Et amerikansk flyselskap gjeninnfører «gratis» mat på økonomiklasse

Kommer norske selskap til å følge trenden?

MAT FOR ALLE? Amerikanske Delta Air Lines flyr mot strømmen og åpner for mat inkludert på økonomiklasse.
  • Camilla Flaatten

Endelig en fordel for passasjerene, skriver den amerikanske nettavisen Huffington Post.

Mat inkludert på flyvninger begynte å forsvinne allerede tidlig på 2000-tallet da lavprisselskapene gjorde sitt inntog i bransjen.

Men nå flyr flyselskapet Delta Air Lines i en annen retning og innfører mat på en del av sine lange innenlandsflyvninger fra 1. mars. 12 forskjellige ruter i USA får tilbudet om frokost eller sandwich/wrap, ifølge selskapets pressemelding.

Ikke overraskende er det på de mest konkurranseutsatte rutene maten blir en del av flyvningen igjen.

De er det eneste amerikanske flyselskapet som tilbyr dette på innlandsruter pr. i dag, men amerikanske medier spekulerer i om flere kan følge etter. United Airlines innførte blant annet gratis kaker fjor til sine passasjerer.

  • Har du et favorittsete på flyet? Vi vet hvilke vi ikke liker:
Les også

Unngå disse setene på flyet

WRAPS: Vegetarisk wrap er et av lunsjvalgene for økonomipassasjerer hos det amerikanske Delta Air Lines fra neste måned.

Tøffere konkurranse i Europa

– Nå er det noen som mener at konkurransen i USA ikke er like sterk lenger på pris, og dette kan være et fremstøt for å differensiere seg fra de andre uten å vise aggressivitet i pris, sier NHH-professor og luftfartsekspert, Frode Steen.

Han tror ikke vi får se dette tilbudet tilbake på norske fly i nær fremtid.

– Her i Europa har man ikke sett samme konsolidering som i USA, og konkurransen er i så måte tøffere. Jeg tror heller ikke dette er en sak vi vil se i Norge. SAS har i dag et rimelig tynt tilbud selv til de som reiser fremme i kabinen. Ser vi på hva man tilbyr der, som nøtter, sjokolade ferdigknekkebrød og muffins, er det langt igjen til det Delta tilbyr selv i økonomiklasse.

Steen mener det er overraskende at SAS ikke forbedrer tilbudet til økonomiklassen.

LUFTFARTSEKSPERT: Frode Steen er økonomiprofessor ved NHH og luftfartsekspert. Han tror neppe vi får se mat inkludert i økonomibillettene den nærmeste fremtiden i Norge.

– Men å øke servicenivået også mot «backbenchers» tror jeg er enda lenger unna dagens strategi, sier Steen.

Trenden de siste to tiårene har vært at en betaler mer for detaljene om bord.

– Om noe er trenden i Europa fremdeles mot at man betaler mer og mer for detaljene, som eksempelvis Widerøes krav om betaling for bruk av kredittkort og ikke mindre enn ti kroner for en SMS-varsling.

  • Vi har tittet inngående på flymaten:
Les også

Derfor smaker maten annerledes i luften

Kommer ikke til Norge – nå

For et par år siden var SAS’ mantra at alt var inkludert i prisen – kaffe, innsjekket bagasje og mat eller snack. Sakte, men sikkert er tilbudet endret seg og nå varierer billettypene fra alt inkludert til å reise kun med håndbagasje.

LITE MAT: Siden 2000-tallet har de fleste flyselskaper kuttet ut inkludert mat og drikke til økonomipassasjerer. Nå starter et amerikansk flyselskap med det igjen.

De har ingen planer om å innføre måltider på økonomiklasse.

– Men vi vil gjøre spennende justeringer i vårt maktkonsept snart, med mer kortreist mat, men det planlegges ikke endringer på klassene – det er på en Plus-billett man får alt inkludert, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Hos Norwegian har det aldri vært inkludert mat eller drikke i billettprisen.

– Vår erfaring er at kundene ønsker valgfrihet og kun vil betale for det de faktisk har behov for. Det betyr at man kan kjøpe mat om bord hvis man ønsker det eller forhåndsbestille når man flyr med oss til USA eller Thailand. Dersom vi skulle inkludert mat i prisen, ville det bety at laveste billettpris ville blitt dyrere, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.