanten i bronse er den mest spektakulære og berømte delen av museet, er det også mye annet å se. Inne i hovedbygget er det et vakkert og fargerikt buddhisttempel og fredssenter, og i underetasjen en rik utstilling av antikviteter. Det hele er omringet av en vakker hage.Museet ble finansiert av Lek Viriyabhun, en eksentrisk forretningsmann som først importerte Mercedes-Benz til Thailand. Til tross for at få har hørt om Erewan Museum, er dette et av byens vakreste og mest uvanlige reisemål.

Finn veien: Erewan Museum ligger 30 minutter med taxi fra Bangkok sentrum. Mange turister blir overrasket over den stive inngangsprisen – 400 Bath pr. person (cirka 100 kr). Billetten inkluderer en gratis audioguide.

GLITRER: Erewan-museet ble bygget som en hyllest til thailandsk og asiatisk kultur. Under den 40 meter høye bronse-elefanten finner man et tempel og fredssenter, dekket i glitrende mosaikk og edelstener.

Adresse: 99\1 Moo Bang MuanmaiPå nett: www.bangkok.com/attraction-museum/erawan-museum.htm

Cabbages and Condoms

Mange vil kanskje avfeie en kondom-tematisert restaurant som banal eller harry, men budskapet og virksomheten bak Cabbages and Condoms går langt utenom et barnslig frieri til turister.

GRATIS KONDOMER: Hos Cabbages and Condoms kommer hver regning med gratis prevensjon. Skulle ikke det strekke til, er det også bare å forsyne seg ved utgangen.

Foreningen bak restauranten – The Population and Community Development Assotiation (PDA) – har promotert trygg sex, hiv-forebygging og familieplanlegging i Thailand siden tiden da kvinner fikk syv barn i gjennomsnitt (et tall som siden har gått drastisk ned). Inntektene fra restauranten blir brukt til å videreføre organisasjonens arbeid.Lokalene er dekorert med – du gjettet det – kondomer i alle tenkelige farger og størrelser.

Gavebutikken selger kondom-tematiserte souvenirer og istedenfor peppermyntedrops til regningen får man et par gratis kondomer med seg hjem.

Finn veien: Cabbages and Condoms ligger midt i det populære Sukhumvit-distriktet, omgitt av kjøpesentre og eksklusive nattklubber. Fra 150–200 pr. person for tre retters middag med drikke.

Adresse: Sukhumvit Alley 12, Khlong Thoei.

På nett: www.pda.or.th/restaurant/

STÅR TOMT: Sathorn Unique var en gang en av Bangkoks mest eksklusive boligprosjekter, og kom så langt som å få badekarene installert før Finanskrisen traff Thailand i 1997. I dag er den kjent som «spøkelsestårnet», brukt kun som et gigantisk reklamebanner.

Sathorn UniqueSelv om Sathorn Unique neppe vil dukke opp i noen turistbrosjyrer, er denne forlatte og uferdige skyskraperen blitt en av byens største «kult»-destinasjoner.

Det hele begynte som et av landets mest luksuriøse boligprosjekter, et symbol på Thailands ferd mot fremtiden, og kom så langt som til installering av badekarene før det hele traff veggen under finanskrisen i 1997. I dag er de 49 etasjene brukt som lite mer enn et enormt reklamebanner, og har på folkemunnet fått kallenavnet «Bangkok Ghost Tower», da det sies å være hjemsøkt. Bygget har vært forsøkt solgt flere ganger uten hell, og med tanke på sin nåværende forfatning er det lite sannsynlig at det kommer til å skje i nærmeste fremtid heller.

Som en attraksjon er Sathorn Unique like skummel som fascinerende, og står som edruelig påminnelse om konsekvensen av dårlig økonomisk styring.

Finn veien: Mange har sneket seg inn og utforsket Sathorn Unique på egen hånd. Ikke bare er dette ulovlig, det kan også være livsfarlig. Etter flere hendelser, blant annet et nylig dødsfall, har vaktholdet rundt bygningen blitt skjerpet inn i senere tid. Det er derimot ingen som hindrer nysgjerrige turister fra å betrakte bygget fra utsiden.

Adresse: Thanon Charoen Krung, på motsatt side av Wat Yannawa.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator