Kjappere utenlandsreise via Oslo Lufthavn fra onsdag

Lufthavnen innfører såkalt forenklet transfer, først for et begrenset utvalg reisende. Slik vil ordningen virke.

NY TOLLBEHANDLING: Fra onsdag 2. september starter en ny tollbehandling på Oslo Lufthavn. Etter hvert skal den omfatte alle som reiser fra utlandet og videre i Norge via OSL.

Fra onsdag blir utenlandsreisen for passasjerer som reiser gjennom Oslo Lufthavn (OSL) lagt om.

Det vil på sikt innebære en enklere og kjappere reise for alle som kommer fra utlandet og skal reise videre i Norge via Gardermoen.

Foreløpig er den nye tollordningen en test, men det er meningen å utvide tilbudet i fullskala når ordningen blir skikkelig testet og innkjørt. Da vil ordningen gjelde alle reisende på alle ruter fra utlandet.

— Det betyr at du slipper å passere en ny sikkerhetskontroll, og du får kortere vei å gå. Målet er å gi deg som mellomlander på Oslo Lufthavn en enda bedre opplevelse, sier administrerende direktør, Øyvind Hasaas ved OSL.

En tungvint ordning som Norge er alene om å ha i Europa.

Bedre for en million reisende

Den nye ordningen vil gjøre flyreisen fra utlandet både enklere og raskere for rundt en million av den norske hovedflyplassens passasjerer.

Oslo Lufthavn har døpt prosjektet «Connecting Norway» og dette skal skje:

Den nye og forenklede tollordningen skal gjøre slutt på at flypassasjerer, som ankommer fra utlandet og skal reise videre innenlands, må tollbehandle, sjekke inn bagasjen på nytt og gå gjennom sikkerhetskontrollen nok en gang før de kan fortsette reisen videre inn i Norge.

Bagasjen blir sendt gjennom en automatisk tollsjekk, mens passasjerene kan spasere rolig gjennom en ny tollsluse og inn til sine innlandsavganger. Så plukker man bagasjen opp som vanlig på bestemmelsesstedet – enten det er Bergen, Trondheim, Tromsø, eller Sørkjosen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Testes på få ruter først

De første testene blir svært begrenset, og prøvekaninene vil reise med fly fra Milano. Både SAS og Norwegian har flyvninger derfra onsdag.

De av passasjerene som skal videre, vil bli spesielt informert om den nye tollpraksisen, siden dette er helt nytt.

— Flere ruter kommer til å bli omfattet av ordningen etter hvert, systemet er tilrettelagt for at alle flyselskaper som opererer på Oslo Lufthavn kan delta i ordningen. Dette er en prøveordning, og vi har valgt å innføre ordningen gradvis, sier OSLs kommunikasjonssjef, Joachim Westher Andersen, til Aftenposten.

Skal følge egen skilting

De som reiser med såkalt forenklet transfer skal følge en egen skilting på Oslo Lufthavn. Det nye er at gjennomreisende ikke skal gjennom tollklareringen ved bagasjeutleveringen som før.

Gjennomreisende skal fra flyene sine gå inn i dagens avgangshall for utenlandsreisende, og i området ved dagens taxfreebutikk på avgang står den nye tollslusen der reisende må klarere det de bærer med seg. Derfra slipper de inn i dagens innenrikshall.

— I tillegg til skilting vil det være personell til stede som står klare til å hjelpe med spørsmål og til å vise vei hvis det blir behov for dette. Vi har også lagt ut informasjon på nettsidene våre og vi er dessuten klare til å svare på spørsmål i sosiale medier, sier Westher Andersen som tror nyordningen kommer til å bli godt mottatt i markedet.

Gjennomgående billett

Flyplass-sjef Øyvind Hasaas mener det er viktig å få testet ut ordningen i mindre skala før den rulles ut for alle:

— Slik sikres det at man har en gjennomtestet og god løsning når prøveordningen etter hvert gjelder for majoriteten av passasjerene som mellomlander på Oslo Lufthavn med gjennomgående billett, sier han.

Les mer om luftfart: