Reise

Den danske byen kalles bare smilets by

Hva forventes egentlig av en europeisk kulturhovedstad? Vagabonds Helge Baardseth dro for å sjekke.

Å: Aarhus Å, tidligere innbygget og stinkende – nå ren og åpen. Mye av byens uteliv foregår ved åen.
 • Helge Baardseth, Vagabond

Jeg sitter på en kro med en bayer, som i Danmark ikke er bayerøl, men en øl. Leser Jyllands-Posten, en god avis.

På bordet ved siden av sitter Søren. Han leser Århus Stiftstidende.

Avstand mellom bord betyr ingen ting på danske kroer, så derfor utveksler vi synspunkter og erfaringer over bordene etter hvert som vi leser.

– Århus – eller Aarhus? Jeg ser spørrende på Søren.

– Nå, sier han, danskene sier ofte det. Så tenker han seg om:

– Nå, vekk med å-en. Høyeste hold har bestemt at byen nå skal hete Aarhus med dobbel a. På den måten blir vi lettere å finne på sosiale medier. Byens bidrag til det internasjonale samfunnet, sier Søren og gliser.

GAMMELT OG NYTT: Slik er også Aarhus, med lave, gamle hus – hyggelig!
GRØNN LUNGE: Botanisk Hage ligger på toppen av byen. Klimahagene er interessante, men parken rundt er en god konkurrent.

100 år siden å-en

Da kommer jeg på at vi i Norge i år kan feire 100-årsjubileum for innføring av nettopp bokstaven å. Det feirer Søren og jeg på dansk vis, med en «lille» en.

Men for å rette opp den litt negative omtalen av bokstaven å sier jeg:

– Nå, sier jeg, for jeg har allerede vært i landet i flere timer, men byen er jo Europeisk kulturhovedstad 2017, det er jo en internasjonal begivenhet.

Søren er i slett lune:

– Merker ikke noe forskjell, Aarhus er ikke noe mer kulturby i år enn i fjor.

BERØMT: ARoS er et av byens mest berømte museer.
UTSTILLING: ARoS – et flott kunstmuseum. Ron Muecks Boy er 4,5 meter høy veier over 500 kg.

Jeg forlater Søren og et halvdrukket drammeglass med porseakevitt og trekker ned mot havnen.

Kulturby, javel, men for meg har Aarhus først og fremst vært en fotballby. Klubben jeg sto i, Frigg, hadde Skovbakken Aarhus som vennskapsklubb. Hvert år tok vi trikken ned til Østbanen. På sjøsiden lå fergen «Holger Danske», populært kalt «Holder Kanskje», og brakte oss til Jyllands største by. Gode minner.

HIPT: Området rundt Mejlgade og Graven har små butikker, gode og rimelige spisesteder – tradisjonelt, men også litt hipt.

Havnen i dag, hvor er den? Aarhus, som jo er en havneby, har ingen skikkelig havn. Ikke for mennesker.

Snarere tvert imot, de har gått motstrøms: Mens de fleste byer lærer av sine feil og tar tilbake havnen og integrerer den som en del av det totale bybildet, har Aarhus gått en annen vei. Den har fjernet seg fra vannet. Ikke bare fjernet seg, men byen glefser mot havet, med to enorme bygninger som huggtenner.

Mildner, for byen har en småbåthavn og badestrender. Hyggelig nok!

Les også

Den californiske versjonen av Venezia så dagens lys i 1905

KULTURBYGGET: Kulturbygget Dokk 1 er imponerende, men er også den ene huggtannen som glefser mot havet. Det er ingen god byplanlegging.

Hva forlanges av en kulturhovedstad?

Europeisk kulturhovedstad 2017. Hva innebærer det? Og hva forlanges det?

– Aarhus er allerede en god kulturby, hevder Lotte.

Jeg treffer henne på en konsert i Domkirken. Den er bygget på 1200-tallet og har Danmarks største kirkeorgel. Konservatoriekoret har nettopp fremført Rheinbergers Messe i f-moll for kor og orgel. Ikke kjente jeg musikken fra før, ikke kjente jeg til Rheinberger heller. Fin konsert, gratis var den også.

Men etter antall tilhørere å dømme står det dårlig til med kulturinteressen blant byens innbyggere, for vi var ikke flere enn 15 i den enorme kirken.

– Kulturhovedstad som begrep kan jo gi en fornyelse, en inspirasjon og en forpliktelse til å tenke litt nytt, mener Lotte, og inviterer på kaffe.

Og så viser det seg at hun er musikkpedagog og at hun har sterke meninger om mye og mangt når det gjelder byens kulturliv. Vi går på stamstedet hennes, og der treffer vi flere av hennes venner. Byen som kulturhovedstad er emne som fenger i den grad at jeg får vanskeligheter med helt å følge med.

