Her er de beste ølhagene i München

Ølhagene i München er langt mer enn restauranter og skjenkesteder: De er inngangsporter til byens folkesjel.

AUGUSTINER KELLER: Skal du besøke én ølhage i løpet av storbyferien, er Augustiner Keller et naturlig valg. Det gigantiske serveringsstedet nær hovedstasjonen tilbyr fantastisk stemning, hyppig livemusikk og en evig strøm av gyllent øl servert rett fra fatet.

Moteløver har Milano, historikere har Roma, gourmeter har Paris og øl-elskere har München.

Bayerns hovedstad kan med rette kalles for ølhagens hjemby. Det var her konseptet ble født og perfeksjonert, hvor den tyske renhetsloven ble vedtatt og i over 200 år har byens ølhager samlet lokalbefolkningen med pils, husmannskost og ompamusikk.

Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, kaller ølhagene for «kulturelle attraksjoner», hvor hvem som helst kan få en livlig og sosial opplevelse av byens folkeliv.

POPULÆRT: Münchens ølhager tilrettelegger for mange smaker, men det er ingen tvil om hva folk flest foretrekker i glasset. Ølet kommer i alle farger, styrker og typer – ofte forskjellig fra sted til sted.

— Selv om ølet serveres i store glass, kommer beruselsen mer av å være til stede blant så mange mennesker. Du finner nok ikke tilsvarene noe annet sted i verden, sier han.Baardseth har opplevd ølhagene i München både under og utenom den forestående Oktoberfest, og sier terskelen for å komme i kontakt med folk er uvanlig lav.

— Som alenereisende har jeg selv opplevd å bli invitert til bords, forteller han. - Det er en romslighet i Bayern som virkelig får bein å gå på i ølhagene – og da særlig under verdens største folkefest.

Men med rundt 200 steder å velge mellom; hvor skal man begynne? Vi har tatt for oss fem av byens beste ølhager, hvor bunnløse fat og brede tallerkener utgjør noen av byens mest stemningsrike og minneverdige reiseopplevelser.

Skal du til Berlin? Her får du gode råd:

Les også

Her spiser du godt i Berlin

Chinesischer Turm, Englischer Garten

ENGLISCHER GARTEN: Det kinesiske tårn i Englischer Garten er sentrum for byens nest største og kanskje mest gjenkjennelige ølhage. I sommermånedene kan opp til 7000 mennesker samles her.

Englischer Garten er ikke bare Münchens største parkanlegg: Med sine nesten fire kvadratkilometer er det mer plass å boltre seg på her enn i New Yorks Central Park. På østsiden av hagene – bare 15 minutters gange fra Marienplatz – finner du det kinesiske tårn.Den 25 meter høye bygningen ble opprinnelig bygget i 1790, ødelagt under krigen og gjenreist på 50-tallet. I dag er det kjent som midtpunktet i en av byens største ølhager, med plass til rundt 7000 mennesker.

Chinesischer Turm er et glimrende utgangspunkt for å utforske de vidstrakte hagene, gitt at man først ikke får i seg for mange litersglass med pils, eller spiser seg kalvbeint på fet, tysk mat.

Adresse: Englischer Garten 3

På nett: www.chinaturm.de

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Augustiner Keller

Gjentatte ganger kåret til en av byens beste: Augustiner Keller oppfyller alle forventninger om en autentisk, tysk ølhage. Ølet serveres fra gigantiske trefat, maten er fet nok til å reflektere sommersolen og servitørene er ikledd dirndl-kjoler og lederhosen.

AUGUSTINER KELLER: Hos Augustiner Keller er det mer enn kjøtt på menyen, men ikke regn med mange alternativer for vegetarianere.

Og selv om Augustiner Keller faller inn blant byens største og mest travle ølhager, har man klart å bevare en intim og munter stemning fra tidlig på formiddag til sent på kveld.Her sitter man skulder til skulder med et variert utsnitt av byens befolkning. Fra lokale kontorarbeidere til kjærestepar på stevnemøte, til turister og stamgjester. Et av byens desidert beste steder for nytelse, enten det er mat, drikke, eller sporadisk ompamusikk.

Adresse: Arnulfstraße 52

På nett: www.augustinerkeller.de

LÖWENBRAUKELLER: Löwenbräukeller i Nymphenburger Straße er en av byens mest folkekjære samlepunkter. Innenfor slottsmurene finner man en sval og fargerik ølhage.

LöwenbräukellerFra utsiden ser det ut som om noen har sluppet et middelalderslott midt i Münchens bysenter. Innenfor murene, derimot, finner man en intim og kjølig ølhage dekket av høye trær og blomster.

Til forskjell fra mange større ølhager, blir ølet også tappet for deg og maten laget på bestilling. Her serveres det en blanding av internasjonalt kjøkken og lokale spesialiteter. Siden 1883 har Löwenbräukeller slukket tørsten for Münchens innbyggere, og den er i dag kjent som et av byens mest folkekjære serveringssteder.

Adresse: Nymphenburger Str. 2

På nett: www.loewenbraeukeller.com

Har du hørt om Europa-Park:

Les også

I Europas nest-største fornøyelsespark kjører maten berg- og dalbane

KRAFTIG KOST: Kalorinivået på ølhagenes matutvalg når ofte fire sifre per tallerken.

Augustiner BraustubenSelv om Augustiner Braustuben bedre beskrives som en ølhall enn en ølhage, fortjener den sin plass på denne listen av to grunner. Den første er maten. Det er store porsjoner med herlig, åre-fortettende tysk tradisjonsmat til riktig pris.

For det andre tilbyr den et alternativ til andre steder når været svikter. Her sitter man i et dunkelt, men intimt lokale, hvor gulvet knirker under føttene og bordene er preget av talløse smell med glasset. Men hvis solen plutselig titter frem, kan man alltids trekke opp på takterrassen, hvor ølen serveres til en flott utsikt over bryggeriet på den andre siden av gaten.

Adresse: Landsberger Str. 19

På nett: www.braeustuben.de

AUGUSTINER BRAUSTUBEN: Augustiner Braustuben fortjener sin plass på denne listen for å tilby et fantastisk innendørs alternativ når regnet faller, men tilbyr også en kjølig takterrasse når solen titter frem.

Park CafèMens mange av Münchens ølhager er kjent for enorme gjestemengder og livlig atmosfære, ligger koselige og stille Park Cafè på motsatt side av skalaen.

Beliggenheten kan ta mye av æren; kafeen ligger bortgjemt på nordsiden av de botaniske hagene, like ved togstasjonen og omgitt av trær og plener. Dette er stedet man oppsøker når folkemengdene blir litt i overkant: maten er lettere, vinutvalget bedre og ompamusikken erstattet av lett jazz (ofte live).

Adresse: Sophienstraße 7

På nett: www.parkcafe089.de

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om turer i Europa: