Reise

"Mamma mia" for en turistmagnet

ABBA får eget museum, blir Sveriges nye trekkplaster.

Gjør klar for en helt ny turistattraksjon i Stockholm neste år: I juni innvies "ABBA — the Museum", tre etasjer og 6500 kvadratmeter stappet med ABBA-historie.

— Det skal bli et mekka for alle ABBAs fans, lover Ulf Westman som sammen med sin kone Ewa står bak det nye turisttilbudet.

"Mamma mia"

Helt siden prosjektet ble lansert for knapt to år siden har det ifølge Westman vært en enorm interesse for museet. Og den er ikke blitt mindre etter at braksuksesssen "Mamma mia" kom på kinoene.

— Vi har forhåndssolgt over 3000 billetter - et helt år før åpningen. Det synes jeg forteller at dette kommer til å bli populært. Stockholm trenger en ny turistmagnet, og det tror jeg vi har funnet med etableringen av ABBA-museet. Jeg tror svensker flest ikke er klar over hvor store ABBA egentlig var, og fortsatt er. Platene deres selger fortsatt i enorme mengder og folk strømmer til kinoene for å se "Mamma mia" og høre den kjente musikken, sier Westman.

Kostymene

Museet, som skal åpne den 4. juni, skal dekoreres med bilder og film fra gruppens utallige turneer og inneholde bare autentisk materiale fra ABBAS eventyrlige karrière fra 1976 til 1983. — Instrumentene og kostymene ble tatt vare på etter at gruppen ble oppløst. Særlig kommer nok besøkende til å ville se ordentlig på alle de flotte klærne de brukte. Dessuten skal vi ha et autentisk Polar Music studio, der gruppen spilte inn sine plater. Og de som vil skal få spille inn sin egen ABBA-versjon basert på original lyd, forteller Westman. Studioet og kostymene vil nok trekke mest oppmerksomhet, tror Westman.

Folkene bak museet regner med et besøkstall på rundt en halv million pr. år.

Maste, ga etter

Det var Ewa Westman som fikk ideen, men fikk nei hver gang hun spurte sin personlige venn Benny Andersson om lov til å lage et museum. Til slutt ble han kanskje lei av hennes stadige mas, tror Ewa, for etter hvert ga Benny og resten av gruppen etter. I dag sier medlemmene:

— Det er morsomt at noen er oppmuntret til å ta seg av vår musikalske historie og dessuten gjøre den tilgjengelig for alle. Vi har stor tillit til Ewa og Ulf og vi håper og tror at det skal bli et museum som det "svinger av", sier Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Reuss i en felles uttalelse.

ABBA skal ikke selv ha noe kommersiell interesse i museumsdriften.

Les mer om reiser til Stockholm

Kommer ABBA?

Museet blir plassert sentralt i Stockholm, i Stora Tullhuset på Stadsgårdskajen. Åpningen skal strekke seg over en hel uke.

— De fleste som har kjøpt billetter allerede, har jo villet sikre seg billetter til de første dagene. Da blir det ekstra festivitas i museet i anledning åpningen. Vi regner med mellom 3000 og 4000 besøkende hver dag, vi vil ikke slippe inn for mange for da han det lett oppleves trangt og ukoselig, sier Ulf Westman.

Om ABBA kommer til åpningen?

— Det vet vi ikke ennå. Kanskje...

Reiseglad?

Relevante artikler

 1. REISE

  The Outback – Australia på sitt mest maskuline

 2. REISE

  Reis til jungelens indre: – Det er varmt, fuktig og det stikker

 3. REISE

  Madrid = museer. Gjesp, den byen høres kjedelig ut. Langt ifra. Museene er bare vorspielet.

 4. REISE

  13.000 nordmenn er innom denne kirken på Tenerife hvert år

 5. REISE

  For første gang satses det ikke større på Kanariøyene av norske reiseselskaper

 6. REISE

  På dette hotellet er det bare plass til to personer: – Hygge er det en skal sitte igjen med etterpå.