Aktiv ferie på Fuerteventura

Her er øya for deg som har lyst til å gjøre noe mer enn å ligge på en solseng.

LØYPE: Skal det være en joggetur før frokost (eller når som helst ellers på dagen)? Her går joggeløypene på kryss og tvers.

— Det laget som først tar på ti palmetrær har vunnet!

Pernille (40), Søren (42), Caroline (13), Mathilde (11) og Oscar (7) Kirketofte spurter ut av treningsfeltet og ned på strandpromenaden, peiler seg ut ti trær, er tilbake på null komma svisj og avslutter med en kollektiv high five.

- Dette var gøy!

Den svette femmerbanden er et eneste stort glis når ettermiddagens Family Boot Camp er gjennomført.

For andre år på rad har de reist fra Odense til Fuerteventura for å fylle to ukers ferie med trening, bading og litt avslapning innimellom.

I resepsjonen på treningshotellet Playitas henger en velfylt aktivitetskalender med tilbud om alt fra yoga til fjelltur, og familien Kirketofte forsyner seg begjærlig av tilbudet.

— Det morsomste er at vi kan være sammen hele familien og prøve nye aktiviteter som vi ikke har hjemme, sier Caroline.

I PALMESUS OG DUS: Det er litt luksus med gruppetimer utendørs, og på timeplanen står alt fra boksing og yoga til boot camp.
BEACHVOLLEY: Det er ikke vanskelig å finne noen å leke med på Playitas.

Tidligere i dag har hun testet timen Fitness Boxing sammen med lillesøster Mathilde og pappa Søren Kirketofte, som også har syklet og løpt. Lillebror Oscar har spilt fotball, mens mamma Pernille Kirketofte har jogget en tur.

I tillegg har hele gjengen svømt i bassenget.

Puh, dette høres da ikke ut som ferie?

— Trening er en naturlig del av livet vårt, også når vi er på ferie. Uansett reisemål liker vi å være aktive. Vinterstid drar vi gjerne på skiferie til Norge, sier Pernille Kirketofte.

Les også

Dette ferielandet som øker mest i år

MILELANG MORO: Sotavento-lagunen er et av øyas mest berømte postkortmotiv – og en gedigen lekegrind for alle som liker vannsport.
IDRETTSFAMILIE: Familien Kirketofte fra Odense er en treningsglad gjeng. Oscar (t.h) spiller fotball og svømmer, mamma Pernille jogger, Mathilde og Caroline går på turn og pappa Søren driver med duathlon. På Fuerteventura har de prøvd mange nye treningsformer også.

Skyhøy joggeskofaktorHotellet ligger ved den lille landsbyen Playitas på østkysten av øya. Anlegget er bygget opp rundt ulike aktiviteter med golfbane, svømmebasseng, treningssenter, gymsal, sykkel— og joggeløyper og baner for tennis, sandvolleyball og basket.

Gjestene består av alt fra barnefamilier til idrettsutøvere på treningsleir.

Les også

Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

NOE FOR ENHVER: Fuerteventura har mange golfbaner, den ene ligger på Playitas på østkysten.
FULL FART: Tvillingsøstrene Oda (t.h.) og Johanne Lægran (18) driver begge med friidrett hjemme i Oslo, og er på en ukes aktiv ferie sammen med foreldrene. - Sportshotellet passer nok best for dem som liker å trene, sier Oda. - Ja, her er det flere mennesker ute klokken åtte om morgenen enn ti om kvelden, sier Johanne.

Joggeskofaktoren er skyhøy, og i restauranten henger skilt som minner om at treningstights og sportssandaler ikke er tillatt under middagen.Familien Kirketofte mener en aktiv og sunn ferie er en god investering på flere nivå.

— Søren og jeg har alltid vært aktive, og det vil vi gjerne videreføre til barna. Drar man på storbyferie er det gjerne sånn at noen vil på shopping og andre på museum. Her finner vi aktiviteter som alle liker og vi har det gøy sammen som familie, sier Pernille.

