Reise

Fredag ventes 25.000 flere reisende: – Reis lørdag hvis du har mulighet

De store norske flyplassene forventer storinntrykk når høstferien starter for fullt.

TRAVELT I HØSTFERIEN: Mange nordmenn reiser snart av sted til solrike strøk i høstferie. Det ventes mye folk på norske lufthavner de neste dagene.
  • Camilla Flaatten

Høstferien er normalt travel for norske lufthavner, med en kombinasjon av mange ferierende og mange forretningsreisende på en gang.

37 prosent nordmenn opplyser at de tar høstferie, ifølge tall fra Virke. Av dem skal seks av ti skal på utenlandsreise, hvorav sol- og badeferie står høyeste på agendaen.

Over 97.000 passasjerer vil være innom Oslo Lufthavn på den aller travleste høstferiedagen i år. Det er over 25.000 flere enn normalt.

Førstkommende fredag er det ventet storinnrykk.

Travle tider vs. roligere tider

Generelt inntreffer trafikktoppene på morgenen og ettermiddagen, opplyser kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

– Vi ser en nedgang i trafikken mellom klokken 12 og 14. Har du mulighet til å komme til flyplassen på den tiden, kan du spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og frem mot midnatt minsker også trafikken mye, påpeker Andersen.

Passasjertallene viser at lørdag er den roligste reisedagen i høstferien. De to lørdagene i høstferieuken har mellom 35.000 og 40.000 færre passasjerer enn på den aller travleste reisedagen – som er fredag.

TRAVLE DAGER: – Det kommer opptil 25.000 flere passasjerer enn vanligvis i høstferieukene. Men det liker vi, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

– Lørdager er en undervurdert reisedag hvis man vil unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene i våre prognoser med en tredjedel. Kan du planlegge ferieturen til lørdager, er det et godt råd fra vår side, legger han til.

  • Hvorfor har vi høstferie? Her får du svaret: Dugnaden ble høstferie

Fredag blir den travleste dagen

Også på flyplassene i Stavanger, Bergen og Trondheim er fredag og søndag de travleste dagene. På Værnes predikeres det 16.700 passasjerer på det høyeste når høstferien setter inn fredag 6. oktober. Det samme gjelder for Stavanger, da vil rundt 15.300 passasjerer ut på tur.

Fra Bergen er det rundt 23.000 passasjerer som skal reise kommende fredag, men den travleste dagen på Flesland blir fredag i uke 41. Ifølge forventende beregninger gjort av Avinor vil rundt 23.500 reise den dagen.

Les også

Hvorfor klarer vi ikke følge regelen om å vente bak linjen?

Vær ekstra forberedt

Andersen ved Oslo Lufthavn minner om at flyplassen har gjennomgått mange endringer i år, og hvis du ikke har reist til eller fra det siste året, så følg med.

– Skru av autopiloten og husk å følge ny skilting. Terminalstørrelsen er nesten doblet, så det er mye nytt man må forholde seg til på flyplassen, sier Andersen.

Han oppfordrer også reisende til å være forberedt før de går gjennom sikkerhetskontrollen. Legg ting med væske over 100 ml i de små plastposene, og unngå skarpe ting i bagasjen – de må sjekkes inn.

– Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering. Hvis alle forbereder seg litt før de kommer frem til skranken i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, sier Andersen.

Les også

Linnea (9) reiste alene og fikk være flyvertinne

MANGE REISER ALENE: Rundt 65.000 barn reiser alene årlig. Flyselskapene håndterer dette, men du må huske å be om assistanse.

Ekstra gøy for barna

Denne og de kommende ukene er det mange barn som skal reise. Det tar lufthavnen hensyn til.

– Barna kan bli med på skattejakt, få ansiktsmaling og møte de fine maskotene våre, Felix og Fiona. 29. september kan du ta kule bilder i Fotobaren, mens du 1. og 6. oktober kan oppleve konsert med Nannestad kulturskole ved gate A12, sier Andersen.

Mange barn reiser også alene i disse dager. Barn kan reise alene fra de er fem år og frem til de er 12 – etter det anses de som voksne. Assistanse til barna bestilles fra flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe.

Les også

Ung og reiseklar? Du kan spare mye på å forsikre deg riktig

Les mer om

  1. Luftfart
  2. Oslo Lufthavn
  3. Reise
  4. Reise med barn