Det ukjente Budapest: Her er fem minneverdige attraksjoner

Ungarns hovedstad er full av odde og minneverdige attraksjoner. Vi gir deg fem av dem!

JAPANSK HAGE: De japanske hagene er bare en av Margaret-øyas mange trekkplastre. Andre inkluderer musikalske fontener, et historisk utsiktstårn og en rekke middelalderruiner som forteller om øyas lange fortid.

Du har koblet av på Szechenyibadet, måpt ved synet av den flombelyste parlamentsbygningen og kjempet deg gjennom mengdene ved Buda-slottet. Hva er det så å ta seg til i Ungarns hovedstad?

Vi gir deg fem minneverdige gjøremål i Budapest som du kanskje ikke var klar over:

1. Slaraffenliv på Margaret-øya

UTEN EN BIL (NESTEN): Den stort sett trafikkfrie Margaret-øya er forbundet med begge sider av hovedstaden via Margaret-broen i sør og Árpád-broen i nord.

Ok, så er kanskje ikke Margaret-øya «ukjent», der den ligger midt i Danube-elven som et 2,5 kilometer langt irrgrønt surfebrett. Mange reisende, derimot, avskriver øya av mangel på attraksjoner, men det er nok å finne på i de frodige parkene til å fylle en formiddag og vel så det.

Området er forbundet med begge sider av hovedstaden via Margaret-broen i sør og Árpád-broen i nord, og forblir deilig trafikkfritt med unntak av en busslinje og tilgang for taxier.

Øya kan bli travel på skyfrie sommerdager, men forblir et deilig avbrekk fra storbykjøret resten av tiden.

Les også

Her er stedene reiseekspertene mener du bør reise til i 2018

LØPETUR: Byens beste løperute finner du på Margaret-øya: en 5,2 kilometer lang dempet sti som følger vannkanten.

Om trening står på timeplanen, tilbyr Margaret-øya den beste joggestien i hele Budapest, en 5,2 kilometer lang strekning i vannkanten på dempet underlag. Andre trekkplastre inkluderer lekeplasser, deilige plener for piknik og soling, sykkelstier, en japansk hage, musikalske fontener, et historisk utsiktstårn og en rekke middelalderruiner som forteller om øyas lange og fascinerende fortid.

Gå heller ikke glipp av Palatinus-badet, hvor du kan oppleve byens varme kilder for halv pris (og med halve pågangen) sammenlignet med sine større og mer berømte konkurrenter.

Les mer om sistnevnte på www.palatinusstrand.hu

VARME KILDER: Ved Palatinus-badet på Margaret-øya kan du oppleve byens varme kilder til halve prisen av sine større og mer berømte konkurrenter.
PARLAMENTET: Mange velger kun å se den flombelyste parlamentsbygningen fra andre siden av elven, men på nært hold gir den også et mektig inntrykk.

2. Hopp på toget betjent av skolebarn

JERNBANE: Gyermekvasút – også kjent som Barnas Jernbane – er en pittoresk toglinje i Buda Høydene. Toget er operert av skolebarn (under oppsyn av voksne), som blant annet ønsker passasjerer velkommen, informerer om holdeplassene og kontrollerer billetter.

Gyermekvasút er en historisk toglinje som tar besøkende på en rundtur i de naturskjønne Buda-høydene.

Høres kanskje ikke minneverdig ut på papiret, nei, men det blir fort åpenbart hvorfor akkurat denne toglinjen er blitt verdensberømt når du ankommer perrongen. Dette toget er nemlig betjent utelukkende av skolebarn, hovedsakelig i 10–14 års alderen, under ledelse av voksne jernbanearbeidere.

Prosjektet ble opprettet i kjølvannet av andre verdenskrig, og selv om de kommunistiske idealene som sto til grunne tilhører fortiden, forblir Barnas Jernbane en svært populær og ettertraktet arbeidserfaring for byens unge.

Barna gjør oppgaver som å ønske passasjerer velkommen, informere om holdeplassene, kontrollere billetter og operere signalsysteme. Det er i dag lang venteliste for dem som ønsker seg en uniform.

Et besøk til Barnas Jernbane kan fort strekkes ut til en full dag om du tar deg tid til å stoppe på stasjonene underveis, som inkluderer en aktivitetspark, en dyrehage og en stolheistur med flotte utsiktspunkter.

Linjen – som fyller 70 år i 2018 – går fra Széchenyi hegy til Hűvösvölgy, og kan enkelt nås fra Budapest sentrum med kollektiv transport.

Les mer om hvordan du når Barnas Jernbane – samt tabeller – på www.gyermekvasut.hu

3. Et nostalgisk gjensyn med retro-spill

FLIPPERSPILL: Flipperspillene og arkade-maskinene på Budapest Flipper Museum er ikke avgrenset bak pleksiglass og fløyelstau. Samtlige deler av samlingen er til for å brukes.

