Verdens største mathall har åpnet i Italia – et Disneyland for matelskere

Resultatet er en surrealistisk blanding av tradisjonell matkultur og moderne kommersialisme.

JA, DE HAR PIZZA: Det ville ikke vært et italiensk matsenter uten plenty med pizza til salgs. Ved denne restauranten kan kunder lage sin egen, hele veien fra kjøkkenbenken til steinovnen.

Bologna, Emilia-Romagna, Italia: Det er en tirsdag formiddag, 20 minutter unna Bologna sentrum, to uker etter at statsminister Paolo Gentiloni klippet silkebåndet til verdens største matpark.

Jeg blir vist rundt av presseoffiseren Sylvia Zanelli, som siden 15. november har spasert opp og ned det kilometerlange senteret et hundretalls ganger med journalister på slep.

STØRST I VERDEN: En 100.000 kvadratmeter stor matpark ligger 20 minutter utenfor Bologna sentrum. FICO Eataly World er største av sitt slag i verden.
MAT Å FÅ: Det finnes over 40 restauranter og utsalgssteder, som tilbyr alt fra pasta til seks euro skålen til retter på Michelin-nivå.

Fra gatemat til Michelin-fjong

– Hos FICO Eataly World tilbyr vi en smak av hele Italia, sier lokalfødte Sylvia Zanelli med en Downton Abbey-verdig aksent.

– Vi ønsker å vise frem både produksjonskjeden bak maten, samt det ferdige produktet, og med det øke kunnskapen om hvor maten vi spiser stammer fra.

Det er her i hjertet av Emilia-Romagnas slettelandskap at planene om FICO Eataly World først dukket opp i 2013, med mål om å samle hele Italias kjøkken under ett, gigantisk tak.

Fire år og 120 millioner euro senere åpner verdens største matbaserte fornøyelsespark til både hyllest og kritikk. Den 100.000 kvadratmeter store parken, sier Zanelli, sikter på å trekke opp til seks millioner reisende i året, og tilbyr alt fra spisesteder på Michelin-nivå til 30-kroners «gatemat» i hånden.

– Vi ville at det skulle være et sted for ethvert budsjett og enhver interesse, sier hun.

I tillegg til 40 store og små serveringssteder har man seks «karuseller» (egentlig interaktive informasjonssentre), designet for å belyse det historiske og nåværende forholdet mellom mennesker, miljøet og maten vi spiser.

Les også

Her er stedene reiseekspertene mener du bør reise til i 2018

MODERNE: De 100.000 kvadratmeter store matparken er lys, moderne og veldig annerledes enn hva mange forbinder med tradisjonell italiensk matkultur.
ALL MAT: Målsetningen er å samle hele Italias kjøkken under ett tak.
LITEN OG STOR: FICO Eataly World har flere tilbud rettet mot småbarn, inkludert aktivitetssentre og en minigolfbane.
EFFEKTIVT: Syklene til utleie er ikke bare der for hipster-faktoren. I et senter på 100.000 kvadratmeter er det godt å ha et effektivt transportmiddel tilgjengelig.
SKAPT ARBEIDSPLASSER: Åpningen av FICO Eataly World har skapt 3000 jobber i Bologna. Det spås at senteret vil trekke til seg rundt seks millioner besøkende i året.
SE MATLAGINGEN: Flere produsenter har flyttet deler av produksjonen sin til hit, hvor alt fra ost til pastasaus lages og selges direkte til kundene.

Det er i tillegg 30 daglige matlagingskurs og demonstrasjoner, 200 gårdsdyr og et eget jordbruksområde som skal representere Italias enorme biologiske mangfold.

– Alt som serveres på FICO Eataly World er italiensk, forklarer Zanelli, og gjentar det første av senterets syv «kjerneverdier».

– Vi er glade for å være født her, og vil gjøre landet vårt kjent som underverket det er.

Ris og ros

Men til tross for fokuset på det autentiske og tradisjonelle fremstår FICO Eataly World som det diametralt motsatte av hva mange assosierer med italiensk matkultur. Med sine fargerike hologrammer, interaktive utstillinger og primærfokus på bedrifter minner parken mer om en moderne flyplass enn et senter for jordnær matkultur.

På grunn av denne tosidigheten har parken opplevd kritikk fra flere hold, blant annet i den britiske avisen The Guardian, som nylig dro paralleller til et amerikanisert «megamarked». Og jeg kjenner til tider selv denne skepsisen når jeg vandrer gjennom det gigantiske lokalet med popmusikk på PA-anlegget og lukten av nymalt treverk i nesen.

Men jeg lurer også på hvor denne tvilen stammer fra. Hvor mye handler om senteret, og hvor mye handler om mine egne, klisjébelastede forventninger om italiensk «autentisitet»? Eksisterer det en faktisk diskrepans mellom FICO Eataly World og de små, lokale markedene i Bologna by?

