Den hippe, kule og strenge byen: Salt Lake City

For å komme inn i byens største turistattraksjon, må du ha fått biskopens velsignelse. Likevel, når du er i Salt Lake City, må du besøke verdens største mormontempel.

EVENTYRSLOTT: Det tok 40 år å bygge mormonenes største tempel, Salt Lake Tempel, som fra avstand kan ligne på et hvilket som helst Disney-eventyrslott. Arbeidet startet i 1853 og ble fullført i 1893. Veggene i grunnkonstruksjonen er 2,7 meter tykke, mens spirenes vegger har en tykkelse på 1,8 meter.
  • Christine Gulbrandsen

På avstand ligner det et eventyrslott tatt ut fra en hvilken som helst Disney-film.

De seks høye spirene til Salt Lake Temple, som er bygd av granitt og i en neo-gotisk stil, strekker seg majestetisk opp i været, innrammet av en horisont av fjell på alle kanter. Et syn som lokker mellom tre og fem millioner besøkende hvert år, ifølge Wikipedia.

– It´s the Lords house, sier Kerry Nelson og peker på mormontempelet som også er verdens største.

Kirkebygget står trygt forankret på Temple Square, et område på over 40.000 m² som fungerer som hovedkvarteret for mormonkirken, også kjent som Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

INNRAMMET AV FJELL: Salt Lake City ligger vakkert til – innrammet av høye fjell og vakker natur. Midt i bildet ses Utah State Capitol, til høyre for dette kan man se deler av Temple Square og Salt Lake Temple.
EVIG GIFT: Astraya Johnson har nettopp blitt Mrs. Lassig. - Utrolig gøy, sier bruden og forteller at hun er en av omkring 25 bruder som gifter seg i Salt Lake Tempel på denne dagen. Både hun og tanten, Lacey Johnson, er mormonere - og ifølge deres tro er man gift evig når man først har giftet seg.

Nelson er en av mange frivillige guider på området, og hun elsker å svare på turistenes spørsmål om både religion, kultur og arkitektur.

– Men de besøkende trenger ikke bekymre seg for at vi skal prøve å omvende dem, for det gjør vi ikke, ler hun.

  • Hvor går turen i år? Sjekk tipsene fra vårt eget reisepanel:
Les også

Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017

Flere ganger daglig kan turister være med på gratis, guidede turer gjennom hele Temple Square.

– Da får man også komme inn i mange av bygningene. Fra 26. etasje i Church Office Building får man en fantastisk utsikt over Temple Square, Wasatch-fjellene og områdene rundt Salt Lake City, sier Nelson og fortsetter:

– Men tempelet får man ikke komme inn i, det får bare sterkt troende som er velsignet av biskopen.

BARN INGEN ADGANG: Ifølge mormonenes tro, er det kun de som er godkjent og velsignet av biskopen, som får komme inn i tempelet. Selv om høygravide Lacey Johnson og de tre barna hennes er gjester i et bryllup, må de vente utenfor på det nygifte brudeparet. - Barn får ikke komme inn, sånn er det bare, sier Lacey.
LIVE ELEVATED: Salt Lake City er delstatshovedstaden i Utah. På en av høydene rundt sentrum, ligger Utah State Capitol som et høytidelig landemerke.

Massebryllup

En vanlig misforståelsene blant turister, er at mormoner praktiserer flerkoneri.

– Men det er bare tull, det ble forbudt i 1904, utbryter høygravide Lacey Johnson fra Salt Lake City.

– Takk gud for at vi ikke gjør det, for mannen min har mer enn nok med meg. Og jeg har mer enn nok med ham, fniser hun.

GLIIIS: Tradisjonen tro, er massebryllupene en dag med mye venting. For etter at man har ventet på tur for å bli velsignet inne i tempelet, venter man også på tur til å ta det klassiske trappe-bildet med hele brudefølget.

Sammen med sine tre små barn står hun pyntet utenfor tempelet. De er blant mange andre som bruker formiddagen til å feire bryllup, for fredager og lørdager arrangeres det ofte massebryllup i tempelet.

I dag er det rundt 25 bryllup, noe som gjør at plassen foran tempelet yrer av nervøse brudepar, lykkelige nygifte og deres feststemte gjester.

Og selvsagt en flokk nysgjerrige turister som både tar selfies foran tempelet og bilder av forbipasserende brudepar.

  • Drømmer du om å gifte deg utenlands? Her får du råd:
Les også

Slik gifter du deg i utlandet

  • Og her kan du se flere bryllupstips:
Les også

Drømmebryllup på mini-øy i Thailand

Lacey og familien er alle mormoner, men siden barn ikke får komme inn i tempelet, venter de utenfor mens niesen Astraya Johnson blir formelt gift.

– Jeg føler ikke at vi blir utestengt. Dessuten er det liten plass der inne. Men når de kommer ut som nygifte, skal hele brudefølget ta det klassiske bryllupsbildet på en av trappene her, sier hun og peker mot en trapp som akkurat nå er okkupert av et annet brudepar og sikkert 30 av deres gjester.

Deretter blir det fest – der alle i brudefølget er velkomne.

TURISTINFORMASJON: Kerry Nelson er en av mange frivillige som forteller nysgjerrige turister om både arkitektur, kultur og religion. - Men ingen må frykte at vi prøver å omvende turistene, for det gjør vi ikke, sier hun.

Jerngrep om byen

Historien om mormonene, og i så måte Salt Lake City, er datert tilbake til Joseph Smith og hans grunnleggelse av trosretningen i 1830. Først etablerte mormonene en koloni i Illinois, men etter Smiths død i 1844 brøt de opp og begynte sin vandring vestover.

