Skal du reise på ferie til utlandet? Unngå disse valutatabbene

Det er spesielt to ting du bør styre unna.

IKKE GJØR DETTE: Én av tre gjør denne valutatabben før en utenlandsreise.

Er du blant dem som tar ut utenlandsk valuta her hjemme før du skal på utenlandsreise? Da er du ikke alene.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Sparebank 1, tar 11 prosent ut valuta i Norge på forhånd. 24 prosent tar ut valuta både i Norge og utlandet.

KORT FORAN KONTANTER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen anbefaler å bruke kort når man handler utenlands for å slippe gebyrer.

Det er en tabbe, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen:

– Dårlig vekslingskurs og gebyrer på utenlandsk valuta gjør det dyrere å ta ut valuta i Norge enn i minibank i landet du oppholder deg i. Hadde de ventet til de kom frem, ville de fått bedre kurs, sier han.

Undersøkelsen viser at det er unge under 25 år som har de dyreste valutavanene: Det er de som i størst grad tar ut valuta i Norge og i minst grad tar ut valuta i utlandet eller bruker kort.

Les også

Du kan spare mye på å få tilbake momsen – men nesten ingen gjør det

VELG LOKAL VALUTA: Ikke godta omregning til norske kroner i minibank eller betalingsterminal i utlandet.

– Elendig kurs hos vekslingskontorene

Det finnes likevel en enda større felle: Kjøp eller veksling av valuta på vekslingskontorer i utlandet er nemlig den aller dyreste måten å ta ut valuta på.

– Vekslingskontorene lokker ofte med «no commission», men gir deg til gjengjeld en elendig kurs når du veksler. Løftet om gebyrfrihet er i beste fall misvisende og i verste fall et bevisst forsøk på å få deg til å betale langt mer enn nødvendig, forklarer Gundersen.

Han utdyper:

– Når kortselskapet eller banken gjør valutaomregning av korttransaksjoner og minibankuttak i utenlandsk valuta, benytter de seg av et standard valutapåslag på rundt to prosent. Det kommer man aldri unna.

Påslaget er langt større når man tar ut utenlandsk valuta i Norge, eller aksepterer omregning der og da i minibanken eller i betalingsterminalen i utlandet, sier forbrukerøkonomen:

– Du får en dårlig kurs. Du kan også bli avkrevd et gebyr, avhengig a hvilket kort du bruker.

TAPER PENGER: Nordmenn taper om lag én milliard kroner i året ved minibankuttak i utlandet.

– Taper én milliard kroner hvert år

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, kan forstå at det er lett å bli usikker når du skal betale i utlandet og tilbys å kjøpe i norske kroner.

– Jeg har selv opplevd å havne i en diskusjon med en butikkansatt på Heathrow som mente jeg burde betale mine Shortbread i norske kroner og ikke i engelske pund. Heldigvis visste jeg bedre, sier Halsos.

Forbrukerrådet har tidligere beregnet at norske forbrukere taper om lag én milliard kroner i året i unødvendige gebyrer ved minibankuttak i utlandet.

– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, avslutter han.

Les også

Trodde du taxfree var billigst? Test viser at ni av ti varer var billigere ved kjøp på nett

Fellene er mange, men de er heldigvis lette å unngå. Her er ekspertenes tips:

1. Unngå kontanter

– Unngå kontanter helt, hvis mulig. Betaling med kredittkort er gebyrfritt. Dessuten er det bra å slippe å gå med kontanter, da unngår du tap om du blir ranet eller mister lommeboken, sier Gundersen.

2. Unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge

– Du bør som regel unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge. Seddelkursen er ofte dårligere, og minibankene legger også på et ekstra gebyr. Benytt heller minibanken når du kommer frem til Spania eller Hellas, sier Halsos.

2. Velg lokal valuta

– Betal alltid i den lokale valutaen, ikke godta omregning til norske kroner når du betaler. Da får du den beste vekslingskursen, råder Gundersen.

– Det dyreste alternativet i snitt, tilsvarer et påslag på seks-syv prosent, nesten fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs, tilføyer Halsos.

3. Bruk gebyrfritt kort

– Trenger du kontanter, bruk et gebyrfritt kort i minibank i utlandet. Igjen skal du velge belastning i lokal valuta, aldri i norske kroner, sier Gundersen.