Ny kåring: Dette er Norges vakreste vei

Statens vegvesen har kåret Norges vakreste vei.

FINNMARK: Fylkesvei 98 over lfjordfjellet sto klar i 2015. Nå har den fått Statens vegvesens «Vakre vegers pris».

Veien over Ifjordfjellet i Finnmark, nærmere bestemt fylkesvei 98, går av med seieren som «Norges vakreste vei 2016».

Ifølge jurybeskrivelsen heter det at Ifjordfjellveien er «et fremragende eksempel på hvordan driftshensyn kan omsettes i en nennsomt lagt ny veilinje, der overordnede hensyn til vinterdrift kombineres med en følsomhet for landskapets storlinjete bevegelser».

Den relativt nye veien sto klar som helårsvei i 2015, etter at den tøffe vinterveien hadde blitt oppgradert over en femårsperiode. Da den nye veien ble åpnet i august 2015, besto 28,9 kilometer av helt ny vei.

  • Skal du på bilferie i år? Sjekke flere fine, norske veier her:
Les også

Her er syv kjøretips på vakre veier i Norge

HEVET: Arbeidet med veien startet i 2010 og er bygget med slake skråninger for unngå bruk av rekkverk. Det bidrar til at det samler seg mindre snø, noe som øker trafikksikkerhet og fremkommelighet året rundt.
VAKKERT: Juryen mener at veianlegget gir en ekstra dimensjon til den storslagne kjøreopplevelsen med frie og lange utsyn når det er fint vær.

Andre gang på rad for Finnmark

Statens vegvesens kåring skjer annethvert år og det offisielle navnet er «Vegdirektørens pris for vakre veier». Veianleggene skal ha gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen, ifølge pressemeldingen.

– «Vakre vegers pris» henger høyt og har solid status i bransjen. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv, sier juryleder Ola Bettum fra Norske landskapsarkitekters forening NLA i pressemeldingen.

  • Det er flere veier som kniver om å være den vakreste:
Les også

Prosjektet har vart i syv år - fredag åpner «Norges vakreste vei»

ESTETISKE LØSNINGER: Veien over Ifjordfjellet prises for å ha kombinert hensynet til drift med gode estetiske løsninger i et særpreget landskap, ifølge Statens vegvesen.
TØFF PÅ VINTEREN: Ilfjordfjellveien har tidligere vært svært tøff på vinterstid. Den nye veien er helårsvei med

Hederlig omtale til flere veier

Forrige gang prisen ble delt ut, gikk den også til Finnmark – da ble rassikringsprosjektet ved Skjarvelandet på fylkesvei 889 til Havøysund hedret.

I tillegg til vakre veiers-pris, er to andre veianlegg fått hederlig omtale for 2016: Riksvei 3 gjennom Østerdalen og ombyggingen av Carl Berners plass i Oslo.

  • Det er ikke bare veier som appellerer - sjekk denne listen: