Lonely Planet: Topp 20 matretter du må teste i løpet av livet

Norsk reiseekspert er ikke helt enig i listen, selv om han liker maten.

SMØRBRØD: Det danske smørbrødet får faktisk en sjette plass på Lonely Planets liste. Mye snadder på toppen av brødskiven er grunnen til at man MÅ smake det på besøk i Danmark.

Reiseguidegiganten har tatt et dypdykk ned i matens verden og laget en stor liste basert på kjente matretter verden rundt. De har like gjerne laget en topp 500-liste, men her gjengis kun de første 20 av dem.

PINTXOS: Smårettene (ja, det ligner på tapas, men heter pintxos), er en spesialitet fra San Sebastian som ligger nord i Spania.

Det alle må spise en gang i livet er spansk fingermat – eller pintxo som det kalles. Pintxo kommer fra San Sebastian, nord i Spania. Byen har flere Michelin-stjerner pr. innbygger enn noen annen by i verden, og er berømt for sine små og store restauranter.

Pintxo er mer eller mindre det samme som tapas, små matbiter servert til drikke. Men i motsetning til tapas, serveres disse bitene med en tannpirker gjennom ingrediensene på et stykke brød. Og det serveres først og fremst i barer.

Norge er ikke med på listen, men våre danske brødre har fått plass.

Les også

Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat

BARMAT: Pintoxs serveres gjerne på bar samme med drikke. De små tannpirkerne maten serveres med, samles opp og betales etterpå.

Topp 20 matretter i verden

  1. Pintxos i San Sebastián, Spania
  2. Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
  3. Sushi i Tokyo, Japan
  4. Beef brisket i Texas, USA
  5. Som tum i Bangkok, Thailand
  6. Smørbrød i København, Danmark
  7. Crayfish i Kaikoura, New Zealand
  8. Bibimbap i Seoul, Sør-Korea
  9. Pizza margherita i Napoli, Italia
  10. Dim sum i Hongkong, Kina
  11. Ceviche i Lima, Peru
  12. Pastel de nata i Lisboa, Portugal
  13. Østers i Tasmania, Australia
  14. Ost i Frankrike
  15. Jerk chicken på Jamaica
  16. Lamb tagine i Marrakech, Marokko
  17. Chilli-krabbe i Singapore
  18. Moules frites (blåskjell) i Brussel, Belgia
  19. Pekingand i Beijing, Kina
  20. Pho ved elven Hau i Vietnam

Kilde: Lonely Planet

PÅ GRILLEN: Crayfish, eller edelkreps på norsk, kan serveres på mange måter. På New Zealand er den så godt at en by er oppkalt etter den: Kaikoura betyr crayfish på maori.
LAKSA: Curry laksa kommer i mange varianter, men den beste finner du ifølge Lonely Planet i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur.
CEVICHE: Rå fisk marinert i sitrus servert med litt tilbehør er klassisk ceviche, en tradisjonell rett i Chile og Peru.

– Listen mangler wow-faktor

Globetrotter og alltid matglade Gunnar Garfors, som for øvrig satte offisiell verdensrekord i sommer, er skuffet over listen hos Lonely Planet. Han har spist seg verden rundt, på alt fra fancy restauranter til billige sjapper gatelangs og på stranden. Og han har smakt det meste.

– Alle de første på topplisten smaker kjempegodt, jeg har prøvd alle på topp ti, bare ikke på «riktig» sted, men jeg synes wow-faktoren er helt fraværende på listen.

SLANGEVOKTER: Gunnar Garfors og en kollega fikk velge ut sin egen levende kongekobra. Det ble laget åtte retter av den to meter lange slangen. Vårrullene var de beste, mente Garfors.
SLANGE PÅ ÅTTE MÅTER: Kongekobraen ble til slangesuppe, vårruller, slangesalat, slangeblod i vodka og slangehjertet, samt noen til Garfors ikke husker. – Alt var minneverdig og overraskende godt. Utenom hjertet, som min kollega Jørn sa var helt grusomt, forteller Garfors.

Listen er basert på Lonely Planets egne skribenters matopplevelser verden rundt, samt opplevelser matbloggere og matskribenter har delt med dem.

Garfors er mildt rystet over nummer seks.

– Så har de til og med latt Danmark knabbe smørbrødene våre, spøker han.

Siden han kritiserer listen har han tatt seg bryet med å lage sin egen liste.

Her er Garfors’ topp ti matopplevelser verden rundt (ja, denne listen må sies å være for viderekomne og nysgjerrige):

  1. Levende blekksprut i Seoul, Sør-Korea
  2. Kongekobravårruller i Hanoi, Vietnam
  3. Grillet mark i sterk saus i Johannesburg, Sør-Afrika
  4. Hundesuppe i Shanghai, Kina
  5. Grillet marsvin i Quito, Ecuador
  6. Kakerlakk-chips i Chongqing, Kina
  7. Frityrstekte skorpioner i Beijing, Kina
  8. Smalehovud i Vevring, Norge
  9. Balut (delvis utviklet andefoster kokt i egg) i Cebu, Filippinene
  10. Hákarl (råtten hai) i Reykjavik, Island
  11. Sauetestikler på Nordstrand, Norge
  12. Stekte termitter i Accra, Ghana