Reise

En begynnerguide til Zagreb

Zagreb har trådt ut av rollen som Sentral-Europas underdog. Med nye direkteruter fra Norge har byen aldri vært lettere å besøke.

MELLOM NY OG GAMMEL: Taubanen som frakter passasjer mellom «nye» og gamle Zagreb, er verdens korteste, med bare 66 meter fra start til ende. Banen ble tatt i bruk i 1890 og var dampdrevet i nesten 50 år. Den er også verdens tryggeste form for kollektiv transport, med null ulykker i løpet av over 100 års drift.
  • Axel Munthe-Kaas Hærland

For de fleste av oss vil en reise til Kroatia være sterkt forbundet med slaraffenliv i vannkanten. Ikke rart, kanskje, at hovedstaden i innlandet lenge har spilt annenfiolin ved Adriaterhavets uslåelige koldtbord av kystbyer og øyer.

HØYESTE: Zagrebs katedral er den høyeste bygningen i Kroatia og brukes aktivt året rundt. De 108 meter høye spirene kan sees fra nesten hele hovedstaden.

Men i den siste tiden – takket være en kombinasjon av ungdommelig energi, yrende kulturliv og en gastronomisk renessanse – er Zagreb for lengst blitt et reisemål verdt en langhelg eller to.

Vi dro sørover for å gi et førsteinntrykk av din neste storbyferie.

Les også

Dette er de billigste byene for en storbyhelg

Gammelt og nytt

Enkelt sagt er Zagreb sentrum er delt i to. «Nye» Zagreb – også kjent som Donji Grad – er et travelt nettverk av handlegater, torg, arkader, moderne hoteller, kontorbygg og boligstrøk.

Gamlebyen, derimot, er stedet reisende flest vil tilbringe mesteparten av tiden sin, og med god grunn.

FOLKELIV: Gamlebyens folkeliv i sommermånedene er en attraksjon i seg selv.

Her i de fredelige og stort sett trafikkfrie gatene – rundt katedralen, det yrende Dolac-markedet og opp til St. Marks-kirken på toppen av dumpen over Zagreb sentrum – finner du et uvanlig velbevart og fotgjengervennlig bymiljø. Her er det folkeliv og nytelse som gjelder, enten du loffer vilkårlig rundt, hopper fra galleri til galleri eller slenger deg ned på en av bydelens talløse kafeer.

Les også

Landet ved Adriaterhavet er et av sommerens aller mest populære reisemål – her får du gode tips

MARKED: Dolac-markedet har vært Zagreb sentrale handelsplass siden 1926. Her får du kjøpt et rikt utvalg råvarer og delikatesser med opphav i omkringliggende landsbyer.

Zagrebs taubane er et vakkert og praktisk bindeledd mellom den nye og den gamle delen av hovedstaden. Den frakter passasjerer dagen lang for syv kroner pr. hode.

Banen holder et par rekorder, både som verdens tryggeste form for kollektiv transport (ingen skader eller ulykker på over 100 år) og som den korteste av sitt slag, med en total strekning på 66 meter fra start til ende.

KIRKER: Middelalderkirken St. Marks troner på toppen av gamlebyen og har med røtter tilbake til 1300-tallet. Mønsteret som er lagt inn i kirketaket, representerer Zagrebs byvåpen.
MUSEUM: Museum of Broken Relationships er på få år blitt Zagrebs mest omtalte. Her finner du en samling gjenstander fra hele verden. De representerer havarerte forhold.
TRIKKEN: Zagrebs trikker tilbyr er en billig og enkel måte å orientere seg i hovedstaden på, også om man vil bevege seg et stykke utenfor bykjernen. Med Zagreb-kortet er billettene inkludert.
PARKER: Zrinjevac Park – den avlange parken som løper nord fra togstasjonen – er stedet å slå seg ned på late sommerdager.

Kunst og kultur

I den internasjonale strømmen av reisesaker blir kunst og kulturliv trukket frem som en av hovedårsakene til Zagrebs nyervervede stjernestatus.

Kroatia markerte seg særlig i 2010, da det nå verdensberømte Museum of Broken Relationships åpnet nær toppen av gamlebyen. Museet består av donerte gjenstander fra hele verden, minimalistisk presentert. De forteller tankevekkende, ofte humoristiske historier om havarerte forhold.

