Sporadenes minst bevarte hemmelighet

Selv om den største musikalen i nyere tid har satt Skopelos på kartet, er det helt andre – og bedre – grunner til å oppleve en av Egeerhavets vakreste øyer.

BLÅTT: Fargen på vannet rundt Skopelos er en som må oppleves med egne øyne.

Intensjonene var gode, men det var ikke til å unngå.

Og igjen – som med mange av samtalene jeg har hatt siden ankomst på Skopelos – tar det ikke mange minuttene før Gidnis Cristou og jeg kommer inn på det åpenbare.

– Mamma Mia?, svarer han, trekker på skuldrene og ser utover Skopelos havn, hvor dagens andre passasjerferge er i ferd med å legge til.

– Det er ikke en film jeg personlig har trengt å se mer enn en gang, men den vil alltid være del av historien vår. Og det er klart – du kan ikke være del av noe så stort uten å preges av det.

Ut ifra tonen hans er det åpenbart at 45-åringen har svart på spørsmålet mange ganger før, men det er ikke irritasjon jeg hører i den brummende stemmen. Bare aksept.

FOR EN UTSIKT: Skopelos er godt forbundet med nærliggende – og langt mer populære – Skiathos. Man kan også nå øya via fastlandsbyer som Volos og Thessaloniki.

For det er nå snart ti år siden en stjernespekket rollebesetning – med blant andre Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth og Amanda Seyfried – landet på øya med Hollywood på slep, og siden har ikke livet vært helt det samme.Det var 2008, og til tross for blandede kritikker ble resultatet både rekordinntekt for en musikalfilm (tolv ganger over opprinnelig budsjett) og internasjonal interesse for den en gang så søvnige Skopelos. Men har «Mamma Mia» vært en velsignelse – eller forbannelse – for øyas 6000 fastboende?

TRADISJONELT: Fiske og landbruk forblir viktige næringer for Skopelos, selv om turisme forlengst har tatt over som den viktigste.

– Det kommer an på hvem du spør. Vi har både tapt og vunnet, men det spiller uansett ingen rolle. Skopelos er «Mamma Mia»-øya nå, sier Gidnis.

– Og det vil aldri endre seg. Bare så lenge jeg slipper musikken!

Det ble en gresk supersommer:

VERDENSBERØMT KIRKE: Utsiden av Agios Ioannis-kirken ble gjort berømt av bryllupsscenen i Mamma Mia, som primært ble filmet i studio. Mange blir skuffet når kommer inn og møtes av et lite og spartansk kapell.
LOKALT: Innbyggerne på Skopelos har vist en sjelden vilje til å bevare øya liten, intim og autentisk.
IKKE ALLTID POSITIVT MED TURISME: Gidndis Cristou er takknemlig for turismen i kjølvannet av megamusikalen, men sier det er en lettelse hvert år når trafikken avtar.

For godt til å være sant?

Si hva du vil om «Mamma Mia», om den fjollete handlingen, fraværet av greske roller eller Pierce Brosnans (mildt sagt) minneverdige fremføring av Abbas S.O.S., men det er umulig å ikke kjenne reisekløe ved synet av miljøet filmen finner sted i.Skopelos ble nemlig valgt som location av en god grunn.

Dette er øya som fanger den greske feriefantasien på en prikk: fra det cyan-blå vannet, de søvnige og intime havnene, tavernaer fulle av smilende oldinger og solen som balanserer på kanten av det glassaktige Egeerhavet.

– Det er klart det er for godt til å være sant, sier Gidnis, – men ikke så veldig langt unna heller.

– Folk forventer omtrent å se Meryl Streep løpe rundt på stranden!

Her er det mer enn bare høyden som tar pusten fra deg:

OPP OG NED: Du finner knapt et flatt punkt på Skopelos, fra den dramatiske kysten til det frodige innlandet.
GRØNT: Skopelos er kjent som en av de grønneste og mest frodige øyene i Egeerhavet.

Det var ikke alltid slik. Før 2008 levde Skopelos et stille liv i skyggen av sin langt mer populære søskenøy Skiathos.I reiseguiden The Hellenic Traveller fra 1964 beskrev prest og akademiker Guy Pentreath Skopelos i korte trekk som ikke besøkt.

50 år senere lander flere ferger om dagen i høysesongen, som slipper tusenvis løs på øyas byer og strender.

Likevel, sammenlignet med andre reisemål som plutselig vinner berømmelse på bakgrunn av en internasjonal megahit som «Mamma Mia», har lokalbefolkningen på Skopelos gjort bemerkelsesverdig lite for å melke kua. Bare her og der, som Gidnis kaller det.

TIPS: Dagtid kan være utmattende varmt. Det er først når solen står lavt at Skopelos virkelig våkner, og både lokalbefolkning og turister tar til gatene.
DEN PERFEKTE GRESKE ØY? Skopelos har alt man ønsker seg fra en klassisk, gresk havneby. Intime tavernaer, vennlige fastboende og et labyrintlignende gatenett man kan gå seg akkurat passe vill i.

