Reise

Med kajakk inn i den blå timen

Ta padleårene fatt langs Grønlandskysten før isen smelter.

Det er «slush-føre» i vannet. På alle kanter ruver isfjell i ulike former, farger og fasonger.

Med tørrdrakt og bakdelen godt nede i kajakken kan du få en opplevelse for livet.

HUS: Isblokker på størrelse med hus flyter rundt oss. Sikkerhet er viktig, så derfor er deltagerne alltid på trygg avstand. Stein J. Bjørge

Det føles ikke helt riktig å krabbe ned i en kajakk når det den flyter på er fullt av isbiter.Men turguidene Kristian Louis Jensen og Jimmy Hymøller står bredbent i tørrdrakter og beroliger oss med pedagogiske, dempede stemmer.

For her dreier det seg bokstavelig talt om å skli inn i naturen. De gir en innføring i sikkerhet, teknikk og hvordan du som aldri har padlet før skal få mest mulig ut av jomfruturen.

ASURBLÅ: Isen er fargerik og nærmest asurblå der man siger lydløst forbi. Stein J. Bjørge

Uberørt naturI sommerhalvåret er det stor pågang fra turister og cruiseskip med mennesker på jakt etter den uberørte naturs opplevelser i isen. De to guidene fremsnakker nærkontakten med is til de opplevelseslystne.

Kristian Louis Jensen er grønlender og har vokst opp med eskimoruller og jakt fra kajakk.

ESKIMORULLE: Kristian Jensen er grønlender og har vokst opp med eskimorulle. De som vil, som denne tyske turisten, får prøve det i vannet, som er nær frysepunktet. Stein J. Bjørge

Jimmy Hymøller er læreren fra Danmark som tok med kone og barn opp til østkysten av Grønland. Han er nå å regne for en av de beste lokale seljegerne fra kajakk.Ordet «kajakk» betyr mannens båt på inuitenes eget språk. Etter en teoretisk innføring i kulturen med jakt og fiske fra dette for mange ustø fremkomstmiddelet, øker lysten til å prøve ut farkosten.

For dem som føler seg utrygge, er alternativet dobbeltkajakker. De er mer stabile.

Men ifølge guidene er det sjelden folk ramler i vannet. Oftest skjer det når padlerne selv ønsker å prøve eskimorulle, altså velte seg rundt i vannet og opp igjen til samme posisjon.

Stille, stille

Med skrekkblandet fryd finner deltagerne balansen.

Høye fjell og dype fjorder kan til forveksling ligne det vårt eget Vestland har å by på. Men store blåhvite sukkerbiter som vokser til husbankhus når vi nærmer oss, er en klar forskjell.

ASURBLÅ: Isen er fargerik og nærmest asurblå der man siger lydløst forbi. Stein J. Bjørge

I løpet av de siste fem-seks årene er det årlige gjennomsnittlige istapet på Grønland fordoblet.Det er store variasjoner fra år til år. I løpet av sommeren i rekordåret 2012 ble 97 prosent av Grønlands enorme iskappe utsatt for overflatesmelting. Studier viser at slike storsmeltinger skjer hver 150. år. De siste årene har det vært storsmelting nesten hvert år.

I sommer har satellittene påvist smelting på 40 prosent av arealet – godt over gjennomsnittet for de siste 30 årene viser rapporter fra USAs National Snow & Ice Data Center.

VEILEDNING: Kyndig veiledning og innføring i bruk av utstyret skjer i strandkanten før man skal padle ut mellom isfjellene. Stein J. Bjørge

I tillegg kommer økt kalving ved flere av brefrontene. I snitt regner isforskerne med at Grønlands isvolum reduseres med 375 kubikkilometer hvert år.På sikker avstand sklir kajakkene forbi asurblå is i de merkeligste fasonger og former, med «svupp» fra åretakene som eneste hørbare lyd.

Vi beveger oss fremover, andektige og med vid åpen munn. Ord finner vi ikke.

Med rumpa godt under vannlinjen og begge hendene på padleåren ber Kristian Jensen deltagerne om å lukke øynene et øyeblikk, og trekke pusten.

— Nå har dere pustet inn luft frigitt av luftbobler fra millioner år gammel is, sier Jensen.

Det blir helt stille og vi suger på opplevelsen som har brakt oss tettere på naturen enn vi noen gang hadde forestilt oss.

POPULÆRT: Mange ønsker seg vekk fra det urbane og inn i naturens stillhet. I kajakk på Grønland får du det. Stein J. Bjørge

BÅTFØLGE: Følgebåten bringer utstyret og kajakkene til passende steder å starte turen fra. Stein J. Bjørge

NARSAQ: Trygg ilandstigning etter en tur på fjorden utenfor Narsaq. Stein J. Bjørge

VAKKERT: På fjorden utenfor Narsaq er det blikkstille vann og isblokker på størrelse med hus. Stein J. Bjørge

Reise hit: Arrangerte reiser:

Hurtigruten har i juli 2015 flere turer med MS FRAM til øst— og sørkysten av Grønland.

Reisende fraktes med charterfly, eller rutefly fra København til Kangerlussuaq. Der starter en 10–12 dagers tur langs kysten med kajakker klare til bruk og reiseledere om bord.

http://www.hurtigruten.com/no/explorer-reiser

Hvitserk reisebyrå organiserer reiser som inkluderer kajakkturer over flere dager på Grønland.

http://www.hvitserk.no

Flere lokale turoperatører tar deg til Sør-Grønland via Reykjavik.

En firedagers tur med det meste inkludert ligger på 10.000-12.000 norske kroner.

http://www.greenland.com

http://tasermiutgreenland.com/package/iceland-and-greenland/

Fly:

Air Greenland er det eneste flyselskap som opererer mellom de største byene på Grønland.

Ettersom det kun er sjøveien, eller fly/helikopter som kan bringe deg mellom stedene her, betyr det at flyprisene er relativt høye.

Er du heldig, kan du komme over et tilbud på fly til og fra Island og Danmark, og innlands med småfly/helikopter, men ofte er det turoperatørene som har de beste pakkeprisene.

http://airgreenland.com

Alternativ rute sjøveien:

Artic Umiaq Line går i rute langs østkysten av Grønland. Her kan man booke seg inn på lengre eller kortere transportetapper mellom de ulike større byene. http://aul.gl/dk.html

Kajakkturer på Grønland:

Ved å ta kontakt med de ulike turistkontorene i Ilulissat, Nuuk og Sissmut kan man via lokale kajakklubber bli med på turer.

MESTERSKAP: Det arrangeres grønlandsmesterskap i eskimorulle på havnen i Qagortoq. Her er det oppvisning med tradisjonelt utstyr. Stein J. Bjørge

Les også: Her er stedene globetrotterne mener du bør reise i 2015

I vinter vil charterselskapene sende oss langt av gårde

Slik selges Norge i USA

Relevante artikler

 1. REISE

  Slik skal vi reise nå

 2. REISE

  Dette gjør utlendingene grønne av misunnelse

 3. REISE

  Opplever New York fra luften

 4. REISE

  Åtte ting du bør få med deg i Brooklyn

 5. REISE

  En langhelg i Praha uten å møte turister på Karlsbroen?

 6. REISE

  Ti steder du må stoppe på Manhattan