Vi svir av 44 milliarder på årets sommerferie

Reisen blir dyrest i Europa. Du sparer mest ved å reise langt, mener forbrukerøkonom.

BILLIG: Thailand, her fra Krabi, er billig i lavsesongen fra april til oktober.

Årets feriebudsjett ligger på 18.702 kroner per person i snitt.

Samlet betyr det at nordmenn svir av 44 milliarder kroner på årets ferie, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Dnb.

— Selv om det er blitt dyrere å feriere utenlands på grunn av den svake kronen ser ikke ut til å sette kjepper i hjulene for ferielystne nordmenn. Har du planer om å tilbringe sommeren på hvite sandstrender, må du regne med at både mat, drikke og losji koster mer enn tidligere, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Dnb.

Mye å spare på å reise langt

Hun trekker frem både japanske yen og kroatiske kuna som har steget med henholdsvis 20 og 11 prosent siden i fjor.

Dette er en av sommeren store vinnere:

Les også

Her er seks fine innsidetips til Kroatia

Euroengjorde et hopp da brexiten inntraff før helgen. Den har også økt en god del mot den norske kronen siden i fjor sommer.

Reiser du langt kan du få mer for pengene.

— Drar du litt lenger, til Brasil, Mexico eller Sør-Afrika, kan du faktisk regne med at reisen blir langt rimeligere – sørafrikanske rand har svekket seg med 14 prosent siden samme tid i fjor, sier Sandmæl.

- Dropp charterturen

Sommeren er høysesong for charterreiser, men skal du spare penger bør du styre unna, mener forbrukerøkonomen.

REIS LANGT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier en kan spare på å reise langt i sommer.

— Det kan være mange kroner å spare ved å droppe typiske charterturer og heller bestille reisen på egen hånd. Dette er fordi sommermånedene er høysesong for charterselskapene, mens det gjerne er lavsesong hos reisedestinasjonene. Det finnes en rekke nettsider som sammenligner priser på både fly og hotell, sier hun.

Men det ser ikke ut til at nordmenn er så opptatt av å spare – vi skal utlands i ferien. Rundt 60 prosent planlegger en reise utenlands og foruten å være sammen med venner og familie er hovedformålet sol, bad og rekreasjon.

— Fjorårets sesong, som var preget av dårlig norsk sommervær, førte til at flere nordmenn enn vanlig trakk sørover mot Middelhavet for å oppleve strandliv og et stabilt varmt klima, uttalte direktør Sverre McSeveny-Åril Virke Reise Utland dade presenterte sin ferieundersøkelse tidligere i sommer.

Og vi bruker gjerne godt med penger på hotellrom:

Les også

- «Charterluksus» har vært en av de tydeligste trendene de siste årene

Topp fem reisemål i sommer

Mallorca, Kreta, Split i Kroatia, Bangkok i Thailand og Rhodos topper reisebyrået Tickets liste over sommerens mest populære reisemål.

Hellas er tilbake på chartertronen i sommer og Spania ligger foran som det landet vi reiser aller mest til i løpet av året.

Men Thailand er et godt alternativ på sommeren, mener Sandmæl.

— Det er billigst å dra til Thailand i lavsesongen som er i april, mai, juni, september og oktober. I lavsesongen settes gjerne hotellprisene ned med mellom 10-50 prosent. Her kan det være fine summer å spare på boutgifter, sier hun.

THAILAND PÅ TOPP: Hellas og Spania er blant landene aller flest nordmenn reiser til i sommer - men Thailand er også med på listen av land vi aller helst vil reise til.

Silje Sandmæls seks utvalgte reisetips: Feriebudsjett: Sett opp et budsjett eller en kostnadsramme over hvor mye du skal bruke på ferien og hva du skal bruke pengene på. Følg opp med mobilbanken eller sms varsling når du overstiger et bestemt beløp.

Sammenlign hotellpriser: Det finnes reisesider som sammenligner hotellprisene for deg. For deg som er ung og ute etter å møte andre reisende kan det være store summer å spare på å velge hostell fremfor hotell.

Lag en handleliste: Sjekk hva som lønner seg å kjøpe i det landet du skal til slik at du kan få gjort noen shoppekupp.

Finn de skjulte perlene: Beveger man seg utenfor turistområdene kan man finne spisesteder der maten er mer autentisk og billigere. Det finnes en rekke reiseapps som du kan få tips og erfaringer av andre reisende.

Betal alltid i lokal valuta: Husk alltid å betale i lokal valuta, velger du norske kroner setter butikken kursen og det blir dyrere.

Husk taxfree: Det er ikke bare på flyplasser det er mulig å handle taxfree. Ber du om taxfree i butikken og samler opp kvitteringer, kan mye av ferieshoppingen bli momsfri. Henvend deg til et taxfree-kontor før du drar hjem til Norge for å få momsen refundert. Disse finner du gjerne på flyplassen, men også noen kjøpesentre.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Få reiseinspirasjon av disse fine sakene:

Hellas gjør comeback på chartertoppen i sommer

Les også

Aktiv ferie på Fuerteventura

Stor kåring: Her er verdens beste strender – og en av dem ligger i Europa

Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Her er sommerens ti billigste og mest solrike reisemål

Nordmenn er bekymret for å reise til Tyrkia i sommer

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips

Nå kommer babyklubben i «Syden»