Reise

Den lille øya er kåret til et av verdens mest fargerike steder

– Det ser rett og slett ut som om det har vært opphørssalg i den lokale malerbutikken.

Det ser tilfeldig ut, men det er strenge regler for valget av farge på husene. Det som startet som signalbygg for at fiskerne kunne se og finne hjem gjennom tåkedisen, er blitt en verdenskjent attraksjon. Stein J. Bjørge

 • Stein J. Bjørge

Det finnes mange øyer å besøke utenfor Venezia. Burano er blant dem som ligger lengst fra bykjernen. Kanskje er det grunnen til at relativt få turister reiser de 40 minuttene som båtturen tar.

Men den lille pittoreske øya med de fargeglade husene er vel verdt turen.

– Det ser rett og slett ut som om det har vært opphørssalg i den lokale malerbutikken.

Ekteparet Heidi og Petter Kvaal Djupvik fra Nøtterøy er på langweekend og har valgt å forlate det tradisjonelle Venezia for en fargerik avveksling.

Begge er overveldet av paletten øya byr på. Paret har bare godord å si om besøket. Det eneste de synes er rart, er at det ikke er mer populært å dra hit.

Venezia er i seg selv spektakulær nok, men denne eksplosjonen av farger er noe for seg selv. Og du rekker en tur ut hit i løpet av en formiddag.

Heidi og Petter Kvaal Djupvik fra Nøtterøy er bergtatt av fargene på den lille øya. Et godt tips fra venner hjemme gjorde at solskinnsdagen ble lagt til Burano og Moreno, et stykke vekk fra det alltid pulserende Venezia. Stein J. Bjørge

Et vakkert skue på en solfylt dag. Stein J. Bjørge

Ingen husfarge er lik langs kanalene på Burano. Stein J. Bjørge

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Egentlig fire øyer i ett

Alle husene til de 3500 menneskene som bor på Burano, har ulike farger. Øya, som fra gammelt av var kjent for sine kniplinger, er kåret til ett av verdens ti mest fargerike steder.

Som Venezia er øya Burano bygd på små øyer som er knyttet sammen av gangbroer. Det finnes ikke biler på de fire øyene, så her går man til fots langs kanalene. Du kan enkelt utforske det hele på et par timer.

Kanalene skiller øyene fra hverandre. De bindes sammen av mange broer. Stein J. Bjørge

I høysesong er båtene ofte fulle, og et godt tips er å gå på ved jernbanestasjonen i Venezia. Først om bord gir best plass på dekk i finvær – og sitteplass om det er ønskelig. Stein J. Bjørge

Burano er ett av de ti mest fargerike stedene i verden og er blitt et trekkplaster for turister og fotografer. Stein J. Bjørge

Om det blir litt mye folk rundt sentrum av Burano, kan du trekke mot ytterkanten og finne leskende drikk i passende omgivelser. Stein J. Bjørge

Sjømat og småkaker

Ta en tur til hovedgaten, Via Baldassare Galuppi. Der ligger restauranter og butikker hvor du kan kjøpe håndlagde kniplinger.

En rekke restauranter ligger langs kanalene, så dette er stedet for god sjømat. Trattoria al Gatto Nero er kjent for sin gode fiskerisotto, og Trattoria da Romano er en god fiskerestaurant om magen rumler.

Om du bare er litt småsulten, er en italiensk kaffe med den tradisjonelle småkaken Burano Esse verdt et forsøk.

Fiskerestauranten Trattoria da Romano er et godt valg om magen rumler. Stein J. Bjørge

Burano er stedet du bør dra til om du vil oppdatere profilbildet på Facebook. Stein J. Bjørge

VINDUSKARM: Blomst i det blå. Stein J. Bjørge

REFLEKSJON: Vannspeilet i kanalene gir en egen dimensjon til fargepaletten. Stein J. Bjørge

Ikke tilfeldig

Det sies at husene på Burano opprinnelig ble malt i lyse farger for at fiskerne skulle få øye på dem gjennom tåken når de kom tilbake fra havet med fangsten sin.

I dag bestemmer myndighetene hvilken farge en innbygger på øya kan male hjemmet sitt i.

Fargerikt er det uansett. Den slående fargepaletten reflekteres vakkert i kanalene og utgjør flotte billedmotiver.

Hvor kan man bo?

Øya Burano er liten og har ikke de største hotellene å by på. Men et par hotellforslag er Casa Burano og Night Galleria som er to små hoteller med gode anbefalinger fra tidligere reisende og med bra standard på rommene.

Begge plassert sentralt på øya med gangavstand fra både fergeleiet og alt av uteliv.

På naboøya Mezzorbo som du når via en gangbro fra Burano ligger hotel Venissa. En liten oase for seg. Dette er et fint sted med godt kjøkken ved vannet om du bare vil nyte dagene. Stedet er noe dyrere enn de litt mindre overnattingsenhetene og leilighetene som også leies ut på Burano.

Les også

Tiden som en «hemmelighet» på Toscana-kartet er kanskje forbi, men reisemålet er et godt alternativ til sine folkerike søsterbyer

SJARMERENDE: Pittoreske hus med sjarm og manglende maling. Stein J. Bjørge

FISKERE: Det er fremdeles fiskere som bor i husene på øya. Men sommersesongen er forbeholdt turisme. Stein J. Bjørge

KNIPLINGER: Øya er fra gammelt av kjent for sine kniplinger. Utsalg av tradisjonelt håndverk finner du over hele øya. Stein J. Bjørge

Restauranter leier ut rom

Hotellrommene varierer i pris og størrelse. Et rom til leie varierer fra en god tusenlapp og oppover i sommerhalvåret og noe billigere resten av året.

Nå skal det sies at øya faller til ro når dagsturistene vinkes farvel med siste båt båt for kvelden. Gatene rundt kanalen blir igjen overtatt av fastboende og de heldige overnattingsgjestene som er igjen. Men her er det populært å overnatte, så vær tidlig ute med bestillinger.

Tips: Noen av restaurantene på øya har egne rom til utleie. Sjekk nettstedet: www.alraspodeua.it/ing/stanze.htm

KUNST: Glasskunst er noe du også får kjøpt på Burano. Om du hopper av vannbussen på naboøya Mureno på vei tilbake til Venezia, er utvalget størst der. Stein J. Bjørge

Les mer om

 1. Venezia
 2. Italia
 3. Matbransjen
 4. Restaurant
 5. Farger
 6. Reise
 7. Tur

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Venezia ber turistene komme tilbake for å redde folks levebrød

 2. REISE

  Vinter i Verona - et Roma i miniatyr

 3. REISE

  Vil du reise et sted ikke «alle» har vært? Vi gir deg alternativene

 4. REISE

  Øylykke i skyggen av Dubrovnik

 5. REISE

  Perfekt for en helg: Tre grunner til å besøke Belgias mest romantiske by.

 6. REISE

  Utforsk Gili-øyene: Den bitte lille øygruppen kalles Indonesias Maldivene.