BOKSEDEBUTANTER: - Veldig slitsomt og veldig gøy! Det er dommen etter at Caroline (13) og Mathilde (11) Kirketofte har testet boksetrening.
BITT AV BASILLEN: Kuba Juras (29) er kiteinstruktør på surfeskolen René Egli. Han kan nærmest garantere at du blir hektet om du kaster deg ut i det. - Frihetsfølelsen er enorm, sier han.

Jakter på vinden

Fuerteventura er den nest største av Kanariøyene og spesielt kjent for sine sanddyner og langstrakte, hvite strender.

Her er det ypperlige forhold for alle som liker vind i seilene, og går du med en bølgerytterdrøm i magen, er det fullt mulig å ta et kurs i kiting eller vindsurfing i løpet av ferien.

— Dette kan alle lære. Den yngste deltageren jeg har undervist er tre år, den eldste 74, sier Kuba Juras.

Les også

Åtte fine fjellturer i Norge

IDRETTSFAMILIE: Familien Kirketofte fra Odense er en treningsglad gjeng. Oscar (t.v) spiller fotball og svømmer, Mathilde og Caroline går på turn, Søren driver med duathlon og Pernille jogger. På Fuerteventura har de prøvd mange nye treningsformer også.
MILELANG MORO: Sotavento-lagunen er et av øyas mest berømte postkortmotiv – og en gedigen lekegrind for alle som liker vannsport.

Den 29 år gamle polakken har jobbet som kiteinstruktør i seks år, blant annet på Sardinia, i Den dominikanske republikk og Egypt.Nå er han her, på den berømte Sotavento-stranden på Fuerteventura.

Den fire kilometer lange stranden er pepret med fargerike skjermer. Noen kitere flyr høyt, trikser og snurrer. Andre kaver rundt i lagunen med en skjerm som ligner en punktert ballong. Instruktørens beste innsidetips er ikke å bruke for mye muskelkraft.

— Dette er en sport for late mennesker, for du er ikke avhengig av fysisk styrke. Har du først teknikken inne, kan du styre kiten med lillefingeren.

OLYMPISK BASSENG: 50-metersbassenget på Playitas holder mellom 25 og 26 grader året rundt.

Og når du først har knekt koden, venter verdens beste premie.— Å gli over vannet og kjenne vinden mot deg – det er fullstendig frihet. Det er lett å bli avhengig og hvis du først er blitt bitt av basillen, kan kitingen forandre livet ditt, ser Kuba Juras.

— Jeg kjenner folk som har sluttet i gode jobber for å reise rundt og jakte på vinden.

Les også

I dette ferieparadiset ligger «Norskeplassen»

LUFTIG: Sotavento er fire kilometer lang og på det meste 200 meter bred, og et perfekt mål for en jogge- eller gåtur. Du møter garantert folk som er ute og lufter kiten sin.

— Treningsferier har tatt helt avTuroperatørene satser friskt på folk som vil trene i ferien.

— Da vi startet med sportsreiser for syv år siden, var vi usikre på om det ville slå an. Siden den gangen har vi tidoblet tilbudet. Det har tatt helt av, sier Beatriz Rivera.

Hun er kommunikasjonsrådgiver i Apollo, som har tilbudt turer til Playitas på Fuerteventura siden 2009. Konkurrenten Star Tour startet med rene treningsferier for tre år siden, og har tilbud både til folk som vil ta en treningsøkt eller flere i løpet av oppholdet, og til dem som vil sette av en ferieuke til mer spesialisert trening med proffe instruktører.

— Veksten har vært enorm og jeg tror det handler om at folk som er flinke til å trene hjemme, tar med seg de gode vanene på ferie. Tilbudet om gruppetimer i sal er blitt så populært at vi har innført dette på alle familiehotellene våre. Folk er så giret på trening at det ofte er ventelister på timene, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Les også

- «Charterluksus» har vært en av de tydeligste trendene de siste årene

Også Ving satser på turister som vil røre seg i ferien. Gjennom et samarbeid med Sats Elixia tilbyr de gratis treningstimer på hotellene. I tillegg arrangerer de rene treningsreiser.

