Hvor vil reiseselskapene sende deg i vinter?

Fleksibilitet er nøkkelordet, mener reiseekspert.

COSTA DEL SOL: Nerja på østsiden av Malaga er en av Vings ferske ruteflynyheter for sommeren.

Kanariøyene vinner alltid vinteren for soltørste nordmenn, men årstiden frister også mange med ordentlig langtur. Reiseselskapene vil sende nordmenn både langt øst og langt vest til vinteren.

Redaktør i reisemagasinet Vagabond og reiseekspert, Helge Baardseth, sier trenden østover ikke er så overraskende.

– Det er lett å reise østover. I land som Thailand, Malaysia og indonesiske Bali føler vi at vi får fin opplevelse og god valuta for pengene. Det skal mye til for å rokke ved det.

KARIBIA: Den dominikanske republikk holder seg som charterreisemål for Apollo kommende vinter. Den karibiske øya er nyhet for Ving og Tui.

Av de største norske reiseselskapene er det bare Tui som satser på nye reisemål til vinteren. Og de satser knallhardt mot Karibia: Aruba, Barbados og St. Martin er deres vinternyheter.

– Jeg har sansen for øyer i Karibia, men jeg tviler litt på at det blir eksotisk nok for det store publikumet. Vi vil gjerne ha vakre strender om vinteren, men vi vil også ha muligheter for opplevelser ut over dette, sier Baardseth.

ARUBA: Aruba er en av ABC-øyene (Aruba, Bonaire og Curaçao) i Vestindia. Her fra Savaneta, sørvest på øya.
GODT I ØST: Reiseekspert Helge Baardseth tror landene i øst appellerer til nordmenn. – Vi føler vi får fine opplevelser og god valuta for pengene i land som Thailand, Malaysia og på Bali, sier han.

Den dominikanske republikk er nyhet både hos Tui og Ving, mens Apollo viderefører sin charter dit. I tillegg kommer Tui med Langkawi i Malaysia og Zanzibar på østkysten av Afrika.

Hos Ving satses det friskt på rutefly med reiser til New Orleans, San Diego, Hongkong, Tokyo, Tel Aviv og spanske Nerja på Costa del Sol.

Norwegian har ingen nyheter, men SAS har noen få: Aalborg i Danmark, Milano i Italia og Gazipasa i Tyrkia er alle forlengelser av sommerprogrammet. Tromsø får direkterute til København.

GLAD FOR DANSK NYHET: Helge Baardseth er begeistret for SAS-nyheten på Aalborg. – Aalborg er en undervurdert og svært trivelig by. En helgetur hit har jeg stor sans for, sier han.

Savner India

Følelsen av trygghet betyr stadig mer når vi er på reise, mener reiseeksperten.

– De reisemålene som byr på trygghet får en klar fordel. Det tar tid før man igjen satser på steder hvor det har vært uroligheter, men Tunisia er nok på vei inn i «varmen» igjen, mener Baardseth.

Han har ett stort savn for vinterens reisenyheter.

– Jeg savner en større satsing på India!

Han skulle også ønsker at charterselskapene bød mer på forskjellige aktivitetsreiser.

– Spesielt ettersom kultur og fysisk aktivitet er de to av segmentene innen reiselivet som øker mest, påpeker Baardseth.

Les også

Drømmereise utenom det vanlige? Reis på indisk eventyr

MALAYSIA: Langkawi er en øy helt nordvest i Malaysia. Øya har flotte strender, jevn temperatur rundt 30 grader året rundt og solnedganger slik de skal være.

Apollo: Reisevinden blåser østover

Hos Apollo er det som nevnt ikke noen store nyheter for vinteren, men det satses friskere på reiser østover med Dubai og Thailand i spissen.

– Vårt salg av vinterreiser til Dubai og de andre emiratene er så langt tredoblet sammenlignet med samme tid i fjor. Også til Thailand har vi en solid økning på 30 prosent, med Bali hakk i hæl, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Les også

Her får du mest sol for pengene

Med pakkemuligheter basert på rutefly som Emirates og Thai Airways, har de gått nesten helt bort fra charterpakker.

Vestover er det kun Den dominikanske republikk som står på charterprogrammet.

– De siste årene har vi trappet betraktelig ned på charter-langreiser, og østover pakker vi kun med rutefly. Dette har vært et bevisst valg av oss for å øke kvaliteten på flyreisen blant annet med mye mer fleksibilitet for kundene våre. Vestover har man derimot beholdt tradisjonell charter lengre, fordi det har vært færre ruteflyløsninger å velge imellom, sier Rivera.

THAILAND: Phuket og områdene sørover er en storfavoritter blant nordmenn på vinterstid.
Les også

Trodde du det var mest kylling og pommes frites i «Syden»? Da må du tro om igjen.

– Tradisjonell charter vil forsvinne

Baardseth tror den tradisjonelle charteren er i ferd med å forsvinne. Noe som også til en viss grad gjenspeiles i vinterens reisenyheter.

– Den tradisjonelle charter-pakken er definitivt på vei ut, i hvert fall reduseres den ganske kraftig. Reisemønsteret vårt forandrer seg, fleksibilitet blir stadig viktigere, sier han.

En hotellpakke pluss rutefly kan ofte gi den fleksibilitet, fortsetter han, blant annet med varierende antall dager på feriesteder.

– Mens charterflyene er mer bundet til en uke-, toukers-turer. Og ruteflyene er blitt mer konkurransedyktige når det gjelder pris som igjen gir bedre fleksibilitet for turoperatørene.

Les også

For første gang satses det ikke større på Gran Canaria av norske reiseselskaper

Kanariøyene er fortsatt størst om vinteren

Apollo-sjef Erik Haug uttalte tidligere i høst at Kanariøyene er litt mettet. Hos dem ser de at flere velger seg reisemål lenger unna, en trend de har sett en stund. Men hos samtlige reiseselskap er øyene, med Gran Canaria i spissen, som fortsatt er størst vinterstid.

Ingen av de største reiseselskapene satser likevel større på øyene den kommende sesongen. Ving er den eneste som kommer med en liten nyhet: Agaete nordvest på Gran Canaria.

Rundt 240.000 skal på chartertur til øyene til vinteren.

– Ni av ti charterreisende hos oss reiser til Kanariøyene til vinteren, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving.