Reise

For 15 år siden var Wynwood det siste stedet du ville oppsøke i Miami, i hvert fall om du ville unngå å bli ranet

I dag strømmer skuelystne til for å oppleve gatekunsten på nært hold. Vår guide Pedro ble arrestert i fjor høst – for å ha kappet hodet av Donald Trump!

HOMIE BOY: Pedro Gonzalez har bodd i Wynwood hele sitt liv og vært arrestert for «graffitihærverk» en rekke ganger. Her foran sitt eget verk.
 • Thorkild Gundersen

Det ble naturligvis oppstyr i september i fjor, da det midt i valgkampen dukket opp en statue av en naken Donald Trump i Miamis kunstkvarter, Wynwood.

Skulptøren Joshua Monroe var skaperen, og han kalt verket sitt «Keiseren har ingen baller».

NAKEN PRESIDENT: Det ble oppstyr da en naken Donald Trump dukket opp i Miami og andre amerikanske byer. Statuen ble stjålet, men dukket opp igjen en uke senere – uten hode.

– Men en natt ble statuen stjålet, og da ble det enda mer bråk. Etter noen dager dukket statuen opp igjen – i politiets hovedkvarter – uten hode!

Mannen som deler disse opplysningene, er den samme som ble pågrepet, mistenkt for ugjerningen. Pedro Gonzalez (37) er en kjent figur i Wynwood. Han har bodd her i hele sitt liv og vært graffitiartist siden han var en neve stor.

Politiet greide aldri å bevise at det var Pedro som stakk av med Donald-statuen.

– Det var noen spennende dager. Journalister ringte meg fra hele verden.

AVKOBLING: Etter en lang dag i kunstnerkvarteret frister en volleyballkamp på Miami Beach.

Alt er originalt

Vi møter Pedro på Panther Coffee House. En svært original sjappe med stil og interiør som finnes bare ett sted: her.

– Du finner ingen kjedelige kjederestauranter her, som Starbucks eller McDonalds. De vil gjerne inn, men gårdeierne samarbeider om å holde dem ute. I Wynwood holder vi det ekte. Kunsten og kunstnerne er «the real deal», vi er ikke importert for å få opp boligprisene.

Les også

I «den hvite byen» finner du den mest anerkjente gatekunsten i verden

STIVE PRISER: Boligprisene i Wynwood har steget så mye at de fattigste kunstnerne ikke lenger har råd til å bo her.

Pedros kunstnernavn er «Amos», og hans graffiti har prydet murveggene i Wynwood i mer enn 20 år. På begynnelsen av 2000-tallet gikk området under navnet «Little San Juan», fordi det var overbefolket av fattige innvandrere fra Puerto Rico.

Tvilsomme barer lå vegg i vegg med falleferdige fabrikklokaler, og ikke en eneste turist dro frivillig inn i Wynwood, nord for Downtown Miami.

Men så skjedde det noe.

MANNEN MED IDEEN: Det var nå avdøde Tony Goldmann, her portrettert i Wynwood Walls, som startet bydelens forvandling.

– Eiendomsutvikleren Tony Goldman kjøpte noen falleferdige lokaler og inviterte oss graffitikunstnere til å utfolde oss på fasadene. Det var helt rått – jeg som stort sett ble arrestert for hærverk annenhver uke!

Goldman visste nok hva han gjorde. Ryktet om Wynwood spredte seg blant graffitikunstnere i hele verden, og snart strømmet de til Miami.

Spesielt stor betydning fikk kunstnerkollektivet «Art Basel» da de flyttet inn for 15 år siden.

– Vi lokale gutta har vært med hele veien, og forandringen har vært helt utrolig. Før lagde vi kunsten vår utenfor lovens grenser og ble stadig plaget av politi eller kriminelle gjenger. Nå blir jeg og kameratene mine invitert til å dekorere kontorlokalene til de store firmaene nede i Downtown, og nylig deltok vi i reklamefilmer for Heineken og City Bank. Snakk om forandring!

Les også

I Ostrava er rust hovedattraksjonen

GATEKUNST. Et helt vanlig syn i Wynwood. T.h er Picasso portrettert av kunstneren «Abstract» fra Miami. Til venstre er det «Inky» fra Bristol som har vært på ferde.

Mikke på veggen

Pedro «Amos» Gonzales fremstår som alt annet enn kriminell. Han tar oss med på en runde i bydelen og viser frem fantastiske veggmalerier, samtidig som han prater på inn- og utpust om kunstnere som står bak dem.

– Se på denne veggen, finnes det en flottere parkeringsplass i dette landet? Vi står i enden av en parkeringsplass hvor murveggen er dekket av graffitikunst i svart/hvitt.

TILLØP TIL HÆRVERK: Et kvinneportrett er blitt klusset på. Da gjelder det for kunstneren å reparere før klusset sprer seg videre.
SEIGLIVET: Kunstneren Ron Englishs verk på denne parkeringsplassen har fått stå i åtte år uten at andre kunstnere har malt over.

– Kunstneren heter Ron English. Han har en Picasso-aktig stil, se på Mikke Mus der borte – isn’t it great? Denne har fått stå i fred siden den ble laget i 2009, og det er ganske uvanlig.

Pedro forteller at veggmaleriene ikke er fredet på noen som helst måte. Det er rett og slett lov å male over, for nestemann.

– Men de fineste kunstverkene får stå, andre kunstnere har respekt for dem og lar dem være.

ART & BUSINESS: Shepard Ferry er både kunstner og forretningsmann. Hans klesmerke «Propaganda» går igjen i veggmaleriene, som har en slags gammeldags Sovjet-estetikk over seg.
OMGITT AV BILDER: I Wynwood Walls er kunsten malt rett på veggen.

Vi passerer en garasje som er pimpet opp med en dame i dykkerutstyr. Like ved finner vi et fantastisk veggbilde av en kvinne i profil. Men noen har klusset på det, nede i hjørnet.

– Der gjelder det at kunstneren kommer tilbake og retter opp skaden raskest mulig. Hvis ikke, kan det bli mer klussing, og da mister folk respekten for veggen. Til slutt blir verket helt ødelagt.

Les også

Hvor godt kjenner du Oslo? Her får du åtte innsidetips til fine gåturer i hovedstaden

SJALUSI: Den chilenske kunstneren «Inky» skal visstnok ha kalt dette verket «Sjalusi». Men akkurat i dag er visst jenta mest opptatt av hva vaktmannen pusler med.

Fra lager til galleri

Det er gatens lov som gjelder i Wynwood, og ingen kunstverk er trygge her ute i det fri. Men det endrer seg idet vi går gjennom porten til bydelens aller største attraksjon, Wynwood Walls.

– Tony Goldman kjøpte seks lagerlokaler her i 2008, og i 2009 åpnet han et gigantisk kunstsenter. Det spesielle her er at halvparten av kunsten ikke er hengt opp på veggen, men malt selve veggene.

Vi møter et par av Pedros «homies», kamerater i «The Flavour Savior Crew», som har med seg hver sin gruppe på ti turister.

GUTTA BOYS: Pedro og kompisene hans har vokst opp i disse gatene, og i dag tilbyr de turister guidede turer i graffitikunstens amerikanske hovedstad.
TANKEVEKKER: Til og med på fortauet har kreative kunstnere satt spor etter seg i denne bydelen.

– Vi har startet en guidetjeneste her i Wynwood, og det er utelukkende utøvende kunstnere som jobber med oss. Dette er en fin måte å få til smør på brødet. Det er ikke alltid like lett å være kunstner, økonomisk sett.

Wynwood Walls er et imponerende skue. Både ute på veggene og inne i det som har vært lagerhaller og fabrikklokaler, bugner det av fargerike malerier og skulpturer. Det meste er varige installasjoner, men noe er også til salgs.

I et stort lokale som er døpt «Originals», er det samlet kunstverk av 30 kunstnere fra 16 land.

– Dette rommet åpnet nå i 2017, og her er det også mulig å kjøpe kunst, forteller Pedro.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

GRATIS: Det koster ingenting å besøke galleriet Wynwood Walls, som kan by på spennende verker av over 70 kunstnere fra 20 land.
TIL SALGS: Rommet «Originals» åpnet i år. Her kan du hekte kunstverkene ned fra veggen og kjøpe dem med deg hjem.

Vi slenger oss ned i «Wynwood Kitchen & Bar» og bestiller en sandwich og en kaffe latte. Utviklingen har vært et eventyr for gatekunstnere som Pedro, men de som har tjent aller mest på boomen i Wynwood, er de som eier eiendom her.

– For 12 år siden fikk du kjøpt leiligheter til fem dollar kvadratmeteren. Nå er prisen over 1000 dollar!

Ingen kunstnere har råd til å bo her lenger, de har flyttet lenger nord, til bydelen «Little Haiti».

– Det samme kommer til å skje der oppe. Unge, kreative sjeler flytter inn og vitaliserer strøket. Så blir det dyrt, og kunstnerne flytter videre. Men jeg er glad Wynwood har beholdt sin sjel, på tross av de stive boligprisene. Jeg er stolt av å bo her, stolt av å komme herfra, og nå får vi masse besøk fra hele verden. Sånn var det definitivt ikke da jeg vokste opp, sier Pedro Gonzalez.

Les også

Reisemagasin: Hotellet «alle» snakker om

CLASSIC MIAMI: Ønsker du en følelse av 1930-tallet og Art Deco-perioden, kan du bo på South Beach, f.eks. på Avalon Hotel.
DAMEN I VASKEHALLEN: Vaskehaller i Wynwood ser ikke ut som vaskehaller andre steder.

Reisefakta Wynwood

REISE:

 • Norwegian og SAS flyr direkte Oslo-Miami med priser fra 3000 kroner tur/retur.

BO:

 • Hotell er generelt nokså dyrt i Miami. Let på booking.com eller hotels.com for billigere alternativer.
 • Krymwood Flats i Wynwood tilbyr leiligheter fra 1100 kroner pr. natt.
 • Vil du bo ved stranden, er Avalon Hotel på South Beach et sjarmerende alternativ, ca. 2000 kroner pr. natt.

SPISE:

 • «Kush» har gode burgere og godt øl i rustikt miljø.
 • «Kyu» har asiatisk preg med japansk grill som spesialitet.
 • «Alter» har industrielt preg og regnes som en av Miamis aller beste restauranter.

Les mer om

 1. Gatekunst
 2. Donald Trump
 3. Miami
 4. Reise
 5. Graffiti
 6. Kunst
 7. Reiseguide