De av en viss alder vil huske tiden da fargerike flipperspill blinket og skrålet i kafeer, kiosker, svømmehaller og arkader verden over. Disse maskinene har stort sett forsvunnet fra offentligheten, men i en anonym kjeller i en anonym sidegate nær Margaret-broen har en gruppe ildsjeler åpnet kontinentets største samling av gammeldagse flipperspill for publikum.

Budapest Flipper Museum har bare holdt til her siden 2015, men har allerede blitt verdensberømt blant kjennere for sin usedvanlig store og velbevarte samling. Mer enn 130 flipperspill står side om side under det lave taket, fra klassiske titler som The Simpsons og Indiana Jones til verdens eneste ungarske flipperspill.

STOR SAMLING SPILL: Hos Budapest Flipper Museum finner du kontinentets største samling med retro-flipperspill.

Ikke la navnet lure deg, dette «museet» avgrenser ikke utstillingen sin bak pleksiglass og fløyelstau. Hver del av samlingen er til for å nytes av publikum, så lenge du vet å behandle de historiske gjenstandene med respekten de fortjener. En sikker vinner for både barn og voksne!

Les mer om Budapest Flipper Museum på www.flippermuzeum.hu

4. En skjult verden under føttene dine

De varme kildene i Budapest forsyner ikke bare de berømte badene på overflaten, men har formet et gigantisk nettverk av huler under hovedstaden gjennom millioner av år.

Det mange ikke vet, er at du kan besøke flere av dem, enten selvstendig eller via guidet tur.

I Buda-høydene venter den fantastiske hulen Pálvölgyi, som ble oppdaget i 1904 og åpnet for publikum femten år senere. Som byens lengste, er det mye å se her. Særlig stalaktitter, stalagmitter og velbevarte fossiler.

UTENOM DET VANLIGE: Lavender Circus Hostel føyer seg inn blant Budapests mer unike overnattingsalternativer.
LABYRINT: Bare et fåtall turister opplever de labyrintlignende hulene under hovedstaden hvert år.

Deler av Pálvölgyi-hulen innebærer noe klatring og trange passasjer, men du kan også ta en 45 minutters omvisning på hevede gangstier.

Det finnes også andre huler som er lettere tilgjengelige. Szemlőhegyi – for eksempel – har romslige (og rullestolvennlige) passasjer, blomsterlignende mineralformasjoner og god luftkvalitet, som er kjent for sin lindrende effekt på pasienter med luftveissykdommer.

For adrenalin-junkies er Mátyáshegyi-hulene et godt alternativ, med flere åletrange passasjer og høy klaustrofobi-faktor.

Les mer om hulene og bestill omvisning via selskaper som www.caving.hu og www.absolutetours.com

HULER: Når du beveger deg rundt i Budapest finnes det en hel verden av huler under føttene dine, formet av varme kilder gjennom millioner av år. Du kan besøke flere av dem, men noen krever liten kroppsfasong og god håndtering av klaustrofobiske impulser.

5. Opplev en annen side av ruin-pubene

RUIN-PUB: Markedene du kan oppleve på byens ruin-puber er verdt et besøk, både for maten og folkelivet.
SØNDAGSMARKED: Spesialiteter på Szimpla Kerts søndagsmarket selges direkte fra produsentene.

Ruin-puber har de siste årene blitt noen av hovedstadens mest populære turistattraksjoner, og det er nå flere titalls å velge mellom på begge sider av elven. Det mange ikke vet, er at det er mer å oppleve på disse unike utestedene enn bare flassete murvegger og halvbillig øl.

Hver søndag holdes det yrende matmarkeder på flere ruin-puber, som tiltrekker seg både reisende og lokale fra hele byen.

UTESTEDER: Szimpla Kert er en av byens mest berømte utesteder, men mange vet ikke at det holdes farmers market her hver søndag.

Det mest berømte av dem finner du på Szimpla Kert, den første ruin-puben i Budapest, kjent for sine labyrintlignende lokaler og psykedeliske dekor. Hjemmelaget brød, ost, grønnsaker, kjøttprodukter og andre spesialiteter fra områdene rundt hovedstaden selges direkte fra produsentene, og det er ofte en intimkonsert gående i bakgrunnen.

Og Szimpla Kert er ikke alene. Ruin-puben Élesztő – ellers kjent for sitt brede utvalg av øl fra ungarske mikrobryggerier – blir på søndager åsted for Pancs Gastro Market, som fokuserer spesielt på økologiske matvarer.

Ti minutters gange fra Szimpla Kert finner man Anker’t, som regelmessig holder kiskertpiac, et marked dedikert til blomster, hagehold, miljøvennlig design og vegansk mat.