Finnene satser på Vestlandet og Nord-Norge med nye direkteruter

Vil åpne det asiatiske markedet for nordmenn, men den norske reiselivsnæringen gleder seg vel så mye.

NYE RUTER: Finnair går i kompaniskap med Widerøe og lanserer nye ruter mellom Bergen og Tromsø til den finske hovedstaden. Herfra går det et stort rutenett østover.

Til våren starter Finnair i samarbeid med Widerøe nye ruter fra Bergen og Tromsø til Helsingfors.

Direkteruten fra Bergen skal gå daglig, mens ruten fra Tromsø vil gå hver lørdag. Fra Helsingfors går det direkteruter til 19 byer i Asia. Flere byer i Kina og Japan, samt Thailand og andre reisemål, gjør flyselskapet til ett av de største i Europa på Asia.

– Vi åpner Asia for Norge og Norge for Asia. Etterspørselen mot Skandinavia og Norden øker hele tiden, og en trend vi har sett de siste årene, sier Finnairs Skandinavia-sjef, Robert Lönnblad.

Men det er ikke bare nordmenn som nyter godt av de nye rutene – for norsk reiseliv har det også positive ringvirkninger.

RASKESTE RUTE: – Den raskeste ruten til Asia er over Helsingfors. Flyflåten vår er oppgradert med nye fly, noe som også betyr mindre utslipp, sier Lönnblad.

Satser for andre gang

Det er andre gang Finnair satser på Tromsø og Nord-Norge. Sist gang var i 2014, men den ruten ble lagt ned. Den nye, kommende ruten gleder reiselivsnæringen i Tromsø.

– Det asiatiske markedet, og særlig det kinesiske, har vokst de siste årene. Vi ser en økende interesse på vinterstid og med nordlysturismen fra disse landene. En ny rute er veldig bra for oss, sier administrerende direktør Trond Øverås i Nordnorsk Reiseliv.

Les også

Hvor vil reiseselskapene sende deg i vinter?

Kraftig økning til Nord-Norge

Antall asiatiske gjestedøgn til Nord-Norge har økt kraftig i år. Frem til i sommer økte Kina med 93 prosent sammenlignet med Norge for øvrig. Over 20.000 kinesere gjestet Nord-Norge.

– Økningen er betydelig større enn økningen i Norge for øvrig, men det er verdt å merke seg at antallet gjestedøgn er betydelig mindre i Nord-Norge enn på landsbasis, sier reiselivssjef Lena Nøstdahl i Nordnorsk Reiseliv avdeling Tromsø.

Utvikling i antall gjestedøgn i Nord-Norge (jan. - juli 2017)
Kina: 21.192+93 prosent sammenlignet med en økning i Norge for øvrig på +29 prosent
Japan: 5957-1 prosent sammenlignet med en økning i Norge for øvrig på +3 prosent
Sør-Korea: 1653+78 prosent sammenlignet med en økning i Norge for øvrig på +39 prosent
Resten av Asia: 29.253+94 prosent sammenlignet med en økning i Norge for øvrig på +26 prosent
NORDLYS: Vinterturisme og nordlyset er spesielt viktig for asiatiske turister. Med ny helårsrute fra Tromsø med Finnair, håper reiselivsnæringen på enda flere besøkende.

Nordlyset er viktig

Nordlysturismen har vært viktig for Nord-Norge siden begynnelsen av 2000-tallet, men startet å ta av rundt 2007. Det europeiske markedet med Tyskland og England var i spissen, men så kom Japan på banen.

– Japan var et foregangsland, og japanerne var tidlig ute for å se på nordlyset. Det var eksotisk og spennende for oss, og det var mange som tilrettela for det – de ønsket hotellrom med utsikt og de fikk nordlys-varsel for å sikre seg, forteller Nøstdahl.