Flyvertinnen og reiseekspertens tips: Slik reiser du best med barn
Gjør reisen med de minste litt enklere.
Kabinsjef Vija Filipsone i Norwegian er mor til en toåring og har god erfaring med å reise med barn og ha barn om bord i flyet.
– Første gangen du reiser med baby eller et lite barn er man ganske engstelig. Det var jeg også, selv om jeg har jobbet med dette lenge og har hatt foreldre med barn om bord svært mange ganger. Forberedelse er det viktigste for at turen skal gå bra for liten og stor, sier Filipsone som reiste første gang med sin lille datter da hun var to måneder.
Kabinsjefen har fire gode tips for en god flytur:
Ha god tid
– Sørg alltid for å beregne god tid når du skal reise med barn. Da unngår både voksne og barn unødvendig stress. Ofte oppstår det uforutsette ting på flyplasser eller man må ta en ekstra tur på toalettet med den lille. Da er det godt å ha noen minutter å gå på.
Start forberedelsene tidlig
Filipsone mener det lurt å være bevisst på hva du trenger å ta med på tur.
– Sørg for å ha med gyldig pass, klesskift til barna, nok bleier og våtservietter. Undersøk på forhånd hvilke bagasjeregler som gjelder for barnesete og vogn, ettersom selskapene har forskjellige regler.
Forbered barna på reisen
– Både barn og voksne får en langt bedre reiseopplevelse hvis de vet hva som skal skje på forhånd.
Filipsone understreker viktigheten av å snakke med barna og fortelle dem om flyturen, spesielt hvis de aldri har reist med fly eller hvis de skal sitte i eget sete for første gang.
– Vis gjerne bilder slik at de kan se for seg situasjonen. Hvis barnet vet på forhånd at det ligger et belte i setet blir det ikke så skummelt å feste det.
Husk underholdning
Det blir mange timer å sitte i ro på flyet, og da er det smart å ha med underholdning: bøker, tegnesaker og nettbrett. Pakk også med en god matpakke, gjerne favorittsnacks og drikke.
– Det kan ikke undervurderes. Ta gjerne med teppe, kosedyr og smokk for å gi barnet trygghet. Alt dette kan pakkes i egen sekk eller trillekoffert til barnet og legges under setet foran, sier Filipsone.
- Denne norske familien gjorde noe litt utenom det vanlige: Reiser jorden rundt i ett år - med seks små sønner på slep
Vis hensyn overfor andre passasjerer
– Vær bevisst på at det er andre passasjerer om bord. Skru av lyden på spillet og ta med høretelefoner når barna skal se film. Ikke la barnet sparke og rykke i setet til passasjeren foran og skift alltid bleien på toalettet, ikke i setet, sier kabinsjefen.
I alle fly finnes det egne stellebord, så be om det, hvis det trengs. Og husk at det er alltid er sikkerhetshensyn å ta om bord i flyet:
– Ikke la barnet krabbe eller springe i midtgangen alene, det kan være farlig på grunn av pågående servering, turbulens eller andre som ikke ser barnet.
- Har du lyst på en morsom utfordring? Fem små land du lett kan besøke på under et døgn
Praktiske tips til turen
Det kan være lurt å forberede mat og drikk til flyturen, mener Charlotte Edøy.
Hun driver nettstedet reismedbarn.no og har flere praktiske råd til reisen og til oppholdet:
– Er barnet så lite at det bruker morsmelkerstatning, er de ferdigblandede NAN-boksene geniale. Disse kan også drikkes kalde. Men, husk å ha med deg store nok flasker, slik at hele boksen får plass i flasken, og du slipper søl. Ellers er pulver greit, men porsjoner ut på forhånd. Mål opp direkte i flasken, slik at det bare er å slå over vann, sier hun.
– Drikker barnet saft eller juice, bruk gjerne de minste flaskene. Ha heller med to små – enn en stor. Da er du mindre «sårbar» om en flaske skulle trille under setet foran. Ha også med ekstra, rene flasker, dersom en blir stående så lenge at drikken blir sur.
Når du skal gjennom sikkerhetskontrollen kan det hende at du må smake på drikken du har med til minstemann.
Vet du om barnet ditt er forsikret på reisen?
Husk snacks
For barn som er store nok til fast føde, så kan spennende snacks være redningen på lange flyturer.
– Ta med noe barnet liker, men som samtidig er minst mulig grisete. Kjeksposer eller lignende har en tendens til å sprekke, så husk å helle alt på egnede plastbokser. Her gjelder samme tommelfingerregel som ved drikke; heller flere små bokser, slik at det ikke blir helt krise om en boks skulle gå i gulvet, sier Edøy.
- Sjekk hva denne familien gjorde: I denne bilen har familien på seks reist jorden rundt
Stell og skift
Bleier, våtservietter og ekstra skift må med på reisen.
– Lag ferdige «stellepakker» i små avfallsposer, og legg disse lett tilgjengelig, for eksempel i lommen på stolryggen foran. På den måten slipper du å rote rundt etter mange ting når krisen er ute. I en avfallspose putter du bleie, våtservietter, lotion og eventuelt en ren body. Brukt bleie/våt body kan du senere legge i avfallsposen, sier Edøy.
Skal du til London snart? Vær obs på disse reglene.
Mat og drikke til ferien/oppholdet:
Barnemat
– For at overgangen til lokal barnemat ikke blir så brå, kan det være lurt å ha med litt grøt og middagsglass barnet er vant til. Vær og klar over at det ofte er mye mer sukker i barnemat i andre land, har du plass er det derfor bedre med en grøtpakke for mye, enn en for lite. Når lokal mat skal spises husk at det bør skylles, skrelles eller stekes, sier Edøy.
Hun minner om å være nøye med hygienen når du kjøper for eksempel frukt til de små.
Bruk av aircondition
– De fleste hoteller, leiligheter eller hjem i varme strøk har aircondition. Vær forsiktig med bruken. Kjører man på med for kald luft kan det være både store og små blir forkjølt. Vær sparsommelig med bruk av aircondition også for de eldre barna, det er veldig lett å få luftveisinfeksjoner av den kalde, unaturlige luften, sier hun.
På ferie i varmere strøk kan det være lurt å sette opp parasoll eller ha skygge på stranden for både liten og stor – og ta pauser fra sol og varme.
– En caps man kan dynke i vann kan også gjøre strandlivet litt svalere og mer behagelig for de aktive barna, sier Edøy.
– Husk jevnlig tilførsel av væske til barnet. De mister mye i varmen de også. Om du fortsatt ammer, husk å tilby melk hyppigere enn hjemme og om barnet har begynt med vann, ha rent vann tilgjengelig til enhver tid.