De nådde Utah – og her bygde de opp en stat i ødemarken. Fra 1847 har kirkens hovedsenter vært i Salt Lake City.

BLOMSTER: Fra april til september arrangeres det egne hageomvisninger på Temple Square, det store området som utgjør mormonenes hovedkvarter. Området er fult av vakre, fargerike blomster som for hageentusiaster er verdt et besøk i seg selv.

– Samfunnet vokste i tall og velstand grunnet mormonenes store flid og strenge disiplin. Med tiden kunne ikke staten forbli en ren mormonerstat, men mormonene har satt et avgjørende preg på Utah helt til våre dager, sier professor Hallgeir Elstad ved Det teologiske fakultet.

Mormonene utgjør nå omkring to tredjedeler av befolkningen i Utah, som har slagordet Life Elevated. Det passer godt – både fordi Rocky Mountains strekker seg gjennom staten, men også fordi religion er så viktig her.

I Salt Lake City er omkring halvparten av befolkningen mormoner, men stadig flere av dem velger å bo i forstaden utenfor metropolen. Slik som Lacey og familien.

– Det er fortsatt mange mormoner i Salt Lake City, og det er klart at både byen og kulturen her er påvirket av det. Det tror jeg nok utenforstående turister merker godt, sier hun.

TURISTMAGNET: Salt Lake Tempel er den mest besøkte turistattraksjonen i Salt Lake City. Årlig besøker mellom tre og fem millioner tempelet, ifølge Wikipedia. Temple Square er full av grønne lunger som er perfekte utgangspunkt for å få fine familiebilder med tempelet i bakgrunnen.

Hipt, kult og strengt samtidig

Et vanlig spørsmål Kerry Nelson får fra turistene som besøker Temple Square, er om det virkelig er sant at mormoner ikke kan drikke kaffe, te, alkohol eller røyke.

– Og det kan jeg jo bare bekrefte. Meningen med forbudet er at det skal beskytte oss mot det som kan være harmfullt mot kroppen, forklarer hun.
Likevel, for besøkende virker den mormonerdominerte byen både liberal og åpen. Hippe kaffebarer, kule drikkesteder og moderne restauranter er fordelt utover den store, lille delstatshovedstaden.

– Det er viktig å påpeke at ikke alle mormoner forholder seg til de strenge reglene deres, sier Alexander Howard, reisebokforfatter i Lonely Planet. Han mener at urbane mormoner flest gjør som de vil – og at de lever akkurat som andre amerikanske statsborgere.

– Den kulturelle og politiske innflytelsen mormonene har i byen er litt overdrevet.
Forfatteren synes byen ligner en hvilken som helst annen liberal amerikansk by, riktignok med et merkbart mormonsk snev.

– Men når det er sagt, reisende bør ikke overse mormonsiden av Salt Lake City – og Temple Square, fortsetter han.

  • Hvor vil verdens største reiseguide sende deg i år? Sjekk listen:
Les også

Lonely Planet: Her er de ti beste landene i 2017

For enten det er historien, kulturen, parkanleggene eller arkitekturen som lokker deg hit, vil du mest sannsynlig få en uforglemmelig opplevelse.

– Temple Square tilbyr noe av den beste arkitekturen i hele staten. Og Family History Library, som ligger her, er det største genealogiske biblioteket i verden. Så området er absolutt verdt et besøk, avslutter Howard.

  • Og du? Ikke gjør dette da:
Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Fun facts

Det finnes over 15 millioner mormoner i verden. I Norge er det rundt 4300 mormoner.

Trosretningen er en gren av kristendommen, og ble grunnlagt av Joseph Smith i 1830.

Det tok 40 år å bygge Salt Lake Temple. Arbeidet startet i 1853 og ble avsluttet i 1893.

Tempelets grunnkonstruksjon har vegger som er 2,7 m tykke, mens spirenes vegger er 1,8 m tykke.

The Family History Library, som er det største genealogiske biblioteket i verden, inne holder kopier av millioner av originaldokumenter fra hele verden. Besøkende kan få gratis hjelp til å søke i basen deres.
Det er to besøkssentre på Temple Square. South Visitors Center fokuserer på Salt Lake Tempel. North Visitors Center fokuserer på religionen, og har blant annet en 3,3 m høy skulptur av Jesus Christi, en replika av danske Bertel Thorvaldsens verk.

Mormonene forstår seg selv ikke bare som en kristen kirke, men også som den eneste sanne kristne kirke, gjenopprettet på mirakuløs måte i verdens siste tider.
Når man gifter seg som mormoner, blir man gift for all evighet med partneren, som er av motsatt kjønn.

Troende mormoner skal betale minst 10 prosent av inntekten sin før skatt, til mormonkirken.

Kilder: Hallgeir Elstad, Store Norske Leksikon, Wikipedia, SSB, Hjelpekilden.no.

Salt Lake City

Hovedstad i delstaten Utah.

Ligger i en dal i Rocky Mountains.

Nordvest for byen ligger Store Saltsjø.

Life Elevated er Utahs slagord.

Grunnlagt 1847 av mormonene, også kjent som Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

Arrangerte vinter-OL i 2002.

20 minutter utenfor byen ligger noen av verdens beste skianlegg, som Alta, Snowbasin, Park City, Brian Head, Deer Valley, Powder Mountain. Om sommeren kan man bruke alpinfasilitetene til sykling og turgåing.

Salt Lake Temple, er hovedsetet for mormonene. Det ligger på Temple Square i sentrum av Salt Lake City.