Landet ved Adriaterhavet er et av sommerens aller mest populære reisemål – her får du gode tips

Vi har vært der flere ganger – se vår guide til Kroatia.

RIVIERA: Den lille kystbyen Opatija ved Kvarnerbukten har vært et yndet sted for helseturisme i over 100 år. Nå opplever kystbyen en renessanse, og tiltrekker seg weekend-reisende fra Kroatia og omegn.

Kapasiteten til Kroatia har mangedoblet seg de siste årene – nå kan en fly direkte fra flere norske byer til landet.

Men hvor skal du reise?

Her får du liten oversikt:

1. – Zagreb minner om Bergen

Tidligere i år ble hovedstaden Zagreb kåret til det beste reisemålet i Europa av Lonely Planet.

Globetrotter Gunnar Garfors uttalte til oss tidligere i år at han mener Zagreb er litt som Bergen.

– Zagreb er en utrolig fascinerende by. Jeg liker at kunst er viktig, at byen har eminente restaurant- og kafétilbud og for ikke å snakke om utelivet og festmentaliteten her. Det er litt som i Bergen: Når det er sol, så skal det nytes utepils og utebobler, sier han.

I vår lanserte Croatia Airlines direkterute mellom Zagreb og Oslo – for å gjøre byen enda mer tilgjengelig. Norske reiseselskap har økt antall sommerreiser med 50 prosent, mens Norwegian og SAS også har fått flere direkteruter på programmet for sommeren.

2. Den kroatiske riviera

Opatija var kjent for sin helseturisme over 150 år – særlig rettet mot den rike, eldre garde i de omkringliggende europeiske landene. Men det er ikke lenger bare helseturisme som gjelder, ifølge reisemagasinet Conde Nast Traveller.

Den lille vestkystbyen er en del av Kvarnerrivieraen og ligger ved Kvarnerbukten. Byen byr på et godt kjøkken, koselige barer og en rusletur langs den 12 kilometer lange strandpromenaden Lungo Mare må man ta. Da får du god utsikt over bukten og kan bade i små viker underveis.

STOR ØY: Cres er en av de største øyene i Kroatia. På øya ligger den store ferskvannsinnsjøen Vrana som gir vann til Cres og naboøya, så her kan en hverken fiske eller svømme.

3. Cres = topp for turgåere

I Kvarnerbukten ligger den store øya Cres – en slags «villmarksøy», ifølge The Telegraph.

Øya skal ha over 300 kilometer med stinett og er ifølge den britiske avisen et glimrende sted for å turgåere. Cres nås enkelt med ferge fra Istria.

KORNATI: Nasjonalparken Kornai er et seileparadis.

4. Seiltur rundt Kornati

Kroatia er kjent for å være et godt sted å seile – både for proffer og nybegynnere. Det er mulig å leie seilbåter, med eller uten egen kaptein, og legge ut på en rundtur blant øyene og langs kysten.

Kornati nasjonalpark beskrives som et seilerparadis, og består av 89 øyer og rev. Sett seil fra for eksempel Zadar, og seil innom de berømte øyene Brač og Hvar. De er kjent for sine svært vakre strender omringet av klart, knallblått hav.

I og med at det er en nasjonalpark koster det penger å seile, fiske og dykke her. For mer informasjon og priser: www.np-kornati.hr/en

5. Vis

To timer og 20 minutter med ferge sør for Split ligger vakre Vis.

Her kan du være aktiv, avslappet og utforskende. Øya byr på det meste, har mange herlige restauranter og utfluktsmuligheter. Sjømat er stikkordet og den skal være blant de aller beste i hele landet.

Du kan enten bo i sentrum av Vis, hvor fergen ankommer, eller på motsatt side av øya i den harmoniske landsbyen Komiza.

  • Få enda flere tips til Kroatia:
STRANDLIV: Du kan finne fine bukter for deg selv på Vis.

6. Primosten

Den gamle fiskerlandsbyen Primosten ligger på en halvøy med syv øyer omkring seg og har hele 20 kilometer med strender. Den flotte, store steinstranden Raduca Mala byr på utsikt mot gamlebyen. Velika Raduca er den andre store stranden.

Gamlebyen skal være en av de fineste og koseligste i Kroatia og ligger nesten midt på halvøya.

 EN MATBIT VED VANNET: Restauranten Jastozera ligger rett ved vannkanten i Vis – de byr på noe av stedets beste kalamari (fritert blekksprut).

Reisefakta Kroatia

Hovedstad: Zagreb.

Valuta: Kuna, men det benyttes også euro.

Tidsforskjell: Ingen.

Antall øyer: 1245.

Nasjonalparker: Åtte.

Reisen dit: Norwegian og SAS har direkteruter og ruter med mellomstopp til Split, Pula, Dubrovnik, Zagreb og Rijeka fra flere norske byer på sommeren.

Aktuelle reisemål hvis du flyr til Pula: Halvøya Istria, Porec, Vrsar, Novigrad og Rovinj.

Aktuelle reisemål hvis du flyr til Split: Trogir, Split, Rogoznica, Primosten, Brac og Hvar.

Aktuelle reisemål hvis du flyr til Rijeka: Området kalles Kvarner Riviera og dets mest kjente byer er Opatja, Crikvenica og Novi Vinodolski.