Fiskesesongen er i gang: Her finner du storlaksen

Å fange en laks på over 20-kilo er alle laksefiskeres drøm. Få steder er drømmen mer realistisk enn i Finnmarks-elvene Alta og Lakselv.

I Lakselv kan du være heldig å få stor sjøørret. Her en på over seks kilo.
  • Hans Kristian Krogh-Hanssen

Lakselv, august 2017: Midnattssolen kaster et rødt skjær over fjellene innover Stabbursdalen Nasjonalpark. Under den markante fjellskrenten som troner over elven, står en håpefull ung fluefisker. Han har stramt snøre og høy puls.

– Den er stor. Jeg tror den er stor ... jeg er sikker på at den er stor!

Martin Salamonsen Nilsen hvisker skjelvent frem forhåpningene, nesten som for å la være å skremme fisken, men det hjelper lite. Laksen gjør en brå helomvending og drar 30 meter snøre av snellen, før den skyter i været. Plasket bryter stillheten i den såkalte «Bjørnekulpen» – en av Lakselvs beste. Fisken er av det grove slaget, og det tar enda en halvtime med nerver og bannskap før både jubel og laks kan slippes løs.

– 110 centimeter lang, da anslår jeg den til å veie rundt 16 kilo. Dette er ny personlig rekord, både i vekt og laksefeber, sier 17-åringen før det ringes entusiastisk hjem til far for å fortelle om fangsten.

Les også

Fem togturer du bare må gjennomføre i løpet av livet

Martin Salamonsen Nilsen med personlig rekord tatt i Lakselv. Det fanges større laks her hvert år og elven nettsider har sin egen 20-kilos klubb for sportsfiskere.
Martin Salamonsen Nilsen måler lengden på drømmelaksen før den slippes ut. I Lakselv er det kun lov å avlive to hunnlakser pr. sesong og en av dem før 15. juli. Noe som gir flere fisk bedre muligheter for å gyte.

Den lokale laksefiskeren har allerede en laks på 12-kilo i fryseren og er bestemt på at denne kjempen skal tilbake i elven for å gyte.

– Fisket her i Lakselv har bare blitt bedre siden det ble innført strengere kvoter for avlivning av fisk. Det er viktig at gode gener også holdes i elven, sier han.

Staker Vegard Ludviksen følger nøye med på hvordan fluen fiskes når han guider kunder i elven. En lang tradisjon som krever god kjennskap til elven.
Laksefiske i Alta handler i hovedsak om fluefiske, selv om det er lov å fiske med sluk tidlig på sesongen.

Startet tidlig

For mye av nøkkelen til Lakselvs suksess, ligger i forvaltningen av laksestammen. Maks fire fisker over 80 centimeter, hvorav to hunnlakser, kan tas på land av hver fisker i løpet av en sesong. Noe som har bidratt til å gjøre den naturskjønne elven i Porsanger til en av Norges mest attraktive elver.

– Vi begynte med gjenutsetting ganske tidlig, og selv om det tok litt tid å akseptere for noen føler jeg de fleste nå forstår hvorfor det er viktig å sette ut noe av fisken i elven igjen og la den gyte, sier daglig leder i Lakselv grunneierforening, Egil Liberg.

Det er ikke mange fiskere som får mange laks i Lakselv, men av dem som blir fanget – er mange store.

– Vi er blitt kjent for det økende antallet av storlaks, noe som tiltrekker seg mange fiskere. Spesielt de som drømmer om en fisk rundt 20 kilo. Noen får dem, men det er mange flere som mister de aller største. Og selv om storlaks er regnet fra syv kilo og oppover, bør den være minst 10 kilo for å skrive hjem om fra Lakselv, sier Liberg.

Les også

Her er syv kjøretips på vakre veier i Norge

Langstilla er en fiskeplass i som er ettertraktet i Altaelva. En naturskjønn plass få forunt å svinge fluen.
Ole Bull Romsdal med en «mellomstor» alta-laks på 10 kilo. – Det svømmer mange som er mye større her ute, sier han.
Alta har lange tradisjoner med laksefiske. Selv om fisk på over 30 kilo hører til i historiebøkene, kan du fortsatt se bilder av dem inne på Mikkeli-gården.

Størrelse teller

Så hvor er det mest sannsynlig å treffe på en skikkelig storlaks? Og hva gjør at noen elver har større laks enn andre?

Eva Thorstad, lakseforsker i NINA, forklarer:

– Ofte følger størrelsen på laksen, størrelsen på elven. Stilleflytende store elver har ofte størst laks. I elver med innsjøer er det også ofte stor laks, noe som kan være tilfellet med Lakselv.

Midnattssolen gjør laksefisket i Finnmark til en opplevelse i seg selv.
Fisket i øvre del av Lakselv gir gode naturopplevelser og muligheter for storfisk på kroken.
Nedre del av Lakselv er kjent for sine fine stryk og gode stopphøler for laks. Sone 1, 2 og 3 er også de mest populære blant sportsfiskere. Her fra Telegrafhølen.

I utgangspunktet er det også forskjellige årsaker til at hann og hunnlakser blir store i en elv.

Hannene har to overlevelsesstrategier. Enten er du en liten luring som befrukter egg og smyger deg rundt, ellers så er du stor og slåss deg frem. En av de viktigste årsakene til store hunn-lakser i eksempelvis Alta, er grovt substrat i elvebunnen. De skal jo grave ned eggene sine, og når det er grov stein så må laksen være stor for å klare å grave ned eggene i passe dybde for å sikre overlevelse.

Når man ser på elver som Lakselv og Alta, er det heller ingen store fosser som gjør det til en ulempe å være stor laks. Du kan få ganske stor laks i en elv med mye stryk og fosser, men å være virkelig stor blir da en bakdel i forhold til å få mer torpedo-form, sier Thorstad.

Les også

Vil du unngå kø på Norges mest kjente fjellturer? Her er tipset til nabofjellet

I Alta slipper alle til for fiske fra 1. juni til 12. juni. Laksen pleier imidlertid ikke å vandre før nærmere juli. Du kan likevel være heldig å få en om du kjøper kort i denne perioden, eller du kan være heldig å bli trukket ut i loddtrekningen senere i beste fisketid.
– Jeg er så glad og sliten i armene, sier Marianne Haukland med sin første Alta-laks på rundt 10 kilo. Noe som for øvrig ikke regnes som så stor laks i nord, til tross for at storlaks er all laks over syv kilo på landsbasis.
Det lokale engasjementet rundt laksefiske er unikt i Alta. Her har akkurat en laks på ti kilo blitt landet og foreviget av førstegangsfisker Marianne Haukland.
Lakselv begynner i områdene nord for Karasjok og munner ut i Porsangerfjorden like nord for kommunesenteret Lakselv.

Eksklusiv ener

Når det kommer til den intense drømmen om storlaks, er det ingen elver som slår Altaelva. Elva som har utspring på Finnmarksvidda og 240 kilometer senere renner ut i sjøen ved Alta. Ei elv som er blitt del av lokalbefolkningens sjel, og et sted hvor store deler av tilværelsen for mange lokale dreier seg om fiske etter stor laks.

Stakeren, eller den lokale fiskeguiden, er en viktig del av fisket i Altaelva. Han kjenner elven ut og inn og sørger for at fiskere er på den rette plassen til rett tid. Mye av fisket her foregår fra båt, men det er også fint å fiske fra land mange steder.

Å få fiskekort her handler i hovedsak om å bli trukket ut i den årlige loddtrekningen. Det gjorde Ole Bull Romsdal. Nå står han med en nytrukket laks på rundt 10-kilo foran Mikkeli gård. Rundt han løper småbarn, på terrassen slappes det av med kaffe og øl.

– Drømmen om Altaelva er en 20-kilos laks. Og om det ikke var for laksefiske, så tror jeg ikke noen av oss ville bodd i Alta. Så viktig er det for vår familie og for mange andre her oppe. Slik har det vært i generasjoner – helt fra min bestefar som var staker (fiskeguide red.anm.) i Alta, til min far som fisket og meg selv.

Laksefiske i Alta handler i hovedsak om fluefiske, selv om det er lov å fiske med sluk tidlig på sesongen.
Lakselv er mindre og mer intim enn Alta, men huser like stor fisk om ikke så mange av dem.

Mikkeli-gården ligger i fiskesonen Sandia og kun kan nås med båt forbi trolske klipper og gjennom Altas stryk. Norsk natur på sitt mest spektakulære. Mikkeli er et sted hvor både Kongen vår og noen heldige lotterivinnere får bo på jakt etter storlaks hver sommer, og er regnet som en av de beste plassene i det som ofte beskrives som «verdens beste lakseelv».

– For oss altaværinger handler laksefisket om totalopplevelsen med hele storfamilien. Helt fra turplanlegging til fisket og middagen. Det er en helhetlig ting. Vi kan jo aldri planlegge sommeren før fiskekort-trekningen i mars. Alt blir planlagt rundt laksefisket.

– For det blir jo ikke sommer før vi har fått storlaks.