Reise

Jaktopplevelsen i det skotske høylandet er noe helt utenom det vanlige

Jakt og jaktreiser blir stadig mer populært blant nordmenn. Vi reiste til Skottland for å oppleve tradisjonsrik hjortejakt.

BRATT: Det er riktignok bratt i mange norske hjortelier, men den høye lyngen kombinert med brattheten i Skottland kan også være en utfordring. Forvent lange og slitsomme dager i fjellet om du reiser på jakt hit.
  • Hans Kristian Krogh-Hanssen

November 2016: Det er grytidlig morgen, været er kaldt og rått. Kysttåken fyller de høstfargede skogene ved havnebyen Inverness. Lenger opp i åsene er det klarvær og skarp luft.

Snødekte fjellrygger begynner å gløde gjennom frontruten i det den skramlete firehjulstrekkeren snirkler seg sakte over tregrensen. I en eim av våt bikkje og brent krutt, holder to nordmenn seg fast inne i kupeen. Sjåføren sjonglerer rattet som en kaptein i storm og skakker på hodet i alle retninger. Han ser etter hjort.

– Jeg ser en flokk, men ikke de rette dyrene. Vi ser etter svake, unormale eller veldig gamle dyr. Det er i prinsippet slik jakten funger på denne tiden av sesongen, sier Roland van Oyen.

MÅ HA MED GUIDE: Landskapet og tradisjonen med en profesjonell jaktguide gjør den skotske jaktopplevelsen til noe særegent.

Som en litt tørr utgave av de ellers så sprudlende skottene, er han dagens stalker, eller jaktguide. Hvis ekspertise er å snike seg inn på hjort i det skotske høylandet med jaktturister, forvalte hjortestammen og foredle kjøttet videre til oppkjøpere.

Han vil ikke gå tom for jobb med det første.

STALKER-BIL: Thomas Bull Enger sjekker bilstandarden til en skotsk stalker.

Over 500.000 hjort

For Roland er en av mange stalkere som jobber for staten eller private grunneiere med å holde den kronisk voksende hjortebestanden i sjakk. Uten naturlige fiender bortsett fra mennesket, estimerer skotske myndigheter at det nå er godt over 500.000 hjort i landet. Og antallet er økende.

Ifølge skotske Forest Policy Group, var tallet cirka 300.000 i 1989.

– Jaktturisme er en stor inntektskilde for mange landeiere, men mange stalkere jobber også selvstendig med bestandskontroll for det offentlige. Det er ikke unormalt at profesjonelle jegere med lang erfaring har felt mellom 10 og 20.000 hjort i sin karrière, sier Roland.

Les også

Nå starter rypejakta: Slik blir årets sesong

NESTE NORSK: Landskapet i Skottland kan minne om norsk natur, men har noe særegent ved seg – ved siden av de store hjorteflokkene som vandrer i fjellene her.

– Så med andre ord er det muligheter for at også dere skal få en suksessfull jakt ...

Han har ikke fullført setningen før en hjorteflokk krysser veien rett foran oss. Midt iblant dem er en stor bukk – en kronhjort. Den har begynt å samle flokken sin, som bukkene gjør på høsten når brunstperioden starter og genene skal videreføres. Med sin stødige og lette gange, som en bokser i ringen, og en holdning verdig en konge – er den latterlig vakker og imponerende. Alle jegeres drøm.

I november er han derimot fredet for forplantningens skyld. Det er ikke hunndyr, som kan jaktes helt frem til februar. Vi forlater bilen og tar til fots innover det skotske høylandet.

Les også

Disse irske øyene er plutselig blitt turistmagneter

LANGE DAGER: Lange dager i fjellet må forventes om du reiser til Skottland på hjortejakt. Er det klarvær kan man derimot ikke klage på utsikten.
LETT Å SE? Ser du hjorten? Det er ikke alltid like lett uten erfarne øyne fra en stalker med på laget.

Vil til utlandet

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i Norge felt 38.000 hjort av 46.000 hjortejegere i 2016. Totalt sett er det over 200.000 nordmenn som har løst jegeravgift i 2017.

Vi er en nasjon av jegere. Og nå vil vi stadig flere av oss til utlandet.

– Sverige er det desidert største landet for norske jegere som reiser utenlands, men det er nesten for hjemme å regne. Erfaringen min er likevel at stadig flere norske jegere tar seg råd til en jakt litt lenger unna. Jakt på villsvin i Øst-Europa er en slager blant nordmenn. Antilopejakt i Afrika blir også mer populært. Det er ofte prisgunstig og du finner større vilttettheter mange steder i utlandet enn hva du kan forvente her hjemme, sier Ole Kirkemo, redaktør i Jakt & Fiske, Norges Jeger- og Fiskerforbunds medlemsblad.

Han har jaktet i en rekke land og trekker frem Skottland som en av sine personlige favoritter.

– Å jakte i det skotske høylandet er en flott naturopplevelse, samtidig som det er en formidabel felling av hjort i Skottland. Med tanke på trofeer er ikke den skotske hjorten så attraktiv. Hjorten der er ofte mindre enn den vi har her hjemme og du finner mye større bukker i land som Ungarn og Polen. Men det er også mye dyrere å jakte de store, samtidig som naturen og ikke minst det at man kan kommunisere godt med engelsk, gir det lille ekstra i Skottland, sier Kirkemo.

Vegard Eriksen i Mylla Jakt og Fiskereiser har solgt jaktturer til nordmenn i 15 år. Han bekrefter stor pågang på jaktreiser til utlandet.

Les også

I 93 år herjet Forsvaret her. Nå er vakre Dovrefjell åpent for alle.

HUSK Å HVILE: Hviletid er viktig også på hjortejakt i fjellet. Thomas Bull Enger benytter muligheten
VIKTIG REDSKAP: Kikkerten er din viktigste redskap og blir brukt flittig på jakt i Skottland.

– Mai måned i år var den travleste vi har hatt noensinne med tanke på bestillinger. De aller fleste vil på grisejakt til Øst-Europa, men det har nå blitt påvist afrikansk svinepest i flere EU-land, så det gjenstår å se hvordan det utvikler seg og hvordan jaktmulighetene blir der fremover. De britiske øyene og spesielt Skottland og Irland er også populære da sesongen for rådyr og hjortejakt er lang her. Noe norske jegere setter pris på, sier Eriksen.

BOR GODT: Man blir ofte innlosjert på gods når man jakter i Skottland, noe som gir trivelige omgivelser for jaktprat på kvelden.
SPESIELT LANDSKAP: Landskapet er variert i Skottland. Det jaktes også hjort i skogen til tider.

Likt reinjakt

Vi har brukt de siste timene på å gå med bøyd hode og krype etter stalker Roland i det som kan karakteriseres som bratt lyng. Også for fjellvante nordmenn. Hele tiden med vinden i ansiktet.

Hjorten har utmerket hørsel og gode pupiller, men det er den svarte nesen som fungerer som hovedvarslingssystemet når farer nærmer seg.

PROFF: oogie er en av den eldre garde stalkere. Med tusenvis av felte hjort, symboliserer han det tradisjonelle i skotsk jakt. Også med sine klær og utseende.

Det er det hjortejakt i høyfjellet handler om. Navigere vinden og ikke bli sett.

Det er ikke lett. Vinden skifter konstant. Spretter og sirkler mellom formasjoner i terrenget. Det er da lokalkunnskapene til en stalker kommer til nytte. Han kjenner trekkrutene til hjorten.

Historien bak hvordan hjorten tidligere bodde i de skotske skoger, men så emigrerte og tilpasset seg livet i fjellet da mange ble flere. Stalkerens ord er lov i fjellet. Han bestemmer hva, når og hvordan du skyter viltet.

Les også

Vil du helst føle deg som hjemme? Her er ditt nærmeste ferieland i utlandet.

IKKE ENKELT: Hjorteflokken i høylandet kan være store, men ikke nødvendigvis enkle å komme seg inn på. Du må ofte smyge deg lange avstander for å komme på skuddhold.

‑ Selve jakten er ganske lik villreinjakt i Norge. Hjorten er varsom og du har lite vegetasjon å gjemme deg bak. Du bør også trene på å skyte på lange avstander. Det er ofte forventet her, sier jakt-kompanjong Thomas Bull Enger.

Det er femte turen hans på hjortejakt i Skottland. Han reiser i hovedsak for å få utvidet jaktsesongen.

‑ Også er jo naturen her veldig fin og annerledes. Det er noe spesielt med å se store hjorteflokker i fjellryggene, og du får ofte en lang og spennende jaktdag når du oppdager en flokk i distansen, sier han.

Les også

En fuktig tur langs Skottlands største innsjø

POPULÆRT: Jakt på hind og kalv er populært for dem som vil utvide jaktsesongen sin utover mulighetene i Norge.

Åpne jaktmarker

‑ Legg deg ned, ta ladegrep og skyt på den hinden helt til venstre i flokken.

Roland avgir ordre. Jeg gjør som befalt. Avstandsmåleren viser at flokken står nesten 200 meter unna den lille tuen vi har lagt oss til rette på. Et hold som er helt i ytterkant av hva en normal norsk jeger ville betrakte som god skuddavstand, men viltet står stille. Det er praktisk talt umulig å komme nærmere uten å bli oppdaget.

Hjorten faller.

På vei ned fra fjellet, med solnedgang og vind i ryggen, og dyret på slep, er det ikke vanskelig å la seg trollbinde. Å si at Skottland er vakkert, ville bare være å bekrefte en turistbrosjyre. Det er noe mer med de åpne viddene og hjorten som drifter her. Noe melankolsk.

Robert Byrne, Skottlands nasjonaldikter, sa det bedre allerede på 1700-tallet.

«My heart's in the Highlands, my heart is not here. My heart's in the Highlands a-chasing the deer.»

Troféjakt på hjort skjer tidlig i sesongen. Hjortebukkene i Skottland blir omtrent like store som de hjemme i Norge

Les mer om

  1. Jakt
  2. Hjort
  3. Skottland
  4. Fjell
  5. Norge
  6. Dyr
  7. Aktiv ferie