Reise

Opplever New York fra luften

Den norske helikopterkongen sender rundt 800 passasjerer til værs daglig.

afp000787613-uzpMejTP1f.jpg Camilla Flaatten

 • Camilla Flaatten

Nordmannen John Bernhard Kjekstad er ikke vanskelig å be.

Selv om han strengt tatt ikke har jobben som fast sightseeing-pilot over New York i det daglige, så tar han turen i luften så fort han har mulighet. Hans 18.000 timer i luften skal få noen minutter til.

En gruppe på syv, med gule sikkerhetsvester rundt livet, rusler ut på heliporten sammen med Kjekstad og noen hjelpere. New York skal oppleves fra et helt nytt perspektiv.

afp000787600-sND5DQ36q8.jpg Camilla Flaatten

Vi spennes på plass og får hodetelefoner på. Støyen fra seks helikoptre, inkludert det vi sitter i, forsvinner plutselig, og vi kan kommunisere via headsettene.

— Jeg tør ikke se! Jeg må vente til vi er i luften, utbryter irske Josephine McGovern over sambandet fra baksetet. De tre andre fotballvenninnene ler godt.

— Da setter vi i gang. Nå kan du åpne øynene, sier Kjekstad, og plutselig er vi i luften.

Lydløst glir vi utover elven, det føles ikke høyt eller skummelt i det hele tatt.

En 20 minutters helikoptertur over Manhattan tar deg fra East River, over Governors Island og ut til Frihetsgudinnen. Den blågrønne damen, selve symbolet på New York, ser liten ut fra fugleperspektiv, men er ikke desto mindre imponerende.

— Hun var en gave fra Frankrike, og står på en liten bit av Norge. Kobberet skal være fra Karmøy, forteller Kjekstad over monitoren.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bor på gårdKjekstad reiste til USA i tidlig 20-årene, og siden har landet vært 52-åringens hjem.

Etter endt flyverutdannelse i Connecticut var planen å reise hjem og jobbe i Nordsjøen, men et jobbtilbud ved skolen og en norsk kjæreste han møtte under studietiden holdt ham igjen i USA.

Helicopter Flight Services ble opprettet av nordmannen i 1985, og er utvilsomt blitt en flyvende suksess.

Neste år har Kjekstad holdt til på Manhattan i 30 år, men innrømmer:

— Jeg bor på en gård en times tid nordover. Byen er utrolig flott den, men jeg må bo landlig, sier han. Oppvokst på en gård på Røyken er det kanskje ikke så underlig. I New Canaan bor han med sin norske kone Hilde Glendrange, to sønner og tre dachshunder.

Det startet med ett helikopter. I dag har han 11, og det øker stadig. Til neste år starter han som eneste aktør med helikoptersightseeing i Chicago. Eller Mini-Manhattan som han kaller byen.

- Du blir kalt New Yorks ukronede helikopterkonge – hva synes du om det?

afp000787602-M782uVftxa.jpg Camilla Flaatten

Kjekstad ler det bort og en norsk beskjedenhet kommer til syne, ja, han har hørt det, men...

Det er bare ett annet selskap som er nesten like store på heliporten hvor i alt fire selskaper driver med sightseeing fra luften.

— Men det er kun vi som flyr mellom 700 og 800 passasjerer i snitt daglig. På en travel dag kan vi komme opp i enda flere, forteller han. For gjennomsnittlig 980 kroner turen er det god gevinst.

Kjekstad anslår at rundt 10 prosent av passasjerene er norske. New York er en av byene nordmenn flokker til, men Kjekstad hadde ingen anelse om at så mange faktisk besøkte byen årlig.

Det forsto han først etter TV 2-programmet «Eventyrlige nordmenn» hvor han ble portrettert for halvannet år siden.

afp000787617-y5mjcItGF3.jpg Camilla Flaatten

Skyskrapersafari

Oppe i luften igjen suser helikopteret opp Hudson River og vestsiden av Manhattan.

Skyskraperne strekker seg himmelhøyt fra sør og mot Midtown. Utsikten kan få deg til å miste munn og mæle.

Den lille øya med sine 1,6 millioner innbyggere og travle gater blir med ett oversiktlig – det er enkelt å peile ut gater og avenyer.

Den store innsjøen i Central Park ses godt fra luften. Det er lett å forstå hvorfor newyorkerne elsker den største grønne lungen midt i byen.

Den erfarne piloten forteller om det nye monumentet på Ground Zero, det høyeste på den vestlige halvkule for øyeblikket, alle broene og selvsagt om den amerikanske piloten som nødlandet et passasjerfly på elven for noen år siden.

Alle 155 om bord overlevde og piloten ble hedret som helt.

— Alle gjestene våre vil vite om det, ler han.

Tar hensyn til flyredde

De irske damene i baksetet har åpnet øynene og er over seg av begeistring.

— Er det Bronx? Vi skal dit i kveld, kanskje du kan sette oss av? kvitrer en av dem lattermildt. Humøret er på topp og frykten for å være like høyt som fuglene er åpenbart forsvunnet.

afp000787618-eLSWSBcLK8.jpg Camilla Flaatten

Det tas riktignok alltid forholdsregler hvis det er gjester med nerver for høyder og flyskrekk.— Helikopteret kan manøvreres nesten akkurat som en vil. Litt skarpe svinger og slikt kan være artig, men den slags unngår vi med nervøse kunder, sier Kjekstad.

Rundt heliporten suser det ene helikopteret etter det andre. Kjekstad forteller at hans selskap i tillegg er store på frakt, og flyr også rike og berømte newyorkere til deres landsteder sør og nord for byen.

Det flys hele året, i all slags vær, så lenge sikten tillater det, og i minst åtte timer daglig. Men helikoptrene må på bakken ved 19-tiden. Da ønsker newyorkerne ro i byen som aldri sover.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

REISEFAKTA:

Helikopterturer i New York

Det er fire godkjente selskaper som driver med sightseeing i luften over New York.

Turene starter fra cirka 140 dollar, og de ulike helikopterselskapene tilbyr rundturer på 12 minutter og opp til en halvtime. Det lønner seg å bestille tid i forveien for å sikre seg plass, men det er også fullt mulig å hoppe på tur.

De fire hovedselskapene flyr ut fra Pier 6 helt sør i byen. Både turistinformasjon, ulike nettsider og hotellet du bo på kan hjelpe deg med å booke. Rundt piren og ved Battery Park står flere representanter for helikopterselskapene og selger turer – oddsen er stor for å bli hanket inn av en av dem.

Les mer på helikopterselskapenes hjemmesider:

Helicopter Flight Services: www.heliNY.com

Liberty Helicopters: www.libertyhelicopter.com

New York Helicopter: www.newyorkhelicopter.com

ZIP Aviations: www.zipaviation.com

Adresse: 6 East River Piers

Miniguide Manhattan

Flytid: Reisen tar cirka syv og en halv time.

SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo.

Reiser du fra andre norske byer som Bergen, Stavanger, Trondheim eller Kristiansand, må du bytte fly i Oslo eller ved knutepunktflyplasser som London eller København.

Pris fra cirka 3500 kroner tur/retur.

Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum til USA, men de må fylle ut et elektronisk ESTA-skjema før reisen. Hvis du har visum av et eller annet slag, er det ikke nødvendig. Se mer på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Tidsforskjell: + 6 timer.

Hotelltips:

Yotel Hotel: Sentral beliggenhet i nærheten av Times Square. Et godt alternativ for familier, og tilbyr rom med dobbeltseng og køyesenger. Trådløst nett, gratis kaffe, te og muffins på hotellet. Pris fra 400 dollar natten for fire personer.

The Standard: Ligger i Meatpacking District med utsikt mot High Line-parken. Restaraunt og bar på toppen. Priser fra 460 dollar natten for to personer.

Airbnb: Overnatting i enten leiligheter eller rom hos privatperson er blitt et populært alternativ til dyre hotellovernattinger på Manhattan. Priser varierer med bydel.

Les mer om New York:

Ti steder du må stoppe på Manhattan

Den siste norske butikken i New York

Står timesvis i kø for å sitte i denne sofaen

Denne byen ypper seg mot New York

Relevante artikler

 1. REISE

  Her spiser du godt i New York

 2. VERDEN

  Stans i «åpen dør»-helikopterturer i USA etter ulykke

 3. VERDEN

  Fem døde i helikopterstyrt i New York

 4. REISE

  Åtte ting du bør få med deg i Brooklyn

 5. NORGE

  Seks omkomne etter helikopterstyrten i Alta. Fem lokale ungdommer blant de døde.

 6. NORGE

  Har jobbet for å forbedre sikkerheten for innenlandshelikopter