Skal du på norgesferie? Her er noen spennende tips.

Vi har samlet et lite knippe med norske feriedestinasjoner til deg fra årets reisesaker.

Hva med sykkelferie i Lofoten eller overnatting i en trehytte blant tretoppene?
  • Ingrid Emilie Thoresen Bakker

Det blir stadig mer populært å være turist i eget land. I fjor dro nordmenn på litt over 22,2 millioner feriereiser. 15,7 millioner av disse var i Norge. Det viser Statistisk sentralbyrås Reiseundersøkelse for 2018.

– Norgesferie betyr vanligvis hytteferie eller en form for friluftslivsaktivitet, enten det er bading, sykling, fotturer eller telting, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Sommeren 2019 planla syv av ti nordmenn å drive med friluftsliv i Norge, ifølge Norsk Friluftsliv.

–Tallene viser at friluftsliv er en viktig del av den norske kulturen. Norge er et land fullt av natur, og å være ute gir både glede og påfyll, sier Heimdal.

Vi har samlet et lite knippe med destinasjoner i Norge som vi har besøkt eller skrevet om i løpet av året.

1. Storbyferie i hovedstaden

Har du en ledig langhelg, kan hovedstaden være et fint alternativ – enten du ferierer med eller uten barn.

Her finnes det noe å gjøre for de aller fleste: Fra museumsbesøk og shopping – til bading i Oslofjorden, zipline i Holmenkollen eller slangetitting i Oslo Reptilpark.

På Emanuel Vigelands museum ligger det flere godt bevarte hemmeligheter.
Reiser du til hovedstaden uten barn, kan du besøke noen av temabarene som hovedstaden har å by på: For eksempel Oche, Oslo Camping eller The Good Knight, som tilbyr henholdsvis dart, minigolf og sjakk.

Det går direktefly til Oslo fra samtlige flyplasser i Norge. Buss eller tog er også et alternativ.

2. På to hjul

Er du på jakt etter en mer aktiv ferie? Da kan ferie på sykkelen være noe for deg.

Vi har blant annet vært på sykkelferie i Lofoten og spist lunsj i fjøresteinene og stoppet ved små, særegne Lofothus langs veien:

Det er lett å bli fortapt i vakre Lofoten, skriver vår journalist.

Ønsker du ikke å legge ut på en så lang sykkeltur i ferien, finnes det andre alternativer. I juni i år lanserte Syklistenes Landsforening fem nye sykkelruter i både Bergen, Stavanger og Trondheim, og syv ruter i Oslo.

Dette er også fint for barnefamilier da flere av rutene passer til barn over seksårsalder.

Bak Ullevål sykehus i Oslo finner man rolige stier. Fra turen mellom Nydalen-Majorstuen.

3. Et utradisjonelt overnattingssted

Nærkontakt med naturen kan oppleves flere steder rundt om i landet – og de siste årene har det dukket opp flere nye overnattingssteder i høyden.

Ett av disse stedene er Pan Tretopphytter i Finnskogen. Der har vi vært på besøk. Det ligger rundt to timers kjøring fra Oslo. Fra tretoppene har man et mektig skue utover Finnskogen og Gjesåsvannet, og i klarvær kan man se helt til Hedmarksvidda med Budor-fjellene i horisonten.

Tretopphytter Oslofjord i Horten, Tretopphytter i Brumunddal, Trehyttene i Gjerstad og Tretopphytta i Engerdal er blant stedene hvor en kan overnatte blant tretoppene. Her fra Pan Tretopphytter i Finnskogen i Norge.

Ønsker du å reise litt lenger nord i landet, kan et annet alternativ være å ta turen til Steigen, hvor du kan leie hytte på den lille øya Manshausen. De syv hyttene er inspirert av science fiction-filmen Space Odyssey 2001 og beskrives som minimalistiske cockpiter.

4. Blant fjelltoppene

Du behøver ikke å reise til Jotunheimen eller Hardangervidda om du ønsker å tilbringe deler av Norgesferien blant de norske fjellene.

Vi utfordret Turistforeningen til å plukke ut fem fjellturer folk flest ikke går, og kanskje heller ikke har hørt om.

Fjellturene som Turistforeningen anbefaler ligger i Nordland, Oppland, Møre og Romsdal, Telemark og Hedmark.

Turene går fra å være enkle dagsturer som passer for familien, til litt tøffere helgeturer for deg som ønsker en liten utfordring.

5. På fire hjul

I løpet av én dag i bilen kan du oppleve både kyst, skog og høyfjell i Norge. Og skal du på bilferie i sommer, eller kanskje bobilferie, kan den nasjonale turistveien i Varanger være et godt alternativ.

Turen som starter i Varangerbotn og ender i Hamningberg, strekker seg over 160 kilometer. På veien kan du oppleve alt fra fugletitting og vandring i Varanger nasjonalpark til fisking og gatekunst.

Veien fra Vardø til Hamningberg er siste etappe, og kanskje også den mest dramatiske.

Det finnes totalt 18 strekningene som har fått status som nasjonale turistveier. Vi har skrevet om ti av strekningene.

Blant annet ligger Bergen-Hardanger, Risør-Flekkefjord og Trondheim-Namdalseid på listen.

Én av fordelene med bilferie er at du får mange typer ferier i én. En kan ta med gode tursko, telt, kajakk eller sykkel på taket og gjøre forskjellige aktiviteter.
Les også

Bilferie i sommer? Denne vanlige pakketabben kan koste deg livet i trafikken.

6. Med fornøyelsesgaranti

Om du har en frihelg og ønsker å finne på noe sammen med barna, eller om du skal ut på bilferie, kan ett alternativ være å besøke én av landets fornøyelsesparker.

Vannsklien Tryll er 160 meter lang og har spesialeffekter som utfordrer flere sanser. Man kan selv velge mellom tre ulike temaer før man kjører.

Vi har samlet årets nyheter for Kristiansand Dyrepark, Kongeparken, Hunderfossen, Tusenfryd og Bø Sommarland.

Her kan du blant annet overnatte i en Safaricamp, kjøre den største vannsklien av sitt slag i verden og kjenne suget i magen i Norges høyeste drop-tårn.