De fem fineste strendene langs Algarvekysten

Algarves strender er noen av verdens fineste, men de er ikke så enkle å finne frem til. Heldigvis.

HEMMELIGE STRENDER: En av de morsomste tingene er å oppdage skjulte strender – innimellom grotteganger og bølgeskvulp. En av de fineste finner du på Praia de Albandeira.

De ligger mellom bratte klipper og utenfor allfarvei – og er postkort-perfekte.

Små, svingete veier, bratte trapper, tog eller båtskyss med en eller annen som er på stranden den dagen. Du må ha bil for å finne de aller beste og hemmelige strendene i Algarve, og ikke være redd for å ta beina fatt.

Vi fant fem av kystens aller fineste strender:

Praia de Marinha

Hvor: Ligger sentralt langs Algarvekysten, i nærheten av Porches.

EUROPAS BESTE: Praia de Marinha kommer ofte på lister over Europas beste strender. Det er lett å se hvorfor.

Det er lett å forstå hvorfor Marinha er en av de mest kjente og avbildede strendene langs Algarvekysten.De karakteristiske klippene, den oransje sanden og det røffe Atlanterhavet utenfor, det er som å reise i et postkort.

KARAKTERISTISK: Sandsteinsklipper omkranser flere av Algarvekystens gylne strender – det gir de fine strendene et røft og vilt preg.

Stranden langt nedenfor det steile klippelandskapet er flere ganger kåret til en av Europas aller fineste strender av Michelin-guiden, reisemagasiner og aviser i årenes løp. Brede steintrappetrinn leder deg ned til strendene.

— Det er så vakkert her!

Arjanne og Hilbert Davelaar fra Nederland er på storfamilieferie. Sønnen Ravi (3) og nevøen Quinn (2) herjer i vannkanten med Hilbert.

GØY: Søskenbarna Ravi (2) og Quinn (3) herjer med Hilbert Davelaar i vannkanten på stranden Marinha. Det er litt kaldt i vannet, men det ser ikke ut til å plage noen av dem.

De to små hyler av latter når bølgene slår innover stranden. Vannet er litt kaldere enn i for eksempel Middelhavet, men det stopper ingen fra å bade.

— Stranden er fantastisk. Den er ikke så barnevennlig, men det gjør ingenting så lenge vi passer på hele tiden, sier Arjanne.

Resten av familien har funnet plass i skyggene langs klippeveggen, selv om det er tidlig i sesongen er det allerede veldig varme ettermiddager. Store og små sightseeingbåter kjører rundt utenfor strendene.

— Flere i familien tok en båttur i går og kikket på grottene, det var utrolig fint.

STRANDLIV: Lille to år gamle Ravi fra Nederland er tøffere enn de fleste og vasser gjerne i det litt kalde vannet.
BÅTTURER: Det går båtturer av mange slag langs Algarvekysten. Du kan se på grotter og fugleliv, delfiner dukker opp. Du kan selvsagt bade, seile eller drive annen vannsport.
HAISOMMER: Den lille jenta er lykkelig uvitende om at steinformasjonen på Marinha minner om en viss hai ... Dududududu.

Bølgene slår mot stranden og klippene. En av dem troner for seg selv, smal nederst og bredere oppover – den er til forveksling lik haien på forsiden av «Haisommer»-filmene, med snuten rett til værs, et grimt «smil» og små øyne.

Den lille jenta som vasser ved siden av den er heldigvis uvitende om det skremmende sammenligningen.

Praia de Cacela Velha

Hvor: Østkysten, i nærheten av Tavira.

Den bitte lille landsbyen Cacela Velha har kritthvite hus med blåmalte karmer og dører. Den er så sjarmerende at en nesten blir satt ut.

Ved kirken står et brudepar og blir foreviget mot den sløyfeformede stranden Cacela Velha – en av de minst besøkte og absolutt vakreste langs kysten.

FINE STRENDER: Hva gjør at en strand skiller seg ut? Ren sand, rent hav og at den er litt utilgjengelig. Fra fortet i Cacela Velha kan du se mot to: Praia de Cacela Velha og Manta Rota.
SI JA: Et britisk brudepar ga hverandre sitt ja i den lille kirken i Cacela Velha. Brudebildene ble tatt med utsikt mot en av kystens aller fineste strender.
TIL STRANDEN: Fra den lille landsbyen Cacela Velha, på østsiden av Algarve, kan du se mot to av områdets fineste strender: Cacela Velha og Manta Rota.

Det blåser godt, kiterne har funnet veien til lagunen – de kan trygt fyke rundt på vannet mellom strendene Cacela Velha og Fábrica.

For å komme ut til den smale strandøya må du bare stille deg opp og vente på den lokale båtmannen. Han tar deg frem og tilbake for et par euro.

— Det er perfekte forhold.

Spanske Paco Gallego (54) har reist langt for å finne vinden og bølgene.

— Jeg bor i Sevilla, så det er ganske langt ja, sier han og trekker på skuldrene.

MYE VIND: Paco Gallego (54) fra Sevilla hjelper kompisen med kiten før han suser ut i lagunen mellom Fábrica og Cacela Velha.

Jobben hans gjør at han kan reise mye og da kiter han når han får sjans. Ti år er det blitt. Teknikken sitter. Den er det viktigste elementet i den fartsfylte vannsporten.

PERFEKT FOR KITING: Algarvekysten har strålende forhold for surfing, kiting og brettseiling – det blåser godt. I lagunen mellom Fábrica og Cacela Velha forsvinner en heller ikke til havs

Den store kiten er blåst opp og ligger klar på stranden. Kompisen hjelper til for å få ham ut. Det blåser regelrett stikker og strå.

Så plutselig er kiteren ute, det går fort på vannet.

FLYVENDE: -Alt er teknikk, sier Paco Gallego fra Spania. Han har kitet i 10 år.
BÅTMANN I CACELA VELHA: For å nå en av Algarves minst besøkte strender, må du huke tak i en båtmann. De kjører fra mai til oktober og det koster et par euro tur/retur. Når det er lavvann kan en også gå over.

Fergemannen er det lenge siden vi har sett. Han driver et eller annet stedet mellom den vakre øya der ute og strendene innenfor.

Men vi må ut. Vi må. Sanden er lovet å være den aller fineste langs hele kysten. 45 minutter senere plasker fergemannen ut av båten med store regnstøvler.

To minutter etterpå er en kiter og vi på stranden.

FINKORNET: Sanden på Cacela Velha er helt finkornet og brukes av lokalbefolkningen til diverse kropps- og hudskrubber. Når det blåser føler du deg rimelig sandblåst etter et besøk her ...

Sanden er kritthvit, finkornet og helt annerledes enn på det andre strendene hvor den er farget av det brunoransje grottene. Og den er helt finkornet.Av lokalbefolkningen får vi vite at de tar med seg litt sand og bruker den til hudpleie – kropps— og ansiktsskrubb. Miks med honning eller olje, så blir du «sandblåst».

FINE STRENDER: Hva gjør at en strand står ut? Ren sand, rent hav og at den er litt utilgjengelig. Fra fortet i Cacela Velha kan du se mot to: Praia de Cacela Velha og Manta Rota.

Praia de Albandeira

Hvor: Sentralt langs kysten, i nærheten av Porches. Følg en smal vei helt ned til stranden. Kiosken Pirata serveres is og kald drikke.

GROTTER: Gå på oppdagelsesferd i grottegangene – du vet aldri helt hva du finner på den andre siden. Praia de Albandeira bød på en av de beste overraskelsene.

Ved første øyekast ser Albandeira ordinær ut sammenlignet med de andre spektakulære strendene langs kysten – og det er lite folk.Stranden går litt under den mest heftige turistradaren, noe som gjør den ekstra gøy å utforske.

Det er bare noen få trappetrinn ned til to strender som ligger litt mer innhyllet av de okergule og brune klippene enn de andre strendene.

En fyr klatrer i fjellveggen, mens to jenter går gjennom en smal grottegang. Vi følger etter, men plutselig er de borte.

På begge sider slår bølgene opp. Så dukker de opp – jo da, det er strender rundt hjørnet.

HEMMELIGE STRENDER: En av de morsomste tingene er å oppdage skjulte strender – innimellom grotteganger og bølgeskvulp. En av de fineste finner du på Praia de Albandeira.

Hemmelig strender altså.Du kommer ikke rundt her når høyvannet er som heftigst. Smale grotteganger ligger langs hele den hemmelige stranden.

På vei tilbake rundt hjørnet skremmer vi et par i selfiemodus – hva, er det en strand bak der?! Jepp. Hemmeligheten er avslørt.

