Romantisk storbyhelg i Paris: Seks sikre tips gjør turen vellykket.

Den franske hovedstaden har mye å by på. Vi har plukket ut høydepunktene.

Skal du få mest mulig ut av oppholdet, er det særlig seks opplevelser du bør få med deg.
  • Elise Rønnevig Andersen

PARIS: Få steder er forbundet med mer romantikk enn Paris. Kjærlighetens by er det ultimate reisemålet dersom du skal imponere med en helg utenom det vanlige – og den franske hovedstaden kan nytes uansett årstid.

For å unngå Paris-syndromet, en psykisk sykdom som rammer turister som har litt for høye forventninger til byen, har vi plukket ut opplevelsene som sikrer at dere ikke går skuffet hjem. For det skal godt gjøres.

Her er seks høydepunkter du bør krysse av listen for å få maks ut av oppholdet.

Det er ikke gitt at Paris passer best for par. Tipsene vi gjengir her er vel så gode for familien eller vennegjengen.

1. Spis deg mett på makroner

Her fra Paris’ kanskje mest fargerike gate, Rue Cremieux.

Vandre nedover Avenue des Champs-Élysées, en av verdens mest kjente gater. Her ligger de mest kjente kjede- og merkebutikkene, men også en rekke koselige kafeer.

Ikke minst – her finner du også Pierre Hermé og Ladurée. De to konkurrentene er kjent for å servere de beste makronene Paris har å by på, så inkluder et stopp eller to i løpet av turen. Sistnevnte tilbyr også lunsj i svært instagramvennlige omgivelser, og køen strekker seg ofte ut døren.

Det er imidlertid de fargerike makronene folk flest kommer for. Vil du unngå kø, er det vel så romantisk å ta med seg kaffen og makronene ut. Sett dere på en benk i nærheten, og betrakt menneskene som haster forbi.

I tillegg til de kjente makronene, har byen flere gode lunsjsteder å by på. Vi anbefaler Season, Wild and the Moon eller Le Pain Quotidien.

Paris’ fargerike makronverden inneholder et rikelig utvalg med de fleste smaker.
Grønne pannekaker og Acai-bowl på brunsjstedet Season.

Le Village Royal er fylt med paraplyer og par som vil forevige dem. Kunstner Patricia Cunha står bak installasjonen som er lovet å bli stående ut april.

2. Eksklusiv shopping

Le Village Royal er opprinnelig en litt bortgjemt og rolig gate fylt med de dyreste designerbutikkene. De siste årene er det derimot flere som reiser hit for å ta bilder enn for å shoppe. En himmel bestående av 800 fargerike paraplyer, er årsaken. Inspirasjonen kommer fra den portugisiske byen Águeda, som i sommermånedene setter opp paraplyer for å tiltrekke seg turister.

Nå har pariserne gjort sin egen vri. Men ulikt Águeda vil ikke paraplyene bli stående i sommermånedene, men heller være et fargerikt pust i høst- og vintersesongen.

Er du ute etter å shoppe, har det gigantiske motehuset Galeries Lafayette vesentlig bedre utvalg. De ni etasjene inneholder eksklusive designerklær, dyrere matvarer, smykker og souvenirer. Innimellom slagene kan du spise lunsj eller ta noen drinker på kjøpesenterets takterrasse med utsikt til Eiffeltårnet.

Les også

Behagelig klima, rimelig og tilgjengelig. Den europeiske storbyen kan besøkes hele året.

Rundt valentinsdagen har de fleste butikker gjort det lille ekstra for å virke innbydende.

Eiffeltårnet sett fra Parc du Champs des March.

3. Du kommer ikke utenom Eiffeltårnet

Det over 300 meter høye tårnet er blitt selve symbolet på Paris og tiltrekker seg flere millioner turister hvert år.

For mange er det obligatorisk med en tur opp i høyden, men køene er lange – spesielt sommerstid.

Slå dere heller ned i Parc du Champs des March for å betrakte tårnet fra bakkenivå. Kjøp med dere noen croissanter på veien, og legg pikniken til en av parkens mange grøntområder.