Likevel klarer jeg å få ut essensen i hva denne gruppe kulturarbeidere mener om saken: Bra for byen, men det skjer ikke noe revolusjonerende, som de hadde håpet, men det blir «mer av det gamle», som en av dem sa.

KIRKEN: Tårn fra forskjellige tider – kirketårn og Rådhustårn.

Spasertur til den botaniske hage. Kuppel med tropiske planter, ikke imponerende i seg selv, men hyggelig og godt forklart. Og så den flotte parken utenfor. Benk, bare sitte der og nyte, før jeg vandret de få meterne ned til byens folkemuseum, Den gamle by, for å lære å kjenne byens tidsreise.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Det er forresten ikke nok at Aarhus er europeisk kulturhovedstad i år, den er også Europeisk gastronomiregion 2017. Det innebærer en lang rekke matbegivenheter under mottoet Rethinking Good Food, som i seg selv er god nok grunn til å besøke denne byen. Og østerssafari har jeg aldri vært på før.

Rusler rundt, passerer rådhuset, som er tegnet av de to arkitektene Arne Jacobsen og Erik Møller i 1938, og som er veldig – hm – særpreget. Et tidsvitnesbyrd. Ser på den foreløpig uferdige Letbanen, for her skal det satses på trikk, selv om tidsplanen ikke har gått helt på skinner. Men i løpet av året …

GLOBETROTTER: Helge Baardseth.
FRANSKE FØLELSER: Et fransk hotell, midt i det pære danske.

Hovedbiblioteket, kunstakademiet, jeg kommer ned til Åboulevarden, som rimelig nok går langs Aarhus Å, elv. Forrige gang jeg var her, lå en del av den åpen – en stinkende kloakk.

Nå er hele elven kommet frem i dagen, og elvens bredder er blitt en pryd for byen, med mange av de mest populære utestedene. Dag og natt, så å si.

Mange av de nye trendy stedene er riktig moderne, med dørvakter, og jeg går ikke dit. Trenger et utested en dørvakt, er jeg på vei til et annet. Så jeg går ned til den bydelen jeg trives best i, så godt at jeg må passe meg for ikke bli for lokal: i gater som Mejlgade, Kaløgade, Graven og omegn. Lave bygninger, et ungt, progressivt miljø som for meg likevel er fullt av nostalgi.

Et bakeri, en liten butikk som selger bøker om musikk og som har en god samling plater – jeg mener LP-er og CD-er. Jeg kjøper noen småting som jeg ikke har sett hjemme. Tar en kaffe, en øl, av og til et glass vin. Opprinnelig, oppriktig, fjernt fra tittelen Europeisk kulturhovedstad.

Bare Aarhus, Aarhus på sitt aller beste – mitt Aarhus!

 • Få flere gode weekendtips fra Vagabond: Stor guide til Dublin, Irland
LEKEN UTSTILLING: Skulpturer som uttrykker: Kom barn, og lek med meg!

Syv severdigheter du bør få med deg

Botanisk Have og Væksthusene. Med planter fra Middelhavet, ørken- og fjellplanter og et eget tropehus. Ligger oppe på en høyde med fin utsikt over deler av byen. sciencemuseerne.dk.

Derfra går du ned til:

Den Gamle By, hvor du blir med på en tidsreise gjennom byens historie, fra vikingtiden og til industrialiseringen.

Dome of Visions er en kuppelformet bygning i glass som ligger ute i havnen. Et spennende sted med mange arrangementer. Som det heter: «En hyllest til byggegleden, pionérånden, den nødvendige ansvarlighet og det vibrerende, sanselige og poetiske liv i byens mellomrom.» domeofvisions.dk

Dokk 1, kulturhuset ved havnen, med blant annet bibliotek og med mange arrangementer. Gå inn på dokk1.dk.

Moesgaard Museum, MOMU. Flott arkitektur i hyggelige omgivelser, et av landets mest besøkte museer, med vekt på arkeologi. Spennende for alle aldersgrupper. moesgaardmuseum.dk

Sykkelturer. I Danmark sykler «alle». Gå inn på nettsiden kulturringen.dk, så får du opplysninger og tilbud om sykkelturer rundt hele Øst-Jylland.

Steno Museet er midt i blinken for deg som reiser med barn. Her er det alt fra planetarium til urtehage og med mange ting å ta på og undersøke. Også dette museet finner du på sciencemuseerne.dk.

RUNDTUR: Kartet viser alle stedene vi stoppet på turen.

Vil du har flere gode guider til Danmark? Her har du et par, signert Vagabond:

(Saken er levert av, og har tidligere stått på trykk i, reisemagasinet Vagabond).

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  Une Bastholm trekker seg som MDG-leder – Arild Hermstad tar over inntil videre

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5