En langhelg i Praha uten å møte turister på Karlsbroen?

Ja, det er fullt mulig. Bli med på en annerledes pubrunde.

PRAHA: Gamlebyen kan nytes turistfritt tidlig en søndag morgen, før segways og store turistgrupper tar over.

Den tsjekkiske helgenen Sankt Wenceslas sitter på buken på sin hest og ser nedover Wenceslas Square.

Martyren og skytshelgenen var sønn av kristen far og hedensk mor og ble henrettet i ca. år 935. Bak ham ruver Nasjonalmuseet, og foran ham står nå guiden Niki Vinogradoff fra Finland.

Vinogradoff har bodd her i fem år etter at han forelsket seg i både byen Praha, og en av jentene i den. Nå bor han her med sin voksende familie, og venter på folk som skal bli med på en helt spesiell tur.

— Praha har alt! Natur, kunst, fantastisk arkitektur, og den mest unike ølkulturen. Jeg ser Praha som en mystisk kvinne som har opplevd alt, og kan tilby alt, sier Niki Vinogradoff.

U PINKASU: Nikki Vinogradoff, Laurel Simpson og Kim Levine nyter den siste ølen sammen, på U Pinkasu.

Laurel Simpson og Kim Levine fra Georgia i Atlanta skal tilbringe fire dager i Praha, og ble fristet til en guidet tur med Urban Adventures. De vil ta for seg den unike pub-kulturen i byen, men uten turistene.Etter en kort introduksjon fra Niki Vinogradoff tar gruppen nærmeste T-bane ut av sentrum.

— Vi er eventyrere, ønskelisten med reisemål er milelang, sier Kim Levine.

Vi ble med på turen, og gir deg her seks puber i Praha. Flere av dem ville du mest sannsynlig ikke ramlet over selv.

Pivnice U Sadu (‪Skroupovo Namesti 5‬, Praha 3) betyr «Ølhus ved liten hage», og det er akkurat det puben er. Her kommer folk rett etter jobb, og gjerne sammen med hunden, som alltid får sin egen vannskål.

Lokalet er ofte stappfullt av folk, og fra taket henger gjenstander tett i tett. Av ti lyse og mørke øl på fat er Sádek brygget kun for denne puben. De har også mørk lager fra lille K-bryggeri, som ble etablert da bryggere fra store bryggerier gikk sammen om å lage sitt eget selskap.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en epost!

RESTAURACE KULOVÝ BLESK: Resturance Kuluvoy Blesk har 27 øl på tapp, med roterende meny som endres daglig. All øl er beskrevet på oppslag med korntype, malt og gjær.

Bordet til Kim Levine og Laurel Simpson fylles med lokale delikatesser, svinekjøtt marinert i øl og chili med fersk pepperrot og sennep, tsjekkisk camembert marinert i olje med masse hvitløk og løk, og selvfølgelig tsjekkisk brød med kummin, som ifølge servitøren er bra for fordøyelsen.

5000 puber

Restaurace Kulový Blesk ‪ (Sokolska 13‬, Prague 2) er en av syv blant Prahas 5000 (!) puber som er med i P.I.V. Alliance, en allianse med skyhøye krav til øl-kvalitet.

Kuluvoy Blesk har 27 øl på tapp, med roterende meny som endres daglig. All øl er beskrevet på oppslag med korntype, malt og gjær. Her får du dessuten potetgull som lages fra bunnen av hver gang du bestiller. Mens Laurel fotograferer tavlen med ølmenyen, forklarer Niki systemet. ‪‬‬

— Øl i Tsjekkia beskrives ofte med grader, som ikke må forveksles med alkoholprosent, sier han.

På 1800-tallet utviklet professor Balling et system som måler mengden malt som er brukt i produksjonen. Den varierer vanligvis mellom ti og tolv og har da en alkoholprosent på mellom tre og en halv og fem. Helt enkelt kan det leses som at lysere øl har mindre prosent alkohol, og mørkere har mer.

CAFÉ KOLIBKA: På Café Kolíbka serveres det fersk og semi-mørk øl fra Pivovar, det første mikrobryggeriet etter kommunismens fall.

Med trikk og til fots går pubrunden gjennom flere distrikter og puber. Café Kolíbka er som å sitte i noens stue og bli servert fersk og semi-mørkt øl fra Pivovar, det første mikrobryggeriet etter kommunismens fall.Ta med sykkelen inn, og føl deg som hjemme. (Řeznická 10, Praha 1).

