Nærkontakt med hvithai

«Shark cage diving» er blant de mest populære turistattraksjonene i Sør-Afrika. Det er også blant få steder i verden hvor man kan se ned i gapet på en hvithai – uten å bli spist levende.

LIVLØSE ØYNE: «Hvithai har svarte livløse øyne, som dukkeøyne,» sier haijegeren Quint i «Haisommer». Men ser man virkelig nøye etter skal det være mulig å se blå iris rundt det svarte i pupillene, og visstnok kan man også se at den beveger blikket.

– There! It’s coming this way! En av passasjerene på båten peker oppskjørtet utover havet fra rekken på båten. Noen titalls meter fra båten skimter jeg en bekmørk skygge under overflaten som holder høy fart.

I mitt indre er det som jeg hører John Williams’ soundtrack fra «Haisommer».

Spielbergs film fra 1975 regnes som Hollywoods første blockbuster, og har skapt mye dårlig PR for hvithai. Den har gledet millioner, men også skremt tusener fra å bade i havet.

NÆR HOLD: Muligheten til å observere de fascinerende monstrene fra dypet på nært hold er en spennende og lærerik opplevelse. Det er mange myter om hvithai, som at den jakter på mennesker. Relativt få mennesker blir drept av hvithai pr. år.
ÅTE: Det er et åte som lokker hvithaien nærmere båten vi er på. Luktesansen til hvithai er ekstremt god. Den kan lukte en dråpe blod i vann og den kan få teften av en selkoloni på flere kilometers hold.
ADRENALIN: Når man stirret inn i dette gapet flommer adrenalinet gjennom blodet. Hvithai er den farligste haien i verden, etterfulgt av tigerhai og oksehai.

Mystiske og utryddingstruede

Gansbaai er en fiskelandsby i Western Cape i Sør-Afrika, som ble grunnlagt i 1881. Siden 1990-tallet har det også vært et mekka for shark cage diving.

Før vi drar ut på haisafari får vi en briefing fra marinbiolog Mary Rowlinson hos White Shark Diving Company (WSDC).

– I mer enn 400 millioner år har hvithai vært på Jorden. Men vi vet ganske lite om dem, som hvordan de parrer seg, hvor i havet de føder, nøyaktig hvor gamle de blir og over hvilke distanser de beveger seg over.

Forsamlingen får også vite at hunnhaier er fysisk større enn hannhaiene. Svangerskapet kan vare opptil 18 måneder og den føder relativt få avkom i løpet av livet.

Les også

I audiens hos Ugandas fjellgorillaer

KRITISK ANTALL: Western Cape er hjemmet til en av de mest tetteste hai-områdene i verden, men nå er det færre enn 500 igjen der, ifølge et studium utført av Shark Specialist Unit ved University of Stellenbosch. Disse tallene representerer en kritisk masse.
DUDUDUDU: Å se den karakteristiske hvithaien komme til havoverflaten maner frem tonene fra John Williams' soundtrack i hodet.

WSDC jobber også med å overvåke hvithaipopulasjonen i Sør-Afrika og de lager en database.

– I dag er faktisk hvithai utryddelsestruet og bevaring av dem er essensielt for å ivareta havets økosystemer, forteller Rowlinson.

Les også

Her er stedene reiseekspertene mener du bør reise til i 2018

Shark Alley

Vi stiger om bord i båten. En ung kvinne fra Brasil grugleder seg til å prøve shark cage diving.

– På Youtube har jeg sett hai angripe burene. Tror dere at den kan komme seg inn dit? spør hun med skjelvende stemme.

Motoren slås av og ankeret kastet i et sted som kalles Shark Alley, og ligger mellom øyene Geyser Rock og Dyer Island. På førstnevnte øy holder pingviner til, mens på Dyer Island bor en koloni med pelssel (fur coat seal) til. Blant favorittrettene til hvithai er sel rangert høyt og det er hovedgrunnen til at det er så mye hvithai i Gansbaai.

Burene i stål legges utfor rekken. Våtdrakter, dykkemasker og snorkler gjøres klar til passasjerene. En gruppe på fire går ned i buret. På dekk kaster en av mannskapet ut et snøre, med åte som skal lokke haien mot båten.