— Dette er en del av en større selvrealiseringstrend. Ikke bare er vi opptatt av å bevege oss mer, vi har også fått bedre råd og reiser oftere. Det er dessuten blitt mer akseptert at mor eller far reiser bort en uke alene for å trene, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Ving.

SYKKELELDORADO: Søren Kirketofte er aktiv duathlon-utøver og skal representere Danmark i både EM og VM i år, så han sykler og løper hver dag. - Jeg prioriterer også fellestrening med familien. Noe av poenget med ferie er jo å gjøre ting sammen, sier han.

Charterselskapenes treningstilbud Star Tour

Magic Life: Aktiv ferie med tilbud om alt fra seiling og dykking til å skyte med pil og bue. Finnes på seks hoteller.

Robinson Club: Trening på et mer spesialisert nivå med proffe instruktører, blant annet tennis, golf og sykling. Finnes på elleve ulike hoteller.

Mer info på Startour.no/robinson.

Ving

Familiy Resorts og Sunprime hotels: Sats Elixia-timer og treningsrom. Tilbyr også personlig trener på fem av sine hoteller, og svømmekurs på familiehotellene.

Treningsreiser: Ukesturer med ulike tema som yoga i Thailand, fottur på Kreta og triatlonleir på Gran Canaria.

Mer info på Ving.no/treningsreiser

Apollo

Apollo sports: Har totalt tolv sportshoteller fordelt på syv reisemål: Kreta, Rhodos, Mallorca, Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife og Phuket.

Mondo Family resorts: Treningsrom og gratis gruppetimer.

I tillegg har selskapet ulike nisjekonsepter, som Open Water swim camp på Korfu, der uken avsluttes med å svømme over til Albania.

Mer info på Apollo.no/hotell/apollo-sports

VÅT DRØM: Utendørsbassenget på Playitas er favoritt blant både svømmere og triatleter. For rundt 25 kroner kan du leie en av de åtte banene en time.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

— Vil dyrke egne interesser i ferien

Undersøkelse viser at vi kombinerer aktiv ferie med tradisjonell familieferie.

— Ferie er for mange nettopp det å ha tid til å gjøre mer av det man liker, og mange ønsker å ta med seg gode treningsvaner på ferie, sier Sverre McSeveny-Årli, direktør i Virke Utland.

I Virkes undersøkelse om nordmenns reisevaner for 2015, svarte 20 prosent av dem som skulle ha sommerferie, at de også planla å dyrke egne interesser i ferien. Dette tallet har steget jevnt de siste årene.

De norske reisevanene er en del av en internasjonal trend. Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Adventure Travel Trade Association utarbeidet i 2014 rapporten «Global Report on AdventureTourism».

Den viste at den globale verdien på aktivitetsferie har vokst med 195 prosent på to år.

Selv om vi ønsker å bruke ferien til å holde oss i form, sier Virkes undersøkelse at det viktigste er å være sammen men venner og familie.

— Hele 82 prosent av dem som skal på reise for å dyrke en personlig interesse innen helse, trening eller aktiv idrett, svarer at de planlegger å reise med familie eller venner. Det viser at man gjerne kombinerer aktiv ferie med tradisjonell familie- og venneferie, sier McSeveny-Årli.

Følg oss på Twitter @reisecamillaog på Instagram @reiseredaksjonen

Les mer om øy- og strandferie:

Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Les også

Hvor lenge vil «Karibiens best bevarte hemmelighet» forbli hemmelig?

Stor kåring: Her er verdens beste strender – og en av dem ligger i Europa

Les også

Topp ti reisemål på fremmarsj

Hvor går turen i 2016? Her får du 12 eksperttips