Lokal i Gamlebyen er kanskje den lengste puben i Praha. Drikk fersk Pilsner Urquell som tappes på tre forskjellige måter, med velsmakende kveldsmat og god stemning i det ofte fulle lokalet. (Hastalska 753/18, Praha 1).

Og besøk Café Sladkovský, som ligger ved den kanskje kuleste gaten i Praha akkurat nå: Krymská. Nyt din absint i fred, mellom blomstrete tapet og naboer som ofte bruker kafeen som velhus. (Sevastopolská 17, Praha 10).

Hemmeligheten

WENCESLAS: Kunstneren David Černý har laget skulpturen Horse. Den portretterer Sankt Wenceslas sittende på buken på sin hest.

Etter fire timer sammen sitter Laurel, Kim og Niki i et av de mange store rommene i den betraktelig mer kjente puben U Pinkasu og skravler som gamle venner. U Pinkasu (Jungmannovo náměstí 15/16, Praha 1) har servert Pilsner Urquell siden 1843, og har høy status hos både lokalfolk og kjendiser. Her er tradisjonene lange. De som kommer hit, må huske at det er etikette å hilse på dem som står og tapper øl. De er ansatt for å gjøre kun det.

— Jeg har aldri drukket så mange øl uten å få vondt i hodet, eller bli tåkete, sier Laurel Simpson.

— Det er det som er hemmeligheten med fersk tsjekkisk øl! skryter Niki Vinogradoff.

— Bare du drikker nok vann før du legger deg.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Seks andre ting å gjøre i Praha

1. Kino Světozor (Vodičkova 791/41, Praha 1) viser førsteklasses kunstfilmer, kortfilmer og dokumentarer.

2. Følg etter David Černý, kunstneren som elsker å fornærme. Hans kontroversielle skulpturer kan sees over hele Praha: bl.a. «Hanging Man», som portretterer Sigmund Freud hengende fra taket med én hånd.

«In Outero» gravid kjempekvinne man kan krabbe inn i, og ”Horse”, hengende fra taket i Lucerna-passasjen.

Over Karlsbroen og ned langs elven finnes et blått hus med vannmølle, der har David Černý sin lokale pub. Spis dagens suppe, og er man heldig sitter han ved bardisken, som han designet selv. Mlýnská Kavárna (Všehrdova 449/14, 118 00 Praha 1).

3. Museum of Alchemy (‪Hastalska, 1‬, Prague 1) Etter flommen i år 2000 ble et hemmelig laboratorium og destilleri funnet under en av de eldste bygningene i Praha. Skyv bokhyllen til side og besøk en verden av urter og flytende gull. ‬

4. Restaurant Cestr (Legerova 75/57‬, Praha 1) For den som elsker biff og er i nærheten av Wenceslas Square. Trendy og tøff, med meny for enhver kjøttpreferanse. ‬

5. Dox Centre of Contemporary Art (‪Poupetova 1‬, Praha 7). Stort og luftig kunstsenter med det siste innen internasjonal samtidskunst. Aktuelle utstillinger er Everything is different (13/3-8/6) og Art Brut Live, fotografier, (27/3-6/7) ‬‬.

6. Cross Club (Plynární 1096/23, Praha 7) Bar og nattklubb med en labyrint av dansegulv og barer, trapper og innendørs balkonger dekket av mekaniske bildeler satt sammen over alt og i alle rom. Opplev DJs fra inn- og utland, perfekt for den danselystne.

Reisefakta Praha

Hovedstad i Tsjekkia, som ble selvstendig først i 1993. 1.250.000 innbyggere. Ligger ved elven Vltava.

Byens gamle sentrum har siden 1992 stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Slik kommer du deg dit:

Norwegian flyr direkte fra Bergen og Oslo.

Czech Airlines flyr direkte fra Oslo, samt fra Kristiansand og Stavanger i sommersesongen.

SAS opererer med én mellomlanding fra Oslo, i København eller Stockholm.

Her kan du bo:

Praha har mange muligheter for overnatting. Tre forslag i hver sin prisklasse: Mosaic House, ca. 400 kroner pr. natt, Design Hotel Josef, ca. 900 kroner pr. natt, eller mer eksklusive Hotel Kings Court, ca. 2700 kroner pr. natt.