Fersk undersøkelse: Slik endrer terrorfrykten reisevanene våre

– Det sies at man ikke skal la seg skremme, men jeg tenker jo på det likevel, sier Linn (20).

PRØVER Å KOSE SEG LIKEVEL: Linn Brustad og Vilde Opheide er på vei til festival, og innrømmer at de er mer redde for terror enn før.

Vi sjekker rømningsveier, nødutganger og retrettmuligheter i større grad, viser fersk reiseundersøkelse.

Linn Brustad (20) fra Trondheim har nylig kommet hjem fra en tur til Italia. Senere i sommer er planen Kreta, og det valget er nøye gjennomtenkt.

– Jeg tenker absolutt over hvor jeg reiser. For eksempel unngår jeg London på grunn av flere terrorhendelser den siste tiden.

Venninnen Vilde Opeide (19) er enig, men legger til:

– Jeg tror folk fortsetter å dra til storbyene, men at man heller tar litt forholdsregler når man først er der.

LONDON: Storbritannia og den britiske hovedstaden har opplevd flere terrorangrep i vår.

Festivaler i Norge

Nå er venninnene på vei til festival i Tønsberg, senere i sommer venter Findings-festivalen i Oslo.

– Da jeg var på backpacking i Australia, kom vi borti en Justin Bieber-konsert som nettopp var ferdig. Da alle ungdommene kom ut, tenkte vi at «oi, her vil vi ikke være». Vi skal på litt festivaler i sommer, og tenker jo over farene. Men vi må prøve å kose oss likevel, sier Brustad.

Vi er blitt mer oppmerksomme

Selv om vi fremdeles reiser mye, preger terrorhendelsene i storbyer som Stockholm, Nice og London oss i større grad enn før. Og vi er blitt mer oppmerksomme når vi reiser. Nesten halvparten av oss sjekker rømningsveier i større grad.

Det er en økning på 14 prosent fra 29 til 43 prosent siden i fjor, ifølge Europeiskes Reiseundersøkelse for 2017.

– Reisende i alle aldre har fått økt fokus på nødutganger og retrettmuligheter, mens økningen fra fjorårets tall ser vi først og fremst blant de under 45 år, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske.

Én av åtte reiser, men er bevisste hvor de beveger seg.

– Sportsarenaer, konsertlokaler, undergrunnsbaner og togstasjoner er de stedene hvor flest er oppmerksomme på dette, sier hun.

Andelen som har stort fokus på det er stabil, men undersøkelsen viser at bekymringen har økt.

Ett av spørsmålene i undersøkelsen gikk på hvordan tidligere terrorhendelser påvirker valg av storbyreisemål i Vesten. Her svarer nesten halvparten av ferierende nordmenn at de reiser likevel, men at de har hendelsene i bakhodet (se grafikk).

Terrorekspert: Det er umulig å forutse

De aller fleste tenker mest på sikkerhet på reisemålet og eventuell frykt forbundet med terrorangrep umiddelbart etter at et angrep har funnet sted, mener terrorekspert.

– Jeg tror disse attentatene i det offentlige rom på turistmål får en del til å tenke på hvilke områder skal de reise til. Og hvorfor velger en bort steder? Jo, på grunn av krig og terror, og hvordan angrepene er gjennomført, sier terrorismeforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshøgskolen i Sverige.

MENER RISIKOEN ER LITEN: Den svenske terrorismeforskeren Magnus Ranstorp understreker at terrorangrep er umulig å forutse.

Men han understreker at et angrep er umulig å forutse. Alle land har potensielle terrorister de holder øye med, men noen går også under radaren.

Sannsynligheten for at et terrorangrep skjer på feriereisen er liten.

– En må sette det i sammenheng med hva rimelig risiko er. Å være på samme sted terroranslaget skjer, er feil sted til feil tid. Og den risikoen er ganske liten, sier Ranstorp.

Han har noen konkrete tips hvis en befinner seg på et sted det smeller:

  • Løp av sted og kom deg i sikkerhet.
  • Sett mobiltelefonen på lydløs.
  • Kom deg innendørs, enten en kafé, butikk eller annet sted. Ofte er det beste å holde deg i ro inne.
  • Følg med på myndighetenes informasjon, for eksempel på Twitter.

– Det florerer med falsk informasjon etter den type angrep og ryktespredning kan føre til ytterligere panikk. Det så vi blant annet i Stockholm under angrepet. Så følg med på offisiell informasjon, oppfordrer Ranstorp.

– Reiser fortsatt til Tyrkia, men unngår VG-lista

På Oslo S sitter Sandra (10) og Tina Saatvedt (45) og venter på flytoget som skal ta dem til Gardermoen og senere Mallorca.

– Vi tenker ikke så mye over hvor vi reiser. I fjor var vi i Tyrkia, og det var topp. Men store arrangementer styrer vi gjerne unna. I år unngikk vi VG-listeshowet på Rådhusplassen for eksempel, sier Saatvedt.

PÅ VEI TIL MALLORCA: Tina Saatvedt og datteren Sandra tenker ikke stort over hvor de reiser.

Én av ti unngår storbyer

Rundt én av ti sier de vil unngå storbyer helt, ifølge undersøkelsen. Politisk uro, kriminalitet, vold og terror påvirker avgjørelsen.

– Nordmenn befinner seg over hele verden, og må leve med risikoen for terror. Og vi gjør det, sier Vennesland.

Deres erfaring er at de fleste nordmenn tar en rask sikkerhetsvurdering umiddelbart etter ett terrorangrep, før de aller fleste velger å dra til reisemålet.

– Folk tenker nok at om de unnlater å reise, oppnår terroristene det de ønsker, legger hun til.