Museet ble kåret til Europas mest innovative i 2011 og har nylig åpnet en ny utgave i Los Angeles.

Ta deretter turen tre minutter nordover til The Croatian Museum of Naïve Art, hvor 1850 verk av utrente kunstnere står utstilt.

Når solen går ned og du har fått nok av museer, kan du gyve løs på en av hovedstadens knallgode konsertklubber, inkludert nyåpnede Vinyl, studentbaren SPUNK og smått legendariske Bacchus Jazz Bar nær togstasjonen.

For en kjapp og lettfattelig introduksjon til Zagrebs historie, arkitektur og markeder – sleng deg på en gratis spasertur.

Les også

Et «nytt» og solrikt reisemål er det rimeligste i sommer

Mat og drikke

Den kulinariske renessansen i Zagreb har ikke gått upåaktet hen. «Matscenen i Zagreb har endret seg umåtelig de siste par årene», skriver Time Out, som kaller utviklingen en «raffinering» av kvalitetene byen alltid har vært kjent for, samtidig som nye og spennende elementer stadig blir innført.

Institusjoner som Zinfandel og sjømatrestauranten Dubvravkin Put scorer høyt, men mer enn eksklusive spisesteder er det de små og rustikke aktørene som skaper engasjement.

Nevneverdige bidragsytere inkluderer frokostvinneren Bistroteka, La Štruk (hvor du finner den beste versjonen av štrukli, Zagrebs mest populære spesialitet) og Heritage, en knøttliten, billig og fantastisk god snackbar i den «nye» delen av byen.

Les også

Skal du på ferie til Kroatia? Her får du fem gode tips

PÅ BAR: På bare litt over et år har Snack-baren Heritage fortjent sin egen plass på Zagrebs kulinariske stjernehimmel.
RIMELIG LUNSJ: Blingsene i snackbaren Heritage koster en euro eller to og består utelukkende av råvarer produsert i Kroatia.

Når mørket faller på, finner du et bredt spekter av barer og utesteder over hele Zagreb, inkludert høydepunkter som Dezman Bar, Alcatraz og den nyåpnede øl-spesialisten Craft Room.

Priser på både mat og drikke er svært overkommelige sammenlignet med typiske bydestinasjoner i Sentral-Europa.

INNOVATIV: Museum of Broken Relationships ble kåret til Europas mest innovative museum i 2011 og åpnet nettopp en avlegger i Los Angeles.
KUNST: Umjetnički paviljong u Zagrebu, rett nord for togstasjonen, er det eldste kunstgalleriet i Sørøst-Europa.
KOSELIG MARKED: På nedre del av Dolac-markedet selges delikatesser og spesialprodukter fra landsbyene rundt Zagreb.
MELLOM NY OG GAMMEL: Ban Jelačić Square markerer overgangen fra nye til gamle Zagreb. Opp en trapp fra bakenden av plassen ligger Dolac-markedet og katedralen.
Les også

«Alle» satser tungt på dette reisemålet i sommer

Kom deg rundt

Verden bør se til Zagreb for en leksjon i effektiv skilting. Overalt blir man pekt mot landemerker og attraksjoner. Det gjør selvstendig sightseeing i både nye og gamle Zagreb til en lek.

Kollektivtransporten er både lettfattelig og rimelig, og kjøper du Zagreb-kortet, er alt av billetter inkludert (samt gratis inngang/rabatter på over 70 attraksjoner, butikker, restauranter og konsertlokaler).

Når du har fått nok av den travle bykjernen, hopp på buss 106 til kirkegården Mirogoj, berømt for sin storslagne arkitektur og beboere fra alle religioner og verdensdeler.

Når solen titter frem, drar lokale og turister i flokk og følge til Jarun-innsjøen, litt utenfor bykjernen. Her kan man bade, jogge, leie båt og late seg i vannkanten. Om sommeren er innsjøen åsted for flere musikkfestivaler, og den kan nås fra sentrum med kollektiv transport.

Les også

Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.

BO I ET TOG: Glem kjedelige hotellrom, bestill heller en egen kupé på Zagrebs nyåpnede (og budsjettvennlige) toghostel.

Les mer om

  1. Zagreb
  2. Reise
  3. Reiseguide
  4. Kroatia
  5. Museum
  6. Guide
  7. Storby