– De lokaleide butikkene og markedene i Bologna vil alltid være der, sier Sylvia.

– Det er ingen grunn til at begge konsepter kan eksistere på samme sted. Vi utgjør enkelt og greit to sider av samme mynt.

Les også

Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.

Sylvia Zanelli har et poeng, men det slår meg på samme tid at FICO Eataly World preges av en grunnleggende identitetskonflikt.

De 200 dyrene, for eksempel – hentet inn for å danne et slags visuelt bindeledd mellom produktene vi spiser og skapningene de stammer fra – lever kun et liv på utstilling, og grønnsakene som trekkes opp av jorden er ikke til salgs.

GIGANTISK: Det er delte meninger rundt åpningen av gigantiske FICO Eataly World, men kvaliteten på produktene settes det sjeldent spørsmålstegn ved.
GÅRDSDYR: I matparken finner man 200 gårdsdyr, hentet inn for å illustrere forholdet mellom produktene til salgs og dyrene de stammer fra.
VINBAR: Den store mathallen har flere vinbarer. Ved denne kan du smake over 100 varianter.

Et eget område er satt av til bilprodusenten Lamborghini, av ingen annen grunn – ifølge Sylvia – enn at senteret vil fokusere på «Italian excellence».

Et mer påfallende eksempel inkluderer en berømt italiensk sjokoladeprodusent, hvor kunder smaker biter foran et kamera som skanner ansiktsuttrykkene dine, analyserer underveis og rangerer hvor mye du nyter hver munnfull gjennom kriterier som «Slurp», «Wow!», «Oh Yeah!» og «Mhmm…».

– Det var viktig for oss at senteret gir folk en helt ny opplevelse av matkultur, sier Zanelli.

– Det ble dermed viktig å trekke inn elementer av teknologi og underholdning. Det skal være gøy også.

Les også

Er dette Italias aller beste mat?

TRAVLE DAGER: Presseoffiseren Sylvia Zanelli har vært travel med omvisninger siden åpningen av senteret 15 november.
KURS: På senteret holdes daglig rundt 30 kurs og demonstrasjoner. Her fra en pastatime, hvor både lokale og italienere lærer å rulle egen ravioli.

Fokus på læring

Men til tross for de til tider sterke overtonene av moderne kommersialisme er mange av matopplevelsene på Eataly World hevet over enhver kritikk.

Jeg blir mo i knærne ved smaken av culatello di Zibello, en lokalprodusert delikatesse så sjelden at den mangler sitt eget engelske wikipedia-innlegg. Jeg blir målløs av pistasj-canollien, lærer alt jeg aldri lurte på om balsamico tradizionale og humrer av den Michelin-merkede retten «skinkelollipop», servert på en seng av salat forseglet i pleksiglass.

I åpne kjøkkenlandskap rundt oss holdes kurs i alt fra osteproduksjon til vinsmaking til pastalaging.

– Vi ville ha et sterkt fokus på læring, sier Zanelli.

– Dermed blir det et sted du kan besøke flere ganger og alltid ta med deg noe nytt hjem, enten det er fantastiske matvarer eller ny kunnskap.

ILLUSTRASJON: Det finnes seks «karuseller» (egentlig interaktive informasjonssentre) som illustrerer forholdet mellom mennesker, miljøet og maten vi spiser. Her fra karusellen dedikert til olivenolje og vinproduksjon.
FRØ: På seks karuseller kan besøkende så sitt eget frø i et hydroponisk anlegg, som senere resulterer i voksne planter.

En full dag på Eataly World er nok til å se senteret fra ende til ende, men skal du smake alt det har å by på vil du trolig måtte skifte adresse til Bologna permanent.

Det er en opplevelse som etterlater meg mett i flere forstander, og morgenen etter kjenner jeg et sterkt behov for å igjen komme i kontakt med den «klassiske» opplevelsen av italiensk matkultur.

PASTA: For pasta-elskere er mathallen verdt en reise i seg selv.

Jeg tar turen til Mercato di Mezzo, Bolognas legendariske sentrumsmarked, hvor butikkene har gått i arv gjennom generasjoner. Og når jeg kjemper meg gjennom mengdene, skulder til skulder med både turister og lokalboende, innser jeg at Sylvia hadde rett.

Det menneskelige, tradisjonelle og deilig klisjéfylte er her fortsatt, og vil fortsatt være her i lang, lang tid.

REKLAME: Det er ikke mangel på påfallende markedsføring, et element av senteret som har mottatt kritikk fra flere hold.
HELE LANDET PÅ ETT FAT: På grunn av fokuset på å trekke til seg internasjonal turisme, er den enorme mathallen trolig et av de bedre stedene i landet å lære om italiensk mat. Her fra senteret dedikert til Balsamico Tradizionale.