ENORM: At hvithaien kan hoppe opptil tre meter rett opp av havoverflaten er bemerkelsesverdig for en skapning som veier mellom 600 og 1100 kilo. Siden hoppet krever så mye energi er det ikke så rart at såkalt «breaching» er noe den ikke gjør så ofte.
MYTER: Mytene om hvithai er mange. Den jakter ikke på mennesker, slik man ser på film, og det er relativt få mennesker som blir drept av hvithai pr. år.
HIERARKI: Blant haiene er det et slags hierarki. Når større haier er rundt båten og prøver å ta åtet, vil vanligvis de mindre haiene holde seg unna.

Dødens gap

Langs båtrekken følger våre blikk den truende skyggen jakte på åtet. Haifinnen stikker så vidt opp av vannet.

– Hva har du som åte? spør jeg.

– Det er frossen tunfisk, sier mannen i caps, og blotter hvite tenner i det solbrune ansiktet.

Med en spenst jeg ikke har sett maken til, hopper haien et par-tre meter opp av havet og glefser etter tunfisken.

Fra mitt ståsted i båtens øverste dekk stirrer jeg rett ned i den vidåpne haikjeften. Det er så nært at jeg nesten kan telle de sylskarpe tennene.

– Wow! utbryter jeg, og kjenner et brus av adrenalin flomme gjennom blodet.

GAMMEL ART: I 400 millioner år har hvithai vært på kloden, og de har overlevd mange globale katastrofer. Hvithai er på toppen av næringskjeden, men i vår tid er den tragisk nok utryddingstruet grunnet rovfiske og annen menneskelig aktivitet.
MYTEOMSPUNNET: «Den store fisken beveget seg lydløst gjennom det nattestille havet, drevet frem ved korte slag med den halvmåneformede halen.» Slik åpner Peter Bencleys bok «Jaws», som Spielbergs blockbuster er basert på.
BUR: I buret kan man studere hvithaien sin grasiøse kropp, og hvordan den spenner kroppen før den hopper. Man bør ha et svært godt og vanntett kamera om man skal ha håp om å få gode bilder av den under vann.

Øyekontakt med hai

Snart er det min tur til å gå ned i buret. I gruppen er det også de som har med seg undervannskamera, som de har kjøpt fra en butikk i Gansbaai. I håp om å få knipset hai på nært hold, er turister villige til å betale i dyre dommer for dårlige kamera. Det er bedre å fokusere på observasjon av hai.

I noen minutter sitter vi i stålburene og venter på innkommende hai. Tunfiskåtet slenges ut i og snart ... som en ubåt glir den gjennom havet.

Kroppen er lang, grå på toppen og hvit på undersiden. Den er også ekstremt grasiøs. Halen bakerst veiver regelmessig fra side til side og driver den fremover.

Les også

De fem fineste strendene langs Algarvekysten

De svarte øynene virker livløse og tomme. Kjeften er halvåpen og det virker som om den har fått teften av noe.

Tunfisk-åtet, som dingler i vannet noen meter unna, blir plutselig dratt opp. Haien klargjør kroppen. Å se på hvordan den bruker musklene og spenner kroppen, er en fascinerende studie. Som et prosjektil på flere hundre kilo spretter den opp av havet.

DET VIKTIGE VÆRET: Vær og vind i Gansbaai er viktige faktorer for at det blir en vellykket utflukt.
HAI-TURISME: Hvithai finnes bl.a. utenfor Sør-Afrika, Canada, USA, Australia, New Zealand og Japan. Førstnevnte er det landet som har utviklet turismen rundt hvithai mest, og bare i Western Cape er det hele åtte shark cage diving-selskaper.

Jeg dukker hodet opp av buret igjen og får så vidt med meg at haien har dukket ned i havet.

Ned i buret speider jeg mot venstre, siden haien har kommet inn derfra tidligere.

Ingenting.

Med ett merker jeg en bevegelse i høyre side av synsfeltet. Jeg skvetter. Haien har kommet ubemerket inn. De svarte øynene iakttar meg i noe som føles som flere sekunder.

«Vurderer den meg som noe som smaker godt?», undres jeg. Så glir den videre.

Jeg er skjelven da jeg går ut av buret. Det skyldes ikke bare den kjølige temperaturen i vannet.