Reise

Hva? Ja, det er sant. Midt i Provence ligger det en ørken

Colorado Provençal er et fargesprakende syn midt i frodige Provence.

OKER: En av verdens største okerutvinninger ligger i Luberon i Provence. Et populært reisemål er Colorado Provençal, hvor utsikten er slående.
  • Camilla Flaatten

Ingen av turistbrosjyrene som beskriver Colorado Provençal, har klart å fange det mest spektakulære: De intense fargene blir blasse på bildene i brosjyrene, mens det i virkeligheten nesten svir i øyene av de ulike okernyansene.

Et bredt stinett tar deg innover i den grønne, frodige skogen. Det første du treffer på før fargene tar deg, er en smal akvedukt (vannvei) som leder vannet ned til en liten elv.

Så åpenbarer okerfeltet seg i all sin prakt. Blodrødt, mørk oransje, rustrødt, lys gult. Det er et virvar av farger. I det gamle utvinningsområdet mellom Luberon-fjellkjeden og Vacluse-fjellene er det hentet ut oker, blant annet til bruk i maling.

STERKE FARGER: Okerlandskapet former ville klipper. Fargene er sterke og varierer fra det helt lyse til kraftige rød- og oransjetoner.
AKVEDUKT: Langs stien fører et gammeldags vannsystem, en akvedukt, vannet ned og ut i elven.

Turen rundt i området, som kalles Provences svar på Colorado, starter ved en stor parkeringsplass. Stiene er glimrende merket med oransje eller blå piler. Den oransje ruten er lengst, rundt fire kilometer, og tar i underkant av to timer – litt avhengig av hvor lenge en blir i utvinningsområdet.

Nede i det største klippeområdet går stien videre inn i skogen og oppover dalen. Plutselig er en på et utkikkspunktet merket med «Sahara». Her kan du ta inn det enorme området på ny.

Les også

Reis til «Langtvekkistan»: – Ta turen til minst ett av dem, eller risikér å angre resten av livet

Hvordan oppsto oker?

Mange spennende og sagnomsuste historier er forbundet med naturfenomener. Slik er det også med Colorado Provençal.

I sagnet het det seg at Sermonde, som var gift med en slem lord og bodde i et slott i landsbyen Roussillon, elsket en trubadur. Da den sjalu ektemannen fikk vite om forholdet, drepte han konas elsker og tilberedte hjertet hans – som han så serverte til sin kone.

Hun likte retten. Men da hun fant ut at det var elskerens hjerte hun spiste, kastet hun seg utfor et stup, og blodet hennes farget jorden rød.

I virkeligheten kommer det naturlige pigmentet av at Provence lå under vann for over 200 millioner år siden. Da sedimentet gradvis ble vasket bort, ble det dannet hvit kalkstein, og det resulterte i fjellkjedene Luberon, dalføret Gorge du Verdon og den karakteristiske fjelltoppen Mont Ventoux.

For rundt 100 millioner år siden gravde havet enda dypere, og grå leire ble dannet. Grønn sand dannet et lag oppå leiren, men med årene sørget stadige regnskyll for at sanden ble omdannet til oker. Oker er 90 prosent sand og 10 prosent leire og goethitt.

Oker ble brukt til å male hulemalerier, til tegl og til å farge med.

Les også

Ingenting er så fransk landsbygd som markedslivet. Vi har plukket ut noen av de aller beste til deg:

VILT: Malmuttaket ble foretatt fra slutten av 1800-tallet. Malmen blir brent i ovner og behandlet slik at den får ulike farger.
  • Lyst på en aktiv ferie? La deg inspirere av disse to:
Les også

De er 81 og 83 år og går milevis hver uke på sydenturen

Stikk innom okerlandsbyen hvor ingen hus er hvite

Fra Rustrel og Gignac i Luberon strekker okerbeltet seg vestover, mot Apt, til okerlandsbyene Villars og Gargas. Har du sykkel, går det fine turer mellom hvert sted med siste okerstopp i vakre Roussillon.

Ta gjerne en kaffe i lille Rustrel etter gåturen før du reiser videre. Bakeriet i krysset ved hotellet er et godt valg – også for brød og søt bakst.

Men for lunsj, et glass rosé eller middag, reis videre til okerlandsbyen Roussillon. Her er ingen hus hvite. Absolutt ingen. Alle er malt i eller behandlet med en eller annen form for oker.

GOD UTSIKT: Turen rundt hele okerområdet er på ca. fire kilometer. Sett av minst en time for å oppleve alt.
HVITE KLIPPER: Okerfargen varierer fra lyst gul til brun. I Colorado Provençal kan du oppleve alle de ulike fargenyansene.

Landsbyen er kjent for de store okerforekomstene som finnes i leiren rundt. En ca. én kilometer lang sti, «Sentier des Ocres», starter ved kirkegården med gode beskrivelser av det dramatiske klippelandskapet, okersteinbruddene og floraen rundt.

Okeren ble utvunnet her på 1800-tallet og behandlet på den gamle fabrikken rett utenfor Roussillon på vei mot Apt. Her kan en se hvordan okeren først vaskes ren, leiren trekkes ut og deretter brennes for at pigmentene skal få sterkere, renere farger.

Roussillon er et turistmekka med massevis av koselige kafeer, barer og restauranter i de smale gatene. Små, fine butikker selger alt fra nips og keramikk til utallige fargekombinasjoner laget av oker. Du kan male, farge tøy eller bare ha fargene til pynt hjemme.

OKERSTI: Også i Roussillon kan du ta beina fatt på en okersti nedenfor landsbyen.
I HØYDEN: Landsbyen ligger på en topp og har et utsiktspunkt rett ved kirken – til høyre i bildet.

Husene varierer i farge fra helt lysgule til okergule og mørkt røde. Det er en betagende landsby med usedvanlig karakter. Den eneste i området som har omfavnet fargekilden til det fulle. Det tiltrekker seg selvsagt horder av turister, og med det et stort utvalg av morsomme butikker, gallerier og restauranter.

Les også

Glem den franske rivieraen – besøk landsbyene i Provence

VAKKERT: Roussillon er en vakker landsby der alle husene er farget i en eller annen form for oker.

Parker bilen og ta beina fatt gjennom landsbyens smale brosteinsgater. Det er godt merket til utsiktspunktet over kirken. På en stor, rund stein er stedene du kan se, malt inn på en porselensplate. Beveg deg rundt den og ta inn utsikten, og se på kartet hva du ser – det er en aldri så liten genistrek av et kart.

Særlig synes fjellkjedene lille og store Luberon og selvsagt den hvite toppen Mont Ventoux (1919 moh.) på klare dager. Er det overskyet, blir den høyeste toppen i Provence usynlig. Hvorfor? Det sørger de hvite steinene for.

Les også

Er dette årets mest populære farge?

VEGGMALERI: Et vakkert landskap er malt på en gammel dør i Roussillon.
PÅ KAFÉ: En avislesende gjest og en kelner er foreviget på en annen dør.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Provence
  3. Reise
  4. Aktiv ferie