Reise

Flere velger fotballturer

Slik får du de beste og billigste kampopplevelsene

— En opplevelse for livet! Dette har jeg ventet på i 40 år. Jeg har vært Liverpool-supporter siden jeg var fem!

Arne Istad Larsen fikk oppleve Liverpool live på Anfield sammen med kona Ann Merete og barna Sander og Joakim. Vel nok ble den ovale weekendturen en relativt kostbar affære, men hva gjør vel det?

— Vi kunne nok ha reist en uke eller to til Tyrkia for det samme beløpet, men det bryr vi oss ikke om. Kampen i Liverpool ville vi ikke vært foruten, det ble en flott familieopplevelse. Vi er alle intenst opptatt av fotball og Liverpool. Nå endte kampen mot Stoke målløs, men heller ikke det hefter. En topp opplevelse å få være ringside, knall stemning og et hav av folk, sier Larsen.

Familien fra Harstad er klar på en ting: De skal tilbake. De kjøpte en pakkereise, og angrer ikke på det:

— Veldig praktisk. I tillegg kjøpte vi oss opp til besøk i "Red bar" der det ble servert mat og drikke under kampen, pluss en omvisning på Anfield før kampen. Da hjemmefansen stemte i "You'll never walk alone" var det ikke et tørt kinn hos noen av oss. Alt toppet seg da vi reiste hjem og traff den danske storspilleren på laget, Daniel Agger, på flyplassen. Ungene fikk autograf og bilde. Det kunne ikke bli større, forteller Larsen.

Masse ledig

Og den som vil av gårde for å se Liverpool eller noen andre i den engelske ligaen, har mye å velge i:

— Vi har godt med ledige plasser på alle kamper etter nyttår og utover våren, sier Svein Erik Bjørheim.

Han er ansvarlig for fotballreisene hos Ving, landets største reisearrangør. Ving er gjennom sitt eierskap i det engelske reisekonsernet Thomas Cook, samarbeidspartner med klubber som Liverpool, Chelsea, Tottenham og Manchester United, Everton, Manchester City og Newcastle. Hos Ving selges det en pakke bestående av kampbilletter, hotell og fly.

For de mest ettertraktede kampene gjelder det å være tidlig ute:

— Den som vil på «topp 3 kampene» bør bestille flere måneder i forveien. Eksempelvis Liverpool–Manchester United på Anfield selger vi ut bare dager etter at terminlistene kommer. Men kamper som Chelsea mot Wigan, United mot Reading, Liverpool mot Queens Park Rangers har ikke det samme trykket. Vi stenger salget rundt en måned før hver kamp, sier Bjørheim.

Arrangerer selv

Hos Travel2Football, nettsted for fotballreiser til Premier League og Championship, selger kampbilletter med hotell for de som ikke er medlem av noen supporterklubb.

— Vi ser at mange ønsker å kjøpe fly selv, det normale hos oss er derfor at kunden ordner transport selv, sier daglig leder av selskapet, Robert Augdal.

Han sier Travel2Football har billetter til alle kamper i begge divisjonene, og at det er mange ledige billetter fra 1. desember og utover mot våren:

— Mange vil kanskje velge å se hvilke dager kampene faktisk blir spilt på. Foreløpig er kampene satt opp med kampdag lørdag, men vi vet jo at noen kamper spilles søndag og mandag. Det er også noen midtukekamper, og disse er aller billigst å kjøpe, sier Augdal.

Prisene varierer etter hvor mange overnattinger kunden ønsker og hvilket program man ønsker på stadion. En kurant billett ligger på fra 2.500 kroner og oppover.

Er du medlem?

Hos supporterklubbene er det også mulig å få tak i billetter, men bare for medlemmer. Lederen for Arsenals supporterklubb i Norge, Bjørn Furuheim, sier at de får rundt 150 billetter til en vanlig kamp. Til toppkampene mot Tottenham og Manchester United blir det færre, ofte ikke mer enn 35 billetter.

— Vi selger bare til medlemmene, det betyr at man da ikke er avhengig av å kjøpe en fly- og hotellpakke hos en fotballreise-arrangør, men kan velge transport og overnatting selv. Å kjøpe hos reisebyråene blir jo som regel adskillig dyrere. Men jeg vil advare mot ukritisk å kjøpe kampbillett på de mange nettstedene som tilbyr slike. Du aner ikke om du får det du betaler for. Jeg har opplevd for mange som har stått fortvilet på hotellet i London uten å få sine billetter, til at jeg vil anbefale noen å velge denne formen. Da er det bedre å kjøpe hos en operatør, da er du så sikker som du kan være på at du faktisk kommer deg på kamp, sier Furuheim.

Den norske Gunners-klubben søker Arsenal om billetter et par måneder i forveien, og de som har tegnet familiemedlemskap i klubben, kan kjøpe mer enn en billett.

— Av og til har vi jo også restbilletter fra folk som av ulike årsaker ikke kan reise, og disse blir annonsert på våre nettsider, sier Bjørn Furuheim.