Turistforeningen vil ikke markedsføre norsk natur i Kina

Visit Norway markedsfører hytta Gjendesheim i Jotunheimen som et grønt og miljøvennlig reisemål for kinesere. Det henger ikke på greip, mener Turistforeningen.

DNT ønsker ikke målrettet markedsføring mot turister som må reise langt med fly for å komme frem.
  • Jon Roar Solset

Marius Michael Haugaløkken er bestyrer på turisthytta Gjendesheim, midt i Jotunheimen. Han er miljøbevisst og har gjort flere grep for å redusere klimaavtrykket på reiselivssatsingen i området. En dag oppdaget han tilfeldigvis flere artikler om hytta, rettet mot kinesiske turister på Visit Norway sine nettsider.

Det fikk ham til å reagere.

– Det hjelper lite å reise til Norge, spise økologisk kortreist mat og leve miljøvennlig, dersom du flyr rundt halve kloden for å komme hit, sier Haugaløkken til Nationen, som først omtalte saken.

Størst klimaavtrykk fra transport

Turisme står for åtte prosent av verdens klimautslipp. Det viser en internasjonalt studie «The karbon footprint of global tourism», publisert i forskertidsskriftet Nature.

Omtrent 75 prosent av klimaavtrykket fra turisme kommer fra transporten til og fra reisemålet.

Nordmenn slipper i gjennomsnitt ut 9,27 tonn CO₂ per person hvert år, ifølge FNs statistikk fra 2014. Et tall de mener bør ned til 1,3, ifølge nettmagasinet Harvest.

Plotter man inn en reise tur/retur fra Beijing til Oslo i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfarts (ICAO) kalkulator for klimautslipp, koster én slik reise 594 kg CO₂ per person.

Reisen bruker altså opp nesten halvparten av FNs grenseverdi på 1,3 tonn per år.

Flere av artiklene på Visit Norways nettside kan leses på flere språk, deriblant kinesisk.
Les også

Ni fine fjellturer i sommer

Ikke så lett som en skulle tro

Da Haugaløkken prøvde å fjerne den kinesiske markedsføringen av Gjendesheim, fikk han beskjed om at enten måtte de være med på all markedsføring i utlandet eller ingen. Han skulle ønske det var lettere å trekke seg fra markedsføring mot land som krever lange flyreiser til Norge.

Til Nationen understreker Haugaløkken at han ikke har noe imot turister fra Kina eller USA, så lenge de «finner veien selv». Men han er kritisk til aktiv markedsføring for å øke trafikken.

Han får støtte fra generalsekretær i Den norske turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang.

– Vi skal tilrettelegge for et enkelt friluftsliv der vi spiller på lag med naturen og etterlater minst mulig avtrykk. Utenlandsreiser ligger på topp når det gjelder utslipp i Norge. Noe av det aller viktigste DNT bidrar med i overgangen til et lavutslippssamfunn, er å inspirere folk til å bruke ferie og fritid i sitt eget land, forklarer Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

– Alle er velkomne til å bruke DNTs tilbud, uansett hvor i verden de bor. Samtidig skal vi først og fremst tilgjengeliggjøre friluftslivet for innbyggere i Norge, skriver han i en e-post.

Klarp Solvang presiserer at det er selve markedsføringen for å øke trafikken fra fjerne støk de er imot.

Han legger til at DNT vil fortsette arbeidet for å avslutte markedsføring av hyttene og aktivitetene deres mot markeder langt unna Norge.

Noe av det aller viktigste DNT bidrar med i overgangen til et lavutslippssamfunn, er å inspirere folk til å bruke ferie og fritid i sitt eget land. Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
Les også

En naturopplevelse utenom det vanlige: – Det er verken radio eller internett her.

En del av en større strategi

Innovasjon Norge som står bak Visit Norway, har brukt tre millioner på å profilere Norge som reisemål i Kina i 2018. Reiselivsnæringen bidro selv med 1,8 millioner, som tar totalen opp til 4,8 millioner, ifølge Nationen.

Men dette gjelder ikke DNT, ifølge Innovasjon Norge.

– Å aktivt markedsføre DNT på de utenlandske markedene har vi aldri gjort. Men de ligger representert som en del av den norske produktporteføljen på Visit Norway og er dermed tilgjengelig for hele verden, sier Bente Bratland Holm, reisedirektør i Innovasjon Norge.

Visit Norway skal roe ned markedsføringen av Norge som et land med «urørt natur». De skal heller jobbe med andre budskap som kultur, festivaler, mat, musikk og opplevelser som trigger andre reisegrupper.

Hun forklarer at de skriver artikler om reisemål og attraksjoner i Norge på mange språk, deriblant kinesisk. DNT er inkludert i dette som alle andre. At de ikke vil ha artikler om hyttene sine på kinesisk, blir DNTs valg.

– De kinesiske artiklene om Gjendesheim er nå fjernet, men de ligger fortsatt ute på engelsk på den kinesiske versjonen av nettsiden vår.

Visit Norway henter informasjon om reisemål fra lokale databaser fra underleverandører. Om DNT ønsker å trekke seg fra markedsføringen mot land langt unna, må de avtale denne strategien med sin lokale underleverandør, ifølge Bratland Holm.

– De siste årene har turismen økt med én million besøkende. Omtrent halvparten av disse kommer fra markeder langt unna Norge, sier hun, og legger til at 93 prosent av alle gjestedøgn kommer fra Norge og Europa.