STRANDLIV: Finn skygge under fargerike parasoller eller langs klippeformasjonene, så blir du ikke solbrent når ettermiddagssolen er på sitt varmeste.
LIVLIGE LAGOS: Lagos er den vestligste feriebyen langs Algarve – den er kjent for sin livlige stemning. Adega de Marina ser ut som et lite spisested, men er en som institusjon å regne for lokale og turister i den koselig kystbyen – verdt et besøk!

Praia do Camilo

Hvor: Vestkysten, sør for Lagos. Restauranten Camilo ligger på toppen før de lange trappene – serverer grillet fisk og annet godt fra havet.

CAMILO: Helt på vestkysten av Algarvekysten, sør for den siste feriebyen Lagos på strekningen, ligger vakre Camilo med fantastisk utsikt.

Utsikten tar pusten fra deg på toppen av en av Algarves aller vakreste strender.Over hundre trappetrinn i tre slynger seg nedover den bratte fjellveggen før du er nede. Med de høye klippene, noen over 20 meter høye, er det et dramatisk landskap en bader og soler seg i.

TO STRENDER: På Camilo-stranden forbindes to strender av en liten grottegang.

En liten tunnel forbinder de to små strendene som utgjør Camilo – og klippene ute i vannet minner om klippene i Thailand. Utsikten fra strendene er ingenting å si på, Costa d’Oiro strekker seg milevis rundt og på en klar dag kan du se langt.Stranden er en såkalt blue flag-strand og har badevakt.

BLÅ FLAGG: Noen av strendene langs Algarve har blå flagg – som betyr at de er blant de aller beste: Rene, badekvaliteten er ekstra høy og miljøet ivaretas. Det finnes badevakter på de fleste av dem.

Du kjenner nok ikke til denne øya:

Praia do Barril, Tavira

Hvor: Østkysten, i nærheten av Santa Luzia og Tavira.

MED TOG TIL STRANDEN: Du kan ta et lite tog ut til Praia do Barril, som ligger noen kilometer unna Santa Luzia øst på Algarve. Den lange stranden er topp for lek og moro.

Denne stranden er så gøy! Når bilen er parkert langs veien, går du over en smal bro hvor et lite lokomotivtog (!) tøffer ut til stranden.

ANKERKIRKEGÅRD: Praia do Barril er berømt for ankerkirkegården. Ankrene ligger i en klynge på en del av stranden, til minne om portugisisk tunfiske-storhetstid.

Tur/retur-billett koster rundt 20 kroner. Lokføreren er høflig og venter på strandgjestene også.Barill strekker seg flere kilometer utenfor Tavira, midt i naturparken Ria Formosa.

Det mest spesielle med stranden er riktignok ikke størrelsen, men de mange ankrene som ligger og ruster i sanden. De forteller historien om de portugisiske tunfisktrålerne som måtte kaste inn håndkle (og ankeret) da store tunfisknasjoner som Japan tok over fisket.

Stranden var tidligere hjem til fiskere og deres familier, nå er det et stort hotell, restauranter og kafeer på stedet.

DEN GAMLE MANNEN OG HAVET: En eldre herre våger seg ut i vannkanten. Det er godt og avkjølende nok å få litt bølgeskvulp på tærne.

Barril er i kategorien blått flagg, som betyr at miljøtiltak for å sikrer god vannkvalitet, rene strender og ivaretar naturen rundt.

Slik kommer du deg dit

Faro er hovedbyen langs Algarvekysten. Flyplassen ligger ti minutter unna byen.

Reisen dit:

Norwegian flyr direkte fra Oslo Lufthavn til Faro. Fra Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Bergen må det beregnes mellomlandinger.

Bo:

Hotel Eva i Faro ligger i havnen og er fint for en overnatting eller to. Koster rundt 1000 kroner natten.

Tavira House i Tavira ligger midt i den lille byen og er et nyoppusset hus med flere rom, stue, takterrasse og veldig hyggelig personale. Koster fra 1100 kroner natten.

I Olhão og Lagos finnes en hel del ulike overnattingsmuligheter fra billig til luksus.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen og del gjerne dine fineste sommerbilder med #reiseredaksjonen.

Drømmer du om strandferie? Sjekk disse deilige sakene:

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Her finner du Europas beste badevann

Trenger du reiseinspirasjon?