Du trenger imidlertid ikke troppe opp ved foten av Eiffeltårnet for å få et godt glimt. Trocadéro er en metrostasjon, men også det mest populære utkikkspunktet mot Eiffeltårnet. Det er dessuten her du får de beste bildene. Området er også fint å rusle rundt i, men se opp for lommetyver.

Byen har mange takterrasser hvor du kan nyte utsikten mot Eiffeltårnet. Her fra toppen av motehuset Galeries Lafayette.

Sacré-Coeur, også kjent som Basilica of the Sacred Heart, ligger i Montmartre og er et av byens vakreste byggverk.

4. Lås fast kjærligheten i Montmartre

I nordre delen av Paris ligger bydelen Montmartre med sine sjarmerende fortausrestauranter, smale gater og smug.

Følg de trange gatene oppover mot toppen. Der vil du finne den vakre romersk-katolske kirken Sacré Coeur. Trappene utenfor er som regel stappfulle, for du er ikke alene om å ville nyte en av byens beste utsikter.

Noen år tilbake startet trenden med at kjærestepar markerte kjærligheten ved å skrive navnene sine på en hengelås og feste den til Pont des Arts-broen. Det er det imidlertid slutt på. Nå har romantikerne derimot funnet seg en ny plass å låse fast kjærligheten, nemlig i gjerdet som omkranser plassen rundt Sacré Coeur.

Dra innom restauranten Le Cabanon de la Butte på vei nedover. Bedre lunsjutsikt skal du lete lenge etter. Et annet tips, som ligger like i nærheten, er La Maison Rose. Med sitt karakteristiske rosa utseende, vil du enkelt få øye på den sjarmerende hjørnekafeen dersom du beveger deg nedover i de trange smugene.

Les også

Derfor forblir Paris' majestetiske kirke kritthvit

Med unntak av Eiffeltårnet er Sacré-Coeur det høyeste punktet i Paris. Herfra får du panoramautsikt over byen.
Gjerdene som omkranser Sacré-Coeur, fyller seg opp med kjærlighetslåser.

Jardin du Palais-Royal.

5. Louvre og Jardin du Palais-Royal

Dette er to severdigheter som ligger like ved siden av hverandre, ikke så langt fra elven Seinen som går gjennom byen.

Louvre, et av verdens største og mest besøkte kunstmuseer, er et kulturelt høydepunkt. Den store kunstsamlingen på rundt 35.000 skulpturer og malerier inkluderer blant annet Leonardo da Vincis berømte «Mona Lisa». Bestill billett på forhånd dersom dere vil unngå kø.

Mange velger dessuten å betrakte den enorme glasspyramiden fra utsiden. Ekstra vakkert blir det når den lyser opp kveldstid.

Like ved Louvre finner du slottet Palais-Royal med den tilhørende parken Le Jardin de Palais-Royal.

Les også

Her MÅ du spise i Paris!

Glasspyramiden er inngang til Louvre-museet, som i virkeligheten er enormt innvendig. La deg fascinere av arkitekturen her og i området rundt.
Jardin du Palais-Royal ligger sentralt i Paris, like nord for Seinen-elven.

6. Moulin Rouge

Paris er ikke bare vakkert i dagslys. Her står opplevelsene i kø til alle døgnets tider. Byen er spesielt kjent for sine spektakulære show. Og skal du velge ut det mest kjente av dem, bør du prioritere et besøk på Moulin Rouge.

Verdens mest kjente kabaretscene ligger i Montmartre og er også sentrum for filmen med samme navn. Siden åpningen sent på 1800-tallet har titalls lettkledde dansere fremført sensuelle og elegante danseshow.

Ønsker dere en helaften, kan dere bestille middagsservering før showet. Men vær forberedt på at prisene er stive – som ellers i Paris.

Men det er verdt det.

Den karakteristiske røde møllen i Montmartre er et landemerke i Paris.
Moulin Rouge er kjent for sine «showgirls» og spektakulære dansescener. Her fra da vi besøkte norske Martine Brænna.