Trebarnsfamilien leide ut huset og dro på ni ukers roadtrip i USA

Da bilen ble levert hadde de kjørt 23.000 km og besøkt 33 stater. Slik fikk de det til.

STILLEHAVET: «Der har vi vært!» Golden Gate Bridge i San Francisco dukker opp i mange barnefilmer.

− Ikke planlegg så mye. Bare kjør, og stopp når det er noe spennende å se på.

Slik lyder Maria (35) og Anders Rasmussens (35) beste reisetips. Sammen med barna Madelén (11), Nicholas (7) og Isabella (2 ½) dro de på roadtrip i USA i ni uker. Mens de var borte, leide de ut huset.

Litt planlegging måtte vel til?

En dag om gangen

− Vi planla mye før vi reiste fra Norge. Fri fra jobb og skole måtte ordnes, penger måtte spares. Jeg lagde annonse for utleie av huset vårt, og ryddet det grundig. Da flybillettene var bestilt, la vi opp en omtrentlig reiserute med noen få destinasjoner vi hadde lyst til å besøke, forteller Maria.

De bestilte bare én hotellovernatting før de dro. Deretter tok de en dag om gangen. De fant alltid et hotell som hadde ledige rom.

STORT: Mektige Grand Canyon var en opplevelse. − Umulig å forestille seg på forhånd hvor enormt stort det er, sier Maria Rasmussen.

− Vi ønsket å stå fritt til å bli noen dager hvis vi trivdes godt et sted, og til å reise raskt videre når vi hadde lyst til det, sier Anders.

Maria nikker.

− Det er det som er helt topp med å reise på denne måten. Ikke ha så mye planer, bare kjøre i riktig retning og se hva som dukker opp, sier hun.

LANGS ROUTE66: I Galena, Kansas hadde de tatt vare på originale bygninger, og med gamle biler parkert langs veien, kunne man lett se for seg hvordan det var her på storhetstiden.
MIL ETTER MIL: Søskenflokken tilbragte en del timer i bilen, så Ipad og TV i taket kom godt med. Minsten tok en liten powernap når anledningen bød seg.
BREAKFAST WITH A VIEW: Isabella nyter frokosten i vinduskarmen. Tribeca, New York City.

Tett på hverandre

6. juni 2015 forlot familien Newark Airport i en syvseters leiebil. Bilen ville bli den faste basen de neste ni ukene. God plass måtte de derfor ha.

− Den lengste turen vi hadde vært på før dette varte i 11 dager. Vi var veldig spente på hvordan det ville bli å være så tett på hverandre så pass lenge, sier Maria.

De kjørte vestover og fulgte route 66 til California. Noen dager ble det opptil syv timers kjøring. De voksne så på vakker natur og spennende bygninger, men barna trengte litt mer underholdning.

− Vi utstyrte dem med hver sin Ipad, og det angret vi definitivt ikke på! sier Anders og ler.

De ekstra setene i bilen kom godt med når stemningen mellom barna ble laber.

WOW: Solnedgang langs Highway 1. Veien går langs hele California kysten. − Kjør den fra nord til sør, da kommer man på sjøsiden av veien og ser mest, anbefaler Maria.

− Det var greit å ha mulighet til å få litt avstand mellom dem. Men vi var overrasket over hvor lite krangling det ble. Det var mest de første ukene, blant annet diskuterte de hver kveld hvem som skulle låse opp døren til hotellrommet, av alle ting. Men kranglingen avtok da de ble vant til å tilbringe så mye tid sammen, sier Maria.

ROCK'N'ROLL: Stua i Elvis Presleys hus. Interiøret er like eksentrisk som eieren selv skal ha vært. Graceland, Memphis, Tennessee.
WALT: Disneyland i California er den første Disneyparken som ble bygget under Walt Disneys ledelse. Da familien besøkte parken hadde de 60-års jubileum.

Overraskelse hver dag

− Noen dager visste vi hvor vi ville stoppe, men sa minst mulig til barna. Hver morgen var de spente på hvor vi skulle og hva vi kom til å se. Det meste ble positive overraskelser, smiler Maria.

Turen var full av høydepunkter for barna. Strender og hotellbasseng. Shopping. Disneyland. Huset til Elvis Presley var spennende. Det var også moro å se Las Vegas, New York og San Francisco, byer de hadde sett på film.

Der har vi vært! er blitt et vanlig uttrykk når vi ser film sammen etter turen. De kjenner igjen Golden Gate, Grand Canyon, Niagara Falls og mange andre steder. Å ha disse felles opplevelsene tror jeg knytter dem enda mer sammen, sier Maria.

BADE, BADE, BADE: Stor stas hver gang det var basseng på hotellet! Madelén, Nicholas og Isabella koser seg. Orange County, Los Angeles.
UTSIKT: Fra toppen av Lombard Street i San Francisco kan man se hele byen.

Leide ut huset

Mens familien Rasmussen krysset USA, flyttet feriegjester inn og ut av huset deres hjemme på Fevik. Huset var utleid i syv uker, og reisebudsjettet fikk stadig påfyll, tilsammen 60.000 kroner.

EN REISE FOR LIVET: Maria og Anders Rasmussen med en geysir i Yellowstone nasjonalpark i bakgrunnen.

− Det kom godt med! Selv om det meste er billigere enn hjemme, koster det en del å kjøre så mye og å overnatte på hotell og motell i over to måneder. Det blir også mange måltider på farten. En del frokostbuffeter besto av smultringer og frokostblanding, så da ble ofte frokosten også kjøpt ute, forteller Anders.

− Det var litt jobb med å leie ut huset, men når man skal være borte så lenge og kan tjene så mye, er det absolutt verdt det, sier Maria.

LIVET: Fantastiske solnedganger ved Todd's Point, i Fort Bragg på California-kysten.

Kjørte 23.257 km

Etter å ha sett de fleste av USAs store severdigheter, har Maria og Anders flere favoritter å anbefale.

− Tod’s Point på vestkysten, hvor man kan se en hel solnedgang på få minutter – det var veldig spesielt. Og er man først på denne siden av USA, må man få med seg de enorme redwood-trærne som man kan kjøre gjennom, sier Anders.

ALT ER STORT: Chandelier Tree var så stort at bilen kunne kjøres gjennom. Redwoodskogene nord i California.

Las Vegas var også en opplevelse. Paret anbefaler å ankomme byen på kveldstid for å se alle lysene som plutselig dukker opp midt i ørkenen.

− For meg var saltslettene i Bonneville noe av det beste. Det ser ut som en endeløs kritthvit sandstrand. Når du snur deg rundt i ring, kan du se at jorden er rund. Må oppleves barbeint! sier Maria.

Da bilen ble levert på Newark 8. august viste telleren 14.451 miles, som tilsvarer 23.257 km. Familien hadde kjørt hele USA på tvers to ganger, besøkt 33 stater, og opplevd både snø og 50 varmegrader.

− Det er veldig gøy å oppleve landet på denne måten. USA har liksom alt. På én og samme tur opplevde vi fjell, sjø, geysir og ørken, sier Anders.

Turen ga mersmak hos hele gjengen, så påsketuren i år er bestilt. Da er det sørstatene som står for tur.

Bonneville Salt Flats utenfor Salt Lake City gjorde inntrykk. Time etter time med kjøring rett frem.
TUT, TUT: Gamle amerikanere er en interesse for familien, så det ble mange stopp på bilmuseer og steder der solbrente gamle klassikere sto parkert. Rapid City, South Dakota.