Et par tema-cruise fra havnen, et lite utvalg nøkkelringer fra butikk til butikk og noen gulnende fotografier av en feststemt Pierce Brosnan på øyas tavernaer.Ellers er det resten av Skopelos varemerke som gjør sterkest inntrykk. Det er den frodige naturen som dekker de solbrente åsene, de små og fargerike fiskebåtene som tøffer inn og ut av havnen, den fire timer lange siestaen når solen brenner som verst. Det er hvordan nå – selv i høysesongen – at stemningen forblir deilig og bedøvet.

PERLE: Det er lett å finne skjønne og folketomme deler av kysten, så lenge man er villig til å klatre noen meter.

Beliggenheten har nok mye av æren for sistnevnte. En reise til Skopelos innebærer uunngåelig en fergetur, enten fra Volos på fastlandet eller mer populære Skiathos.

TRØTT: Selv om Skopelos har fått stor oppmerksomhet fra omverdenen det siste tiåret, forblir tempoet på øya deilig bedøvet.

Og med et kupert terreng som utelukker bygging av noen form for flyplass, er det lite trolig at noe kommer til å endre seg i årene som kommer.— Jeg er glad for at Skiathos tar størsteparten av trafikken, sier Gidnis.

— Man setter selvsagt pris på inntektene, særlig i en økonomisk problematisk tid som denne, men det er mange av oss som puster lettet ut når mengdene tynnes ut rundt september. Det er da jeg først vil beskrive øya vår som perfekt.

ROLIG: Utviklingen på øya har primært funnet sted ved strendene. Skopelos by forblir like vakker som den alltid har vært.

Den perfekte greske øy? Perfekt , derimot, er et ord jeg kommer tilbake til igjen og igjen.

Fra mitt første møte med Skopelos havn til fergen tar meg tilbake til fastlandet tre dager senere. Jeg sjekker inn uanmeldt på et lite hotell i en liten bakgate, hvor vinduskarmene flasser tommelstore flak med blåmaling og nøklene leveres over disken i gammeldagse messing-håndtak.

STRANDLIV: Panormos ansees av mange som den vakreste og mest komfortable stranden på Skopelos, rett på dørterskelen til flere av øyas bedre hoteller.

Der var det ordet igjen. Fortsetter det slikt, er det lett å skjønne hvorfor avisen The Telegraph så sent som 2014 stilte spørsmålet om Skopelos er den perfekte greske øy.Men det er litt for lett å bli værende her i havnebyen. Sånn blir det jo fort. Sen frokost, litt retningsløs spankulering, en langsom lunsj, en lengre siesta og plutselig er dagen omme.

Det er sjeldent et reisemål lever opp til sitt rykte:

GOD KVELD: Solnedgangen nytes best fra toppen av gamlebyen.

Men ingen bør reise hit uten å oppleve øyas brede utvalg av strender og badebukter, som spenner fra karrige og ensomme til travle og tilrettelagte. Og takket være jevnlige busser er det lett å ta seg rundt, selv om disse fort kan bli folksomme om sommeren.Etter strandlivet er det nok å se. Med over 300 kirker ble det en gang sagt at befolkningen på Skopelos teller kapeller istedenfor sauer.

Hvor skal vi reise?

TRØTT: Selv om Skopelos har fått stor oppmerksomhet fra omverdenen det siste tiåret, forblir tempoet på øya deilig bedøvet.

Av disse er Agios Ioannis det mest berømte, hvor bryllupsscenen i «Mamma Mia» ble spilt inn og hvor flere hundre fotoglade turister samles når solen går ned.På Gidnis råd velger jeg heller det andre siden av døgnet.

Og når jeg vandrer her mutters alene rett etter lysets frembrudd, og kjenner den salte luften kile i neseborene, er det godt å kjenne på at Skopelos fortsatt bevarer det som lokket verden hit i utgangspunktet.

«Mamma Mia» er kanskje en middelmådig film, men øya den ble spilt inn på er alt annet.

Fakta om Skopelos

  • Liten øy i Egeerhavet, kort vei fra Skiathos.
  • Kjent som en av de grønneste øyene i Hellas, og ikke minst for innspillingen av musikalen Mamma Mia.
  • Valuta: Euro.
  • Befolkning: cirka 6000 innbyggere.
  • Tidssone: – 1 time.
  • Sesong: Vår eller høst. På sommeren er øya på sitt desidert varmeste – og travleste.

Reisen dit:

Enkleste flyrute fra Norge går via Athen og videre til den nærliggende øya Skiathos, hvor jevnlige ferger går til Skopelos. Fra fastlandet kan øya nås fra havnebyen Volos, som er godt forbundet med greske storbyer som Athen og Thessaloniki.

Man kan også ta ferger om sommeren via sistnevnte by. Norske turoperatører som har Skopelos i katalogen inkluderer Ving og Apollo.

Overnatting:

Utenom sommersesongen er det lett å skaffe overnatting på Skopelos uten å bestille, både ved by og strand. Ellers er det avgjørende å booke i forveien.

Middels: The Home Hotel – Deilig hotell i mellomsjiktet med luftige rom og superb utsikt over Skopelos by.

Luksus: Aeolos Hotel. Tre stjerner. Føles ut som fire. Med basseng og gym.

Lyst på mer reiseinspirasjon? Ta en titt på disse sakene: