De ti fineste julemarkedene i Europa

Weekendreise for å tjuvstarte på julestemningen? Vi har plukket ut hva vi liker ekstra godt på Europas mange julemarkeder.

TYSKLAND: Det er knapt noen land i Europa med flere julemarkeder enn Tyskland. Biter kulden kan du alltids varme deg med herlig glühwein.
  • Eilert Larstorp Paulsen, Vagabond

1. Christmas pudding i Bath, England

Badebyen er mest kjent for sine varme kilder og de romerske badene som ligger midt i dagens trivelige bysentrum. Blant imponerende arkitektur ligger også et av Europas hyggeligste julemarkeder.

Nærmere 200 boder fylles med håndlagde gaver og delikatesser av lokale produsenter. Her kan du fråtse i paier og selvsagt saftig, mørk og klissete Christmas pudding. Markedet holder åpent fra siste uke i november og avsluttes i midten av desember.

Les mer: bathchristmasmarket.co.uk

Varme bad og hyggelig julemarked i Bath.

2. Glühwein i Rothenburg, Tyskland

Middelalderbyen ved tauberelven er som en tidsreise, både i arkitektur og kultur. Slott, vertshus og kirker fylles av tilreisende på dagtid, men om kvelden har du brosteinsgatene nærmest for deg selv.

Selv om julehuset Käthe Wohlfahrt også skaper julestemning året gjennom, er Reiterlesmarkt ved markedsplassen midt i byen, årets høydepunkt. Langt ifra størst, men her serveres glühwein og lebkuchen i uslåelig atmosfære som det har vært gjort siden 1500-tallet.

Les mer: tourismus.rothenburg.de

Les også

Byen er kåret til et av de aller beste reisemålene i 2018. Vi har vært der.

3. Camembert i Lille, Frankrike

Et ukjent stopp langs togreisen fra London til Paris. Denne ungdommelige og livlige kulturbyen på grensen til Belgia har en flott kunstsamling ved Palais des Beaux-Arts, og et stort utvalg delikatesser ved Halle de Wazemmes.

Til jul pyntes byen og de 3900 butikkene i sentrum med lys og girlander, mens nærmere 100 boder settes opp rundt Rihour plassen, for et bugnende utvalg av gaveideer og fristelser.

Våre favoritter er selvsagt frityrstekt camembert og et glass lokal sider.

Les mer: en.lilletourism.com

Lille, Frankrike.

4. Panettone i Roma, Italia

Hovedsetet til det romerske riket er spekket med severdigheter og er et av verdens viktigste turistmål. Julemarkedet ved Piazza Navona (Mercatino di Natale della Befana) varer gjennom hele desember, og er et av de største i Italia.

Bodene står tett rundt den mektige Filumi fontenen, midt i det historiske bysentrum. Dessverre er det lite tradisjonelt å finne på dette markedet, det meste er masseproduserte souvenirer, men kulissene gjør det et besøk verdig.

Les også

– Det finnes knapt den byen i Europa som er mer sofistikert enn Italias nest største by

5. Smørrebrød i København, Danmark

København er og blir en trivelig by, med lun mat og fyrig drikke på alle kanter av byens hjerte; Tivoliet. Danmark er det nærmeste vi kommer kontinentet; urbant og internasjonalt. Her er bayeren romslig og smørrebrødet sjenerøst. Likevel er ikke den skandinaviske hovedstaden større enn at du promenerer gjennom sentrum på en halvtime.

Det er ingen hemmelighet at Skandinavias beste julemarked er ved byens Tivoli. Det er også markeder i Christiania og Nyhavn.

Les mer: copenhagen.com

6. Apfelstrudel i Salzburg, Østerrike

Eventyrbyen fremstår i dag like barokk som den gjorde på Mozart tid. Med bymur, trange smug, slott, katedral og velstelte parker er stemningen omtrent som for 250 år siden. Et varemerke byen ser ut til å trives med. Inntrykket holdes i hevd med festspill, slottskonserter og gateteater.

Julemarkedet Tandlmarkt som startet på 1500 tallet, ble Nikolaimarkt rundt 1700, og er i dag Christkindlmarkt, brer seg utover Domplatz og Residenzplatz midt i byen, med over 100 boder.

Les mer: christkindlmarkt.co.at

SALZBURG: Vakkert julemarked i Salzburg.

7. Vánočka i Praha, Tsjekkia

Delt i to av den grønne Vltava elven, men knyttet sammen av flotte steinbroer. Fra Tsjekkoslovakias fall til en bohemsk, levende og moderne storby. Praha er full av lidenskap og temperament.

TSJEKKIA: Vinter og julestemning i Praha.

Øl og gulasj serveres på ethvert gatehjørne, og tiden styres tilsynelatende kun av den astronomiske klokken fra 1410. Byen har en rekke julemarkeder, hvor det største er på torget i den gotiske gamlebyen, komplett med stall, lykter, hymner og markedsboder med lokalt håndarbeid.

Les mer: prague.eu

Les også

Ett av de rimeligste reisemålene i Europa er perfekt for en helgetur

8. Tortell i Madrid, Spania

Europas latinske handelssentrum har vært Spanias hovedstad siden 1606. Museene er fylt av Picasso, Dali og Miró, gatene av livlige kafeer og barer, mens tango og tapas konkurrerer om plassen på torgene. Selv om rundt 40prosent av den vakre og velorganiserte byens befolkning anser seg selv som ateister, har byen en rekke julemarkeder. Det største og mest populære ligger ved Plaza Mayor, og holder åpent gjennom hele desember fra 10:00-21:00. Kommersielt, men tradisjonelt.

Les mer: esmadrid.com

9. Vafler i Brussel, Belgia

Brussel handler om svimlende munkebrygg, bassfylte klubber, livlige torg, lange handlegater og mektige kontorbygg. Denne særdeles urbane byen regnes av mange som Europas hovedstad, og det er akkurat slik det oppleves. Hjertet av byen er den dominerende Grand Place, men beskjedne

Manneken Pis er en vel så populær. Julehøytiden feires med skøytebane, pariserhjul, og markeder med over 200 boder. Det største markedet er på Grand Place, fra slutten av november.

Les mer: brussels.be

10. Tablet in Edinburgh Scotland

Til avveksling fra jakten på den perfekte single malt, er middelalderbydelen Old Town og georgianske New Town full av severdigheter. Grassmarket samler flest besøkende året igjennom, men markedet ved Mound trekker flest mennesker i førjulstiden.

Flott dekorert, med tradisjonell underholdning, håndlagde gaver og lokale spesialiteter fra 10–22 gjennom hele desember. Besøk også den livlige julegaten langs George Street for lyd, lys og musikkshow hver kveld frem til nyttår.

Les mer: visitscotland.com

Les også

Vestlandet i miniatyr – i England!

Artikkelen har stått på trykk i og er levert av Vagabond. Få flere fine reisetips på vagabond.no.