Derfor smaker maten annerledes i luften
Visste du at lyden i flyet påvirker hvordan maten smaker?
Flymat er et tema mange elsker å hate. I år feirer flymaten 97 år, ifølge CNN Travel, og mye har skjedd siden starten.
Tradisjonelt er det servert mye rart om bord på flyet, og maten har mildt sagt vært variabel. Fuktige sandwicher, harde rundstykker, vassen salat og smaksløse retter.
Utfordringene er mengden av mat som skal prepareres før flyene suser av sted. Den store forskjellen på mat i luften og på restaurant, er at maten du får servert om bord allerede er preparert, avkjølt og deretter varmet opp før den serveres. De kabinansatte har rundt 16 minutter til rådighet til å varme opp maten – det påvirker menyen.
Lufttrykk, lyd og luftfuktighet påvirkerDet er også flere ting som påvirker smakssansene dine om bord på flyet. Lufttrykket i kabinen, hvor høyt over havet flyet flyr, lav luftfuktighet og vibrasjoner er med på å gjøre måltidet annerledes enn det ville smakt på bakken.
I tillegg har forskere funnet ut at også lyden om bord påvirker hvordan vi smaker mat og drikke.
Testpersoner med klassisk musikk i høretelefonene fikk en generelt bedre opplevelse av maten enn dem som ikke lyttet til musikk
— Vi vet at både trykk og støy påvirker smaksløkene våre i høyden. Trykket påvirker kjertlene våre, slik at vi smaker salt med nedsatt funksjon på opptil 15 prosent. Støy har lignende negativ effekt på det overordnede smaksbildet. Testpersoner med klassisk musikk i høretelefonene fikk en generelt bedre opplevelse av maten enn dem som ikke lyttet til musikk, forteller executive chef Casper Vedel Jensen i Gategourmet.
— Det er viktig at maten er rikelig saltet, men ikke oversaltet, da ikke alle er like påvirket av tørre slimhinner og trykk som følge av den tørre luften fra aircondition, legger han til.
Noe av det som irriterer mest om bord:
Vi ble med på matens ferd
I løpet av tiden fra matvarene ankommer flyplassen og til den ligger på brettet foran deg på flyet, er den tempratursjekket seks ganger. Det er en av de viktigste sikkerhetsrutinene for matservering på flyet.
Blir noen syke om bord, og tror det er maten, kan dette sjekkes ved at hvert av de seks punktene for temperaturkontroll kan ettergås.
På Gardermoen har selskapet Gategourmet ca. 97 prosent av matleveringene til alle flyselskapene. I et stort bygg rett ved siden av flyplassen prepares, lages og pakkes fersk mat og tørrvarer før hver flyvning.
En kald januarmorgen er det matserveringen til businessklassen på flighten mellom Oslo og New York med SAS som står for tur. Menyene endres hvert kvartal, så det henger bilder på matstasjonene for hver servering – for å vise hvordan matbrettet skal se ut. Alt må være likt.
Sikkerhetsrutinene rundt matlagingen er strengere enn Mattilsynets — ikke så rart kanskje. Hvis et helt fly hadde blitt matforgiftet om bord, ville det vært en liten katastrofe.
Kjøkkenet er delt i to – den ene delen er øremerket halal-kjøkkenet.
Qatar er et av flyselskapene som benytter seg av det. I det andre kjøkkenet lages maten til de resterende selskapene.
Vi befinner oss også i tollfri sone. Maten importeres fra utlandet til servering om bord.
Maten stekes eller kokes på kjøkkenet. I dag lukter det av asiatisk mat. Kylling tilberedes, fisk ligger til opptining.
Når maten er ferdig legges den i små fat, deretter pakkes de på brett i smale traller og settes på et kjølerom. Maten er nedkjølt før den kjøres ut til flyene.
- Mat om bord er en ting - hva med maten på flyplassene? Dette møter turistene på norske flyplasser
Og disse kommer:
Tomat er godt i luften
Umamismaken er den eneste smaken som holder seg best i luften. Umami finnes i biffkjøtt, sjømat, sopp og tomat. Det er derfor så mange for eksempel liker en Bloody Mary i høyden.
— Det er ikke bra hverken å salte eller sukre maten for mye. Derfor forsøker man å benytte alternative smakstilsetninger som for eksempel ingefær og chili, i tillegg til ulike variasjoner av krydder. Umami forsterker saltsmaken i maten, og ingredienser som er rik på umami kan med stor fordel brukes i flymat, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.
Skal du fly langt?
Hos SAS har de utviklet spesielle cocktailer om bord som skal smake ekstra godt i høyden. — Konseptet kalles «air mixology», og ble presentert for litt siden med god respons blant reisende. En cocktail med eplesmak er en av suksessene som sies å gi en eksplosiv smak av eple i høyden, sier Johansen.
— Vi ser ofte at det asiatiske kjøkkenet klarere seg bra og holder smaken, da det alltid er et naturlig innhold av umami og andre vedholdende smaker i krydderiene, sier Jensen i Gategourmet.
Luksus i luften? Det får du her:
Bedre kabiner = bedre for smaksløkene
Flyselskapene gjør sitt ytterste for å gi passasjerne bedre opplevelser om bord. Ny teknologi i flytypene A380 og Boeing 777 gjør at klimaet inne skal føles som om du er på langt lavere høyde enn du i virkeligheten befinner det. Det skal både redusere jetlag og gjøre at smaksløkene dine ikke merker noe vesentlig forskjell enn om du befinner deg i høyden til fjells.
— Hva skjer så hvis man sitter i en Boeing 787 Dreamliner der fuktigheten er høyere enn i andre flytyper og trykket i kabinen er satt til å simulere 1800 meters høyde og ikke 2400? Jo, smaksløkene blir mindre påvirket, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.
Har du sett denne listen?
Se denne videoen:
Stjernemat om bordHos Singapore Airlines har de tatt flymaten til nye høyder. Selskapet er kjent for god mat om bord, men i høst lanserte selskapet en stjernekokkonkurranse i København for å utvikle en ny meny bestående av Michelinstjernemat til servering i alle klassene om bord.
Tostjerner-restauranten Maarbjerg vant, og Gategourmet skal lage vinnermenyen på flyvningene mellom Singapore og København.
Den nye menyen består av braseret nakkekam av frittgående svin med tilbehør til økonomiklassen, mens businessklasse får to retter; bakt helleflyndre og poussin én crepinette.
Har du et godt reisetips? Send oss gjerne en e-post!
Les mer om luftfart:
Se hvordan sikkerhetssjekken gjennomgås:
Og her kan du få litt ekstra reiseinspirasjon:
Reisehemmeligheten «alle» vet om